5.3 C
Craiova
miercuri, 4 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘcolile din Craiova au clase și cu 40 de elevi

Școlile din Craiova au clase și cu 40 de elevi

Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“ din Craiova are 1.021 de elevi. La una din clasele a VI-a sunt 32 de copii. (Foto: Claudiu Tudor)
Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“ din Craiova are 1.021 de elevi. La una din clasele a VI-a sunt 32 de copii. (Foto: Claudiu Tudor)

Fie că este vorba de clasele primare sau de cele gimnaziale, unele unități de învățământ preuniversitar din Craiova au ajuns să aibă clase și cu 40 de elevi, sălile devenind foarte aglomerate. Managerii cu astfel de situații spun că efectivele de elevi au crescut la solicitarea părinților care insistă să își înscrie copiii la anumite clase, având informația că sunt profesori care reușesc să obțină rezultate foarte bune. În plus, managerii au spus că a început să crească și numărul elevilor care revin din străinătate.

Legea educației na­­țio­­nale prevede ca la în­vățământul primar cla­sele să aibă în medie 20 de elevi și maximum 25 de elevi, iar la gimnaziu o grupă să aibă în medie 25 de copii, dar nu mai mult de 30. Efectivele minime și maxime de elevi sunt stabilite la articolul 63, care însă la alineatul 3 precizează că se poate funcționa și cu clase cu efective peste maximum prevăzut. În Craiova, multe unități școlare au devenit supraaglomerate, fie că sunt colegii sau școli gimnaziale din zona centrală sau situate în cartiere. Școala gimnazială „Sfântul Gheorghe“ din cartierul Brazda lui Novac are la clasele a V-a efective de peste 30 de elevi, una dintre acestea având chiar 40 de copii, ceea ce îi nemulțumește pe unii părinți.
„Anul trecut au fost cinci clase de a IV-a care au fost comasate și anul acesta copiii au început gimnaziul în patru clase. Efectivele sunt de peste 35 de copii. La seria B sunt 40 de copii într-o clasă și aerul este irespirabil. În plus, mă gândesc cum se vor desfășura pe parcurs orele. Ei acum sunt cuminți că sunt la început, dar după aceea cum va fi? Mulți părinți au cerut clasa aceasta în special pentru profesorii de română și de matematică, dar nu este nomal să fie atât de mulți. Există spații să se mai facă o clasă“, spun părinți. Directorul școlii spune însă că la clasa a V-a a fost o situație deosebită. „Respectiva clasă cu 40 de elevi a avut mulți copii de la început și, într-adevăr, au venit și alte solicitări. Am avut părinți care au insistat în mod deosebit pentru acea clasă. Vin informați, pe surse, că este un colectiv de cadre didactice foarte bun. Acesta ar fi principalul argument, dar de foarte multe ori am întâlnit cazuri în care au spus că au un prieten, un verișor în acea clasă și i-am primit. În clasele în care copiii se cunosc există omogenitate și funcționează mai bine. Consider că aș putea să înființez altă clasă, aș primi probabil aprobarea ISJ Dolj, dar cred că redistribuirea va fi complicată, în sensul că nu va vrea să plece din acea clasă nimeni și iar vor fi nemulțumiri, și atunci cred că ar fi de ales varianta de a rămâne sub forma aceasta“, a precizat managerul Nicolae Radu. În ceea ce privește derularea actului instructiv educativ cu o clasă de 40 de copii, directorul școlii a precizat că „este mai greu, dar se poate învăța. O să încercăm să le asigurăm acel climat corespunzător cu aer respirabil, mobilier adecvat, să aibă spațiu de mișcare“. Situația de la clasa a V-a nu este izolată în școală. Și celelalte grupe au elevi peste numărul maxim. „Față de anul trecut au venit în jur de 100 de copii în plus, astfel încât avem aproximativ 1.200 de elevi. Școala a devenit atractivă prin calitatea cadrelor didactice, dar și datorită faptului că programul se desfășoară într-o singură tură. În plus, ne aflăm într-un cartier cu foarte mulți copii. Părinții se orientează spre școala noastră începând de la clasa pregătitoare. Am avut cereri numeroase și suntem la capacitate maximă. Trebuie să vă spun că au venit foarte mulți copii din străinătate. Au venit cu părinții chiar în clasele de gimnaziu, în clasa a V-a, în clasa a VI-a și mai puțin în clasa a VII-a și a VIII-a“, a explicat directorul Nicolae Radu.

40 de copii și la clasa pregătitoare

Efective numeroase de elevi se regăsesc și la clasa pregătitoare. Un astfel de exemplu este și la Școala gimnazială „Traian“ din Craiova, cunoscută de mulți ani ca o unitate de învățământ suprasolicitată. „Ca la început de fiecare an școlar ne confruntăm cu o aglomerare a claselor de elevi. Sunt efective peste limita maximă admisă pentru care eu trebuie să fac demersuri la Inspectoratul Școlar să primesc aprobare pentru a funcționa. În special la clasele pregătitoare și la clasele a V-a este foarte mare aglomerație. La clasa a V-a am efective de 37 și 38 de elevi. Vin în special pentru profesorii de română și de matematică, iar la clasele pregătitoare am efective de 40 de elevi, ceea ce înseamnă foarte mult, având în vedere că școala noastră funcționează cu săli de clasă vechi și mici ca spațiu. Nu le oferă un spațiu corespunzător, dar sunt rezultate bune. 95% din absolvenții de gimnaziu sunt admiși la colegiile de prestigiu din Craiova. În plus, de-a lungul timpului elevii acestei școli s-au remarcat la toate olimpiadele școlare. În anul școlar 2015-2016 am avut premii la faza națională a concursurilor de română și matematică, dar și la fazele naționale ale olimpiadelor de educație tehnologică, fizică, biologie. Și la sport avem elevi care sunt premiați la fazele naționale și chiar internaționale. Elevul Ducu Gavrilescu este campion mondial la șah, la vârsta de 13 ani“, a spus managerul Maria Dașu. Școala gimnazială „Traian“ are 1.077 de elevi și managerul spune că nu mai există posibilitatea de a mai răspunde și la alte solicitări pentru că nu mai are spațiu. „Pentru clasele pregătitoare am mansardat corpul 2 al școlii, unde avem trei clase și o sală de mese. Ca să facem rost de alte spații de învățământ, singura soluție este să primim finanțare pentru a construi o nouă clădire ca grădiniță, actuala construcție în care avem învățământul preșcolar fiind de la 1881“, a mai spus directorul Maria Dașu.

Și la Școala „Gheorghe Țițeica“ a crescut numărul elevilor

Altă unitate de învăță­mânt cu mulți elevi este Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“ din Craiova, la care cea mai mare grupă este tot la clasa pregătitoare. „În acest an școlar, efectivele noastre de elevi au crescut, astfel încât avem înmatriculați 1.021 de elevi. Sunt 613 în învățământul primar și 413 în învățământul gimnazial față de cei 959 înmatriculați în anul școlar anterior. Consider că sunt foarte multe solicitări din partea părinților datorită profesionalismului colegilor mei, cadre didactice care anual obțin rezultate foarte bune cu elevii pe care îi pregătesc, astfel încât școala reprezintă una dintre cele mai bune instituții de învățământ din județul Dolj. Cei mai mulți elevi avem la clasa pregătitoare, sunt 37 de pitici drăguți. Sala a fost amenajată cu mobilier specific, astfel încât să-și desfășoare activitățile corespunzător. Colegii care au astfel de efective depun o muncă asiduă pentru a asigura corespunzător procesul instructiv-educativ. Și la gimnaziu am avut solicitări de transfer, dar nu sunt mișcări mari. Sunt diferențe mici față de anul trecut, dar au venit părinții către noi pentru că au aflat despre cum lucrează profesorii cu ei la clasă. Elevii sunt îndrumați astfel încât să le placă disciplinele respective și să muncească cu drag și să obțină rezultate excepționale la olimpiade și concursuri școlare“, a spus managerul Cerasela Cremene. Exemplele de acest gen pot continua. Managerii școlilor spun că nu pot reduce efectivele de elevi din lipsa spațiului și nici nu pot refuza cererile părinților pentru că îndeplinesc condițiile legale de înscriere, se mută în circumscripția școlii, au locul de muncă apropiat de școală sau mai au un copil înscris în anul anterior în școala respectivă. Aceștia susțin că doar părinții sunt cei care pot îndrepta lucrurile, prin orientarea spre școli cu clase mai puțin numeroase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS