Absolvenții de liceu au susținut vineri ultima probă scrisă a examenului național de bacalaureat. În județul Dolj au fost în sălile de examen 3.798 de candidați prezenți. Dintre aceștia, trei au fost eliminați pentru că au păstrat în sala de examen telefoanele mobile. Pentru gestul lor, candidații nu vor mai putea susține încă două sesiuni examenul de bacalaureat și li se anulează și restul probelor susținute până acum.
Biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică și argumentare, psihologie și sociologie, acestea au fost disciplinele de studiu la care au susținut absolvenții de liceu din județul Dolj ultima probă scrisă a bacalaureatului. Jumătate dintre candidați au optat pentru biologie și geografie. „Ultima probă a bacalaureatului a fost cea la alegere din aria profilului. Pentru acest examen au fost înscriși 4.021 de candidați, dar s-au prezentat cu 223 mai puțin. În ceea ce privește opțiunile au fost zece discipline de examen și 16 tipuri de variante de subiecte, diferențiate în funcție de profil. Cei mai mulți candidați s-au înscris la biologie – 1.705 candidați, apoi la biologie – peste 1.100 de elevi. Cei mai puțini au optat pentru filosofie – 11 candidați“, a declarat inspectorul școlar general, Lavinia Craioveanu. De asemenea, au fost și trei eliminați de la centrul de examen organizat la Liceul „Traian Vuia“ din Craiova. „Cei trei elevi au fost surprinși cu telefonul mobil“, a mai declarat inspectorul școlar general. În total, în această sesiune în județul Dolj au fost șapte candidați eliminați din examen, cu toate că membrii comisiilor de supraveghere le-au făcut instructajul și au menționat că nu au voie să aibă asupra lor telefoane mobile sau materiale didactice care pot fi folosite pentru rezolvarea subiectelor.
Marți se vor afișa rezultatele
Candidații care au participat la examen au afirmat la ieșirea din săli că subiectele la ultima probă nu i-au pus în dificultate. Candidații au rămas însă cu emoții în așteptarea rezultatelor care se vor afișa marți, 12 iulie, până la ora 16.00. „A fost destul de ușor. Am susținut examen la informatică pentru că am considerat că va fi ușor pentru mine care am absolvit profilul matematică-informatică. Subiectele au fost destul de accesibile. Nu am mai avut emoții. Cele mai multe emoții au fost la română. Aștept încrezător rezultatele“, a spus Alexandru Roșu de la centrul de examen organizat la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova. Se pare că nici la biologie nu au fost cerințe dificile. „A fost bine. Am susținut proba la anatomie și fiziologie umană. Nu au fost subiecte dificile, chiar mai ușoare decât mă așteptam. În rest, la matematică a fost mai greu. Am emoții pentru rezultate. Vreau să obțin cât mai mult. Nu îmi trebuie media pentru admiterea la facultate, dar e un rezultat care arată cât am muncit în această perioadă“, a spus Mihaela Flămându. Media de la bacalaureat va fi folosită de unii candidați la admiterea la facultate. „Anul acesta, subiectele la toate probele bacalaureatului au fost ușoare la profilul uman. Sunt încrezătoare pentru rezultat. Cred că voi obține o notă mare și am nevoie de un astfel de rezultat pentru că vreau să optez pentru filologie la Craiova“, a spus Daiana Pițică.
Pentru alți absolvenți de liceu, după bacalaureat urmează și examene de admitere la facultate. „Nu a fost deloc greu anul acesta la bacalaureat. Eu oricum nu am trecut de perioada examenelor, pentru că voi opta pentru Medicină“, a declarat Mihaela Ordeanu. Candidații care nu vor fi mulțumiți de rezultatul examenului de bacalaureat pot cere reevaluarea lucrărilor. Contestațiile se depun marți, până la ora 20.00.