8.4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCine plătește revistele școlare?

Cine plătește revistele școlare?

Revistele școlare ar trebui să se distribuie gratuit elevilor,  iar costurile trebuie suportate din bugetul școlilor,  spun inspectorii școlari
Revistele școlare ar trebui să se distribuie gratuit elevilor, iar costurile trebuie suportate din bugetul școlilor, spun inspectorii școlari

Elevii își pot dezvolta creativitatea și stilul publicistic prin prisma revistelor școlare care se pot realiza sub îndrumarea unui profesor chiar în unitățile școlare. Unitățile de învățământ care realizează astfel de reviste trebuie să le avizeze la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, potrivit unui regulament din 2010. Editarea unei reviste implică însă și costuri financiare. Inspectorii școlari spun că unitățile de învățământ trebuie să suporte costurile cu editarea revistelor din bugetul propriu, iar elevii să primească publicațiile gratuit. La acest capitol însă se procedează diferit, fiind și situații în care cei care vor să primească revista trebuie să o plătească.

Activitatea publicistică la nivelul unei unități școlare poate fi sub forma unor foi volante, maximum zece la număr, cu apariție lunară, sub forma unor ziare de 10-30 de pagini sau reviste în format mic sau mare cu peste 26 de pagini. De asemenea, revista școlară poate fi de mai multe tipuri: magazin, beletristică, științifică, tehnică, cultural artistică, științifico-fantastică, umoristică și de atitudine. Oricare ar fi tipul acestei reviste înainte de prima publicare trebuie să primească avizul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, potrivit unui regulament apărut în 2010. În acest an, avizul se dă în perioada 13 februarie – 10 martie. În ceea ce privește costurile pentru editare, inspectorul școlar Simona Chiriță spune însă că totul se face din bugetul școlilor: „Pot fi implicați copiii de la grădiniță până la liceu. Aceste reviste nu se mai distribuie cu bani. Elevii nu trebuie să plătească nimic. Primesc revista gratuit“. În practică însă în unele situații, aspectele financiare au picat în grija profesorilor coordonatori, după cum declară directorii.
„Am avut anul trecut o astfel de revistă. Anul acesta nu mai avem. Pe atunci s-a ocupat doamna profesor-consilier. S-a editat în tiraj mic și de cheltuieli s-a ocupat dumneaei. Elevii nu au fost obligați să o ia. Revista nu s-a vândut. Există și la biblioteca școlii pentru cei care vor să o consulte“, a spus Angela Nuță, directorul Școlii gimnaziale „Decebal“ din Craiova. În alte școli suportă părinții. „Revista școlii se numește «fb» și are o tradiție de 20 de ani. Are 60 de pagini în care publică atât preșcolarii, cât și elevii de la învățământul primar, gimnazial și liceal. De zilele școlii, care sunt în luna noiembrie, se publică și un supliment de matematică. În ultimii ani, cu aceste reviste am obținut și premiul I la concursul național al revistelor școlare. Activitatea publicistică este punctată de universitățile de peste graniță, la admitere. Costurile pentru publicare sunt suportate de asociația părinților, care a înțeles importanța acestor activități și publicații. Aceștia plătesc câte zece lei, dar numărul exemplarelor tipărite nu este egal cu cel al elevilor. Se tipăresc câte 250 – 300 de exemplare pentru fiecare număr“, a declarat Carmen Ștefănescu, directorul Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova. Revistă există și la Liceul CFR, însă finanțarea se face după alte reguli. „Costurile sunt suportate de la sindicatul școlii, din venituri extrabugetare din chiriile luate pe spații. Nu luăm bani de la elevi. Le distribuim gratuit revista și încercăm să-i atragem să se implice cât mai mult“, a declarat directorul liceului, Crisitian Pătrașcu.

Cine vrea dă zece lei

O bogată activitate publicistică în rândul elevilor este și la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova. Potrivit directorului Liviu Cotfasă, în unitatea școlară se realizează trei reviste școlare. Una dintre acestea este în limba germană, „Wir Sind Wir“, se editează din 2008, are apariție anuală, colectivul de redacție fiind format din zece elevi și un profesor coordonator. Pentru editare se sponsorizează 50 de exemplare, iar potrivit managerului elevii le primesc gratuit. Altă revistă este publicată în limba engleză, având denumirea de „Disteenct“, are un colectiv de redacție din șapte elevi și 15-20 de autori de articole. Revista a obținut Premiul I la Concursul Național de reviste școlare de la Deva în anii 2013-2015. Revista este sponsorizată și se distribuie elevilor tot gratuit, susțin cei din conducere. Pentru revista tradițională a școlii, „Irizări“, care are 20-25 de autori și se editează în 400 de exemplare, conducerea școlii spune că se autofinanțează pentru 400 de exemplare, iar în cazul în care nu se acoperă cheltuielile se completează din fonduri extrabugetare. La distribuire, însă, elevii plătesc zece lei pentru fiecare revistă. Managerul spune că practic banii respectivi se întorc la veniturile proprii ale școlii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS