Unitățile de învățământ preuniversitar cu profil tehnic și profesional trebuie să schimbe componența consiliilor de administrație, conform ultimelor modificări aduse de Ordinul 3160/2017 publicat de curând în Monitorul Oficial. În aceste unități școlare, în consiliile de administrație vor intra între unul și trei operatori economici, în funcție de numărul membrilor. În noua componență scade numărul reprezentanților consiliilor locale, dar și al părinților, aceștia din urmă ajungând să aibă doar câte un reprezentant. Managerii spun că sunt în dilemă pentru că ordinul menționează și prezența reprezentaților elevilor, dar numirea lor se face luând din locurile părinților, or în cazul de față în joc este un singur loc.
Agenții economici nu vor mai fi doar parteneri pentru a asigura practica elevilor, ci se vor implica direct în deciziile unităților de învățământ prin participarea la consiliile de administrație în toate școlile care au învățământ profesional, liceal, postliceal sau învățământ dual. Conform noilor prevederi legislative, la școlile care au consiliul de administrație format din șapte membri, pe lângă cele trei cadre didactice, reprezentantul primarului și reprezentantul consiliului local, în loc de doi părinți va fi un reprezentant al părinților și un operator economic. La forurile decizionale din școli formate din nouă membri, pe lângă cele patru cadre didactice ale școlii și reprezentantul primarului, nu vor mai fi doi reprezentanți ai consiliului local și doi părinți, ci doar câte un reprezentant din fiecare categorie, și se includ doi operatori economici. În cazul școlilor tehnice mari, consiliile de administrație sunt formate din 13 membri.
Pe noua formulă de organizare, pe lângă cele șase cadre didactice ale școlii și reprezentantul primarului, în loc de trei consilieri locali vor fi doar doi și în loc de trei părinți vor menține doar unul, în schimb vor avea trei reprezentanți ai agenților economici. La unitățile școlare mari, nu mai apare reprezentantul elevilor în noile foruri decizionale. La școlile mai mici însă, acesta se menține, dar trebuie numit pe locurile alocate părinților. Managerii spun că nu știu cum vor proceda, având în vedere că pe noua formulă au doar un loc pentru părinți în consiliile de administrație.
Directorii: „Am avea nevoie de lămuriri“
Odată ce au intrat în posesia ordinului de modificare a consiliilor de administrație, directorii școlilor tehnice din Dolj au început să facă demersurile necesare pentru a realiza noile foruri. Aceștia spun însă că speră să mai apară clarificări. „Am făcut demersurile pentru desemnarea consilierilor locali, dar și către părinți cu informarea că se reduce numărul locurilor. Am solicitat reprezentanți la agenții economici. Mai durează până primim răspunsurile. Mai avem însă nelămuriri. Avem un consiliu de administrație din 13 membri, dar suntem școală care are învățământ tehnic și teoretic și ne întrebăm dacă vom avea sau nu reprezentant al elevilor și cum vom proceda dacă ei sunt numiți pe locurile alocate părinților? Și pe noua formulă este doar un loc!“, a spus Daniel Ion, directorul Colegiului „Odobleja“ din Craiova.
Nici la Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu“ din Craiova nu s-a refăcut consiliul de administrație. „Din punctul meu de vedere, chiar dacă am 13 membri, elevii trebuie să aibă un reprezentant, dar este neclar cum facem acest lucru“, a precizat Dumitru Iftimov, directorul colegiului. De
altfel, noua formulă cu agenți economici va implica și un nou program. „Vom avea trei reprezentanți ai agenților economici. Prezența lor ar putea ajuta la creșterea investițiilor. Problema este că va trebui să ne pliem pe programul lor pentru a întruni consiliul de administrație. Deocamdată, nu am aplicat noua formulă de întrunire“, a precizat Ionuț Bistriceanu, directorul Liceului „Energetic“ din Craiova. În școlile tehnice cu pondere majoritară învățământ dual, consiliul de administrație va avea însă putere mai mare prin noi atribuții, una dintre acestea fiind că numește și revocă directorul. Până acum, consiliul de administrație doar propunea eliberarea din funcție a directorului. De asemenea, la învățământul dual, consiliul de administrație va aviza candidaturile pentru ocuparea posturilor didactice şi a funcţiilor de director şi director adjunct și va adopta criteriile specifice de ocupare a posturilor didactice.