-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEducatieBate vântul prin căminele liceelor

Bate vântul prin căminele liceelor

La Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova s-au ocupat 21 din cele 39 de camere ale căminului. Camera aceasta este din categoria confort sporit. (Foto: Carmen Rusan)
La Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova s-au ocupat 21 din cele 39 de camere ale căminului. Camera aceasta este din categoria confort sporit. (Foto: Carmen Rusan)

Din cele 43 de licee existente în județul Dolj, mai puțin de jumătate mai au spații pentru cazarea elevilor. În plus, și în unitățile care au astfel de camere numărul copiilor a scăzut. Directorii unităților școlare spun că în multe cazuri elevii preferă să facă naveta decât să stea la cămin, chiar dacă tarifele au rămas neschimbate de ani buni. În Craiova, o zi de cazare costă chiar și un leu, la care se adaugă prețul a trei mese pe zi, diferit de la o unitate școlară la alta. În județ, tarifele sunt chiar mai mici. 

Potrivit reprezen­tan­ților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, din cele 43 de licee din judeţ, doar 21 au cămine pentru cazarea elevilor, din care trei sunt pentru școli speciale. Fiecare liceu care are cămin pentru elevi își fixează singur tariful pentru cazare și masă. În Craiova, prețul unei zile de cazare pornește de la un leu, la Colegiul Energetic, unde elevii trebuie să acopere și costurile pentru trei mese zilnice. La această unitate școlară se cazează elevi de la mai multe licee, dar nici așa căminul nu este ocupat în totalitate. „Avem 156 de copii, care provin atât de la unitatea noastră școlară, cât și de la alte licee din Craiova, precum Colegiul Tehnic «Constantin Brâncuși», Liceul CFR, Colegiul Pedagogic «Ștefan Velovan», Colegiul «C.D. Nenițescu» și Liceul «George Bibescu», la care se va deschide în curând campusul. Ca și condiții de cazare, la parter avem spații pentru fete, iar la etajele I și II sunt cazați băieți. Ultimul etaj este liber, acolo nu am mai cazat pentru că nu sunt cereri. Ca tarife, o zi de cazare este un leu, la care se adaugă costurile pentru hrană, 13 lei pe zi, fiind asigurate toate cele trei mese de luni până vineri. Astfel, un elev ajunge să plătească pe lună, în funcție de numărul de zile lucrătoare, între 260 și 280 de lei cazarea și masa. La noi, costurile de cazare de un leu sunt pentru detergenți și micile reparații. Utilitățile sunt plătite de administrația locală. Avem posibilitatea să primim și studenți, anul trecut am avut zece. Pentru acest an rămâne să vedem dacă vor mai fi cereri, când revin studenții“, a precizat Ionuț Bistriceanu, directorul Colegiului Energetic din Craiova. În ceea ce privește investițiile, managerul liceului spune că prioritare ar fi ușile de acces în camere. „Au fost făcute investiții în ultimii patru ani. S-au modernizat toate grupurile sanitare, tot ceea ce înseamnă gresie, faianță și elemente sanitare. Acum, urgență ar fi ușile“, a mai declarat Ionuț Bistriceanu.
În apropiere de Colegiul Energetic se află Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“, care oferă cazare doar pentru fete. Nici la această unitate nu s-au ocupat toate locurile. „La momentul actual, sunt peste 75 de copii, în camere cu trei sau patru paturi. Marea majoritate provin din mediul rural. Sunt și elevi din Gorj. Cazarea este 50 de lei pe lună, iar pentru hrană se plătesc 12 lei pe zi. Probabil o să vină și studenți, însă primim doar fete“, a declarat Adrian Stroe, directorul Colegiului Național Pedagogic „Ștefan Velovan“ din Craiova.
De la sute de elevi, la câteva zeci

O altă unitate liceală care are cămin este Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova, unde în urmă cu câțiva ani se cazau sute de elevi. Acum numărul lor a ajuns la câteva zeci, care locuiesc în 21 din cele 39 de camere.
„În prezent avem 84 de copii, în 21 de camere cu patru paturi fiecare. Se pot caza atât elevi ai unității de învățământ, cât și de la alte instituții școlare și chiar studenți. Mai sunt disponibile 18 camere. Pentru cei care vin din exterior este necesară o adeverință prin care să dovedească faptul că frecventează o formă de învățământ. Camerele sunt cu confort sporit la parter și etajul I, în sensul că sunt camere cu două paturi și baie proprie. În unele dintre aceste camere avem și trei paturi. În ceea ce privește tarifele, elevii plătesc 12 lei pe zi pentru toate cele trei mese, la care se adaugă un leu pe zi pentru utilități și 50 de lei pe lună prețul de cazare. Avem posibilitatea de a găzdui și studenți. Pentru aceștia se aplică Hotărârea de Consiliu Local 191/2015, potrivit căreia se plătesc zilnic 10 lei pentru cazare și obligatoriu trebuie să își asigure minimum masa de prânz, în valoare de 8 lei. Meniul este stabilit săptămânal de administrator, împreună cu medicul școlar“ , a declarat Florin Blagu, administrator la Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova.
O altă unitate școlară care cazează elevi este Liceul „Henri Coandă“ din Craiova, care are două cămine, unul pentru fete și altul pentru băieți.
„Am preluat și căminul fostului Liceu «Ion Mincu», unde avem 60 de băieți cazați. Fetele stau într-o altă clădire, care a fost renovată în 2008, unde sunt 25 de camere, din care au fost ocupate 20. Avem elevi de la mai multe unități școlare și primim solicitări în continuare. Noi facem selecție la cazare, în sensul că cerem să aibă rezultate bune la învățătură și să fie educați. Avem solicitări, pentru că elevii sunt mulțumiți de calitatea mâncării și de condiții. La noi, cazarea în cămin este 20 de lei pe lună, la care se adaugă costurile cu hrana în valoare de 12 lei pe zi, pentru toate cele trei mese“, a precizat Ion Bălănică, directorul liceului.

În județ, elevii preferă naveta

Cămine sunt și la unitățile liceale din județ, dar multe dintre ele sunt închise pentru că nu mai există cerere. „Nu mai folosim căminul de mulți ani, pentru că elevii care vin la noi preferă să facă naveta. Avem elevi de la Brădești, Răcarii de Sus, Răcarii de Jos, care vin cu trenul. Mai avem și elevi din Argetoaia, Țânțăreni, Butoiești, Arginești, Scaești, Valea lui Pătru, care vin cu microbuze sau cu ocazia“, a spus Ilie Pîrvu, directorul Liceului „Dimitrie Filișanu“ din Filiași. Nici la Călărași elevii nu mai vin să stea la cămin. „Avem cămin, dar nu pentru copii. Nu mai avem cereri de cazare și l-am închiriat unei școli postliceale“, a spus Vergică Delcea, directorul Liceului „Petre Baniță“. La căminul Liceului „Ștefan Anghel” din Băilești încă mai sunt cazați elevi, dar managerul spune că numărul lor este în continuă scădere. „Avem cazați 40 de copii care vin din mediul rural, de la Galicea, Giubega, Galiciuica, Afumați și Rast. Numărul lor este în scădere, pentru că mulți preferă naveta, care se decontează. Mai avem și situații în care li se asigură transportul gratuit. Cei de la Galicea aduc elevii cu microbuzul școlar și costurile sunt asigurate de primărie. Am înțeles că și cei de la Galiciuica vor recurge la această metodă“, a spus Constantin Colan, directorul Liceului Tehnologic „Ștefan Anghel“ din Băilești. În ceea ce privește tarifele de cazare, managerul spune că prețurile sunt modice, un elev plătește lunar aproximativ 85 de lei, din care 65 reprezintă costurile pentru hrană și 20 de lei cazarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS