2.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePatru facultăți închid programele de licență neprofitabile

Patru facultăți închid programele de licență neprofitabile

Rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Spînu (centru), a precizat că, în curând, va începe promovarea ofertelor educaționale (Foto: Bogdan Grosu)
Rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Spînu (centru), a precizat că, în curând, va începe promovarea ofertelor educaționale (Foto: Bogdan Grosu)

Universitatea din Craiova renunță la câteva programe de licență existente în cadrul facultăților de Științe, Drept, Mecanică și Inginerie Electrică. Propunerea a fost trecută prin Consiliul de Administrație din 16 noiembrie și acestea vor intra în lichidare începând cu anul universitar următor.

Cele patru programe de licență la care Universitatea din Craiova renunță sunt Fizica Mediului de la Facultatea de Științe, Asistență managerială și secretariat de la Facultatea de Drept, Inginerie electrică și calculatoare (în limba franceză) de la Facultatea de Inginerie Electrică și Ingineria sudării de la Facultatea de Mecanică – secțiunea Drobeta Turnu Severin. Decizia de a renunța la aceste programe a fost trecută mai întâi prin Consiliul de Administrație al Universității din Craiova din 16 noiembrie și apoi propusă spre aprobare în Senat. Motivul principal este că pentru aceste programe au trecut cinci ani de la evaluarea externă realizată de ARACIS și nu s-a mai depus altă documentație.
„Legea în România spune că un program de studii se evaluează la cinci ani. Dacă este autorizat provizoriu primește acreditare, dacă este acreditat urmează evaluarea periodică. Senatul universității poate să aprobe la propunerea facultăților sau a universități intrarea în lichidare a unor programe de studii și se publică în hotărârea de guvern de anul viitor. În cazul Universității din Craiova, cele patru programe propuse vor intra în lichidare începând cu anul universitar 2017-2018. În cazul acestor programe trebuia să depună dosare de evaluare periodică, dar reprezentanții facultăților au considerat că nu mai este nevoie să facă acest lucru. Fiecare facultate a avut motive proprii“, a declarat prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova.

Motivele, diferite

Renunțarea la o nouă evaluare externă de ARACIS a fost determinată de numărul mic de studenți. „Programul de Fizica Mediului nu mai școlarizează de trei ani studenți. Noi avem în universitate un domeniu acreditat, Știința Mediului, format din Chimia Mediului și Fizica Mediului. Colegii noștri au constatat că este mai căutat programul Chimia Mediului. Nu se poate susține un program de studiu cu zece studenți. Știți foarte bine că noi suntem finanțați per student. Dacă nu ar fi această finanțare per student ar fi cu totul altă discuție. Dar programele trebuie să se autosusțină financiar pentru cheltuielile cu salariile și alte cheltuieli“, a mai precizat rectorul Universității din Craiova. În ceea ce privește programul de Asistență managerială și secretariat de la Facultatea de Drept, conducerea universității spune că decizia s-a aplicat doar pentru cel de la Drobeta Turnu Severin. „La Facultatea de Drept s-a desființat programul de licență Asistență managerială și secretariat de la Drobeta Turnu Severin pentru că s-a constatat faptul că studenții, chiar dacă sunt din Mehedinți, preferă să se înscrie la Craiova“, a explicat prof. univ. dr. Cezar Spînu. Alt program de licență existent tot la Severin, la care se va renunța, este Ingineria Sudării din cadrul Facultății de Mecanică, care nu a mai școlarizat în ultimii trei ani. În cazul Facultății de Inginerie Electrică, programul de licență cu predare în limba franceză existent la Craiova va intra în lichidare pentru că tinerii sunt interesați doar de programe cu predare în engleză. „Este foarte complicat cu aceste programe în limba franceză pentru că studenții nu le caută, cu excepția Facultății de Litere, în rest ar dori programe cu predare în limba engleză. De aceea
ne-am organizat și am început să înființăm programe de studii în limba engleză. Sunt trei – patru programe de acest fel create în ultimii doi ani“, a subliniat rectorul. Oferta educațională a Universității din Craiova va fi făcută cunoscută tuturor elevilor din Oltenia în perioada următoare, studenți și cadre didactice se vor mobiliza pentru a face informarea tinerilor, dar și pentru a le oferi consiliere profesională. Începând din acest an, campania de prezentare a ofertei educaționale se va derula pe baza finanțărilor făcute prin proiecte și nu din bugetul universității, a mai anunțat rectorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS