Absolvenții de liceu au susținut ieri cea de-a doua probă scrisă a bacalaureatului, obligatorie, care a fost la matematică pentru cei de la liceele cu profil tehnologic, real sau vocațional, și la istorie pentru cei de la profil uman. În județul Dolj, și la acest examen au avut loc eliminări. Alți doi candidați au părăsit sala de examen pentru tentativă de fraudă. Într-unul din cazuri, candidatul era absolvent de liceu din promoțiile anterioare, iar conducerea ISJ Dolj va solicita Comisiei Naționale să stabilească sancțiunile care se impun în acest caz.
Ieri au fost aşteptaţi 6.655 de absolvenți de liceu în sălile de examen, pentru susținerea probei obligatorii a bacalaureatului. 443 de candidați nu s-au mai prezentat. „S-au susținut examene la matematică și la istorie. Din punct de vedere organizatoric, nu a fost nici un incident. În ceea ce privește prezența, la istorie au venit în sălile de examen 3.373 de candidați, fiind înregistrați 236 de absenți din totalul de 4.009 elevi înscriși pentru a susține proba. La matematică au fost prezenți 2.439 de elevi și au absentat 207 din cei 2.646 de candidați înscriși“, a declarat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. Și la această probă au fost eliminați doi candidați, ambii de la centrul de examen organizat la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova. Primul candidat a fost dat afară din sală cu cel puțin o oră înainte de finalizarea examenului. „Candidatul eliminat avea asupra lui fițuici și susținea proba la matematică. Este un absolvent de liceu din promoțiile anterioare și are toate probele promovate, mai avea acest examen. Conform metodologiei de examen, fiind eliminat, nu va mai avea dreptul să se prezinte la următoarele sesiuni. Având în vedere că a susținut celelalte probe în anii anteriori, vom cere Comisiei Naționale să se pronunțe dacă se vor anula și notele respective“, a declarat inspectorul școlar general. Cel de-al doilea elev eliminat e de la același centru de examen și a fost surprins că folosea căștile pentru a găsi soluția la cerințele de pe foia de examen.
Subiecte ușoare și la istorie, și la matematică
În ceea ce privește subiectele, candidații care au ieșit din sălile de examen au precizat că nu au fost dificile. „Am absolvit filologia și am susținut examenul la istorie. A fost foarte ușor. La subiectul I am avut de scris despre Alexandru Ioan Cuza și Carol I, la partea a II-a au fost cerințe despre autonomie și domnitori, iar la ultima parte am avut de realizat un eseu despre România în perioada postbelică. Nu a fost nici o cerință dificilă. M-am descurcat bine“, a spus Alexandra Câțu, candidată la centrul de examen organizat la Colegiul Național „Carol I“. Unii candidați chiar au răsuflat ușurați când au văzut cerințele de la istorie. „Mi-a plăcut foarte mult că ne-au dat să facem eseul despre România în perioada postbelică și m-am descurcat foarte bine. Era o temă pe care am studiat-o în clasa a XI-a“, a precizat Bogdan Crâng, un alt candidat.
Nici la matematică nu au fost cerințe foarte dificile, după cum au precizat primii candidați care au ieșit din sală cu cel puțin o jumătate de oră înainte de terminarea timpului alocat examenului.
„Am dat la matematică și a fost bine. Prima cerință a fost să calculăm produsul unor funcții. S-a bazat mult pe calcule și la ultima parte au fost integrale și funcții. Nu a fost ceva dificil, nici mult de lucru“, a spus Ștefania Vlăduț. Prima sesiune a bacalaureatului se va finaliza mâine cu proba la alegere din aria curriculară a profilului. În Dolj, acest examen se va derula la zece discipline.