0.6 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieEleva de 10 la bacalaureat: „Voi continua studiile la Cluj“

Eleva de 10 la bacalaureat: „Voi continua studiile la Cluj“

Georgiana Iustina Mateescu, singura elevă din Dolj care a obținut media 10 la bacalaureat (Foto: Traian Mitrache)
Georgiana Iustina Mateescu, singura elevă din Dolj care a obținut media 10 la bacalaureat (Foto: Traian Mitrache)

Georgiana Iustina Mateescu a învățat timp de patru ani în cea mai exigentă unitate liceală din Craiova, Colegiul Național „Frații Buzești“, la clasa de științe ale naturii, unde a fost admisă cu media 9,92. Pe toată perioada liceului a avut numai medii de 10, iar rezultatul de la bacalaureat nu este o surpriză pentru ea, ci împlinirea unei dorințe. Iar aceasta nu este singura ei reușită. Georgiana se pregătește încă din gimnaziu să devină medic și acum este mai aproape de împlinirea acestui vis. Va deveni studentă a Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj fără concurs de admitere, fiind admisă pe baza rezultatelor de la olimpiada de biologie. 

La nivel național au fost obținute 56 de medii de 10 la examenul de bacalaureat. Una dintre aceste medii aparține Georgianei Mateescu, absolventă a Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, profilul de științe ale naturii, cunoscut pentru mediile foarte mari la admitere. Cu toate acestea, bacalaureatul nu a fost pentru ea un examen fără emoții. „Mi-am dorit să iau 10 la bacalaureat. Am muncit mult în cei patru ani de liceu și a fost o încântare când am văzut că am reușit să-mi ating scopul, și sper să merg la fel de bine și la facultate. Am avut emoții mari. Mi-a fost teamă, în special la proba scrisă de limba română, pentru că este un pic subiectivă. Nota depinde de părerea pe care profesorul o are despre lucrare. În rest, nu mi-a fost frică pentru că eram sigură pe mine. Am susținut examene la matematică și la chimie organică, discipline pe care am început să le studiez cu atenție încă din gimnaziu“, a mărturisit Georgiana. Pasiunea pentru chimie a fost insuflată de familie. „Din generală am început cu chimia. Pot spune că e moștenire de familie, pentru că și mama este inginer chimist și mi-a insuflat această pasiune. Apoi a apărut dorința de a urma medicina, tot din gimnaziu. Eu am studiat la Școala Gimnazială «Mircea Eliade» din Craiova”, a mai spus eleva.

Admisă la facultate pe baza rezultatelor din liceu

Dorința de a urma medicina s-a menținut și pe perioada liceului, pe care o descrie ca pe oportunitate de dezvoltare. „A fost o perioadă minunată, în care mi-am făcut mulți prieteni, mi-am dezvoltat abilitățile de comunicare, am reușit să ajung la olimpiade, să-mi ating scopurile. Le mulțumesc domnilor profesori, care m-au ajutat și mi-au îndrumat pașii, în special doamnei Genelia Petrescu, profesor de biologie, și doamnei  Mădălina Neacșu, profesor de chimie, care au fost alături de mine nu numai la olimpiade, ci și în general“, a povestit Georgiana. Pe perioada liceului, eleva de 10 la bacalaureat a participat și la olimpiade. „Am participat la olimpiade de biologie și chimie. Am fost calificată la fazele naționale la aceste discipline. În clasa a X-a am obținut mențiune la faza națională de biologie, iar anul acesta am fost calificată la lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie. Am fost și în clasa a XI-a la Olimpiada Internațională de Științele Pământului. Toate aceste participări se datorează și faptului că în clasă era o atmosferă destul de competitivă, dar eram un colectiv unit, ne stimulam unii pe ceilalți și ne înțelegeam bine“, mai spune eleva. Rezultatele de la olimpiade au facilitat admiterea la facultate. „Voi studia la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj. Este o universitate cu tradiție, unde consider că mă pot dezvolta mai bine în domeniul medical. Ca și specializare, aș dori să urmez endocrinologia, pentru că în secolul nostru foarte mulți oameni suferă de glandă și mă simt împlinită dacă știu că pot face ceva pentru ei. Pentru facultate nu voi mai trece prin emoțiile concursului. Beneficiez de admitere fără examen, pentru că am fost calificată în lotul internațional de biologie. Pot spune că a început vacanța pentru mine“, a precizat Georgiana Mateescu.

„După contestații nu va fi surprinzător să crească numărul notelor de 10“

Dacă Georgiana a intrat deja în vacanță, o parte din colegii ei încă mai trec prin emoțiile așteptării rezultatelor finale ale bacalaureatului. Mulți elevi de la Colegiul Național „Frații Buzești“ au depus contestații. Directorul adjunct al colegiului, Carmen Ștefănescu, a precizat că se așteaptă ca după reevaluarea lucrărilor să crească numărul notelor de 10. „Sunt convinsă că după reevaluarea lucrărilor vor mai fi copii care vor primi nota 10 la una din probe sau chiar la mai multe, astfel încât media pe întreaga promoție va crește substanțial după evaluarea contestațiilor. Din calculele noastre, media elevilor de la «Frații Buzești» este peste 9, fiind un rezultat care ne plasează pe un loc foarte onorabil. Aproape 70% dintre copiii noștri au mediile generale între 9 și 10. Sunt foarte multe note de 10 la matematică, mai puține însă la română, explicabil, spun eu, acum, după ce am văzut care este situația și la celelalte școli. Am oarecare îndoieli asupra modului în care s-au evaluat lucrările, printre evaluatori fiind mulți profesori cu definitivatul care au fost presați să evalueze lucrările într-un timp scurt. Elevii s-au simțit depunctați la limba română, dar și la biologie și la matematică. Rămâne să vedem după rezolvarea contestațiilor care va fi rezultatul“, a precizat directorul adjunct al colegiului, Carmen Ștefănescu. Totodată, managerul adjunct a comentat și situația elevului de la Colegiul Național „Frații Buzești“, care nu a promovat bacalaureatul în această sesiune. „Avem un elev care nu a reușit să obțină media 6. A obținut peste 5 la fiecare probă, media generală fiind 5,60. A făcut o contestație pentru ultima probă. Elevul în cauză a fost o persoană boemă. A avut perioade în care nu a fost consecvent cu prezența la clasă și lucrul acesta se reflectă în rezultatul de la examenul de bacalaureat. Este dovada faptului că bacalaureatul nu se poate păcăli“, a precizat managerul. În acest an, la Colegiul Național „Frații Buzești“ au fost 239 de elevi care au susținut bacalaureatul, iar procentul de promovabilitate a fost de 99,87%, fiind cel mai bun rezultat din județul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS