Universitatea din Craiova a organizat miercuri cea de-a doua ediție a Galei Excelenței în Cercetare. Au fost premiate cadrele didactice care au excelat în anii 2015 și 2016 prin publicarea de articole științifice în reviste de impact, prin publicarea de cărți la edituri recunoscute pe plan internațional sau prin obținerea de brevete pentru idei și produse inovative. Pentru prima dată la această ediție au fost premiați și cercetătorii asociați ai Universității din Craiova, care asigură 10% din producția științifică.
În cea de-a doua ediție a Galei Excelenţei în Cercetare derulată în Aula „Alexandru Buia“ de la Facultatea de Agronomie au fost premiate cadrele didactice care s-au făcut remarcate prin rezultatele cercetărilor din anii 2015 și 2016, fiind recompensate cu diplome de onoare, dar și sume cuprinse între 500 și 5.000 de lei, în funcție de punctajele acumulate. „Acesta este primul eveniment din seria celor care vor marca 70 de ani de la înființarea Universității din Craiova. Eforturile depuse de noi toți se pare că au dat roade, Universitatea din Craiova ajunge acolo unde îi este locul, între cele mai importante universități din țară. Gala onorează colegii care muncesc zi de zi cu dedicație, pe cei doi piloni ai dezvoltării, respectiv cercetarea aplicativă și cercetarea fundamentală. Anul acesta, pentru prima dată sunt premiați și cercetătorii asociați ai Universității din Craiova, care asigură 10% din producția științifică“, a precizat prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova. În cei doi ani de cercetare în cele 13 domenii, cadrele didactice au realizat 2.400 de articole publicate în reviste cotate ISI sau reviste indexate BDI, 372 de cărți sau volume în cărți publicate la edituri de prestigiu din țară și străinătate și 97 de conferințe naționale și internaționale și 19 brevete și produse cu drept de proprietate intelectuală.
Pentru aceste rezultate, la domeniul Ştiințe Economice au fost premiați Ilie Budică și Liviu Popescu. La domeniul Științe Sociale, Științe Umaniste și Arte au primit premii Monica Tilea și Ligia Rusu. La secțiunea Ştiințe Inginerești au fost premiați Daniela Danciu, Monica Roman și Dan Selișteanu. La secțiunea Inginerie electrică și transporturi pentru anii 2015 și 2016, premiile au revenit lui Mihai Aureliu Lungu și Romulus Lungu. La secțiunea Inginerie mecanică și ingineria materialelor, pe primele locuri au fost Oana Gîngu și Lucian Grunoiu. În domeniul Ingineria resurselor vegetale au fost premiați Rodica Soare și Petre Săvescu (Facultatea de Agronomie) și Violeta Nour și Rodica Aurelia Cimpoiașu (Facultatea de Horticultură).
La științe exacte, la departamentul de Chimie a fost un singur premiat pentru cei doi ani, respectiv Paul Chiriță, iar la Fizică au fost premiați Silviu-Constantin Săraru și Iulian Petrișor. La Geografie au fost acordate patru premii pentru Sandu Boengiu, Oana Ionuș, Mihaela Licurici. La Informatică s-au remarcat Daniela Dănciulescu și Smaranda Belciug, la departamentul de Matematică premiile au fost acordate pentru -Andaluzia-Cristina Matei și Vicențiu Rădulescu, iar la Matematici aplicate au fost premiați Marius Marinel Stănescu și Constanța Dana Constantinescu.
Top trei profesori care au excelat în cercetare
Și anul acesta, ca și la prima ediție s-a făcut un top al excelenței în cercetare. Pe primul loc s-a calificat prof. univ. dr. Vicențiu Rădulescu de la departamentul Matematică. În anii 2015 și 2016, acesta a publicat 58 de articole și două monografii în editurile Cambridge University Press și CRC Press Taylor an Francis. În cei doi ani, lucrările sale au avut 889 de citări. Profesorul Vicențiu Rădulescu este și editor-șef al revistei Advances in Nonlinear Analysis (de Gruyter) și editor asociat la alte șapte reviste cotate ISI. „Este o acțiune care se înscrie pe linia celor organizate de universități de prestigiu din țară, dar și din străinătate și mă simt onorat pentru acest premiu. Este primul premiu pe care îl primesc din partea Universității din Craiova. Munca de cercetare a fost deosebit de intensă, îmi desfășor activitatea alături de echipa pe care o am în laboratorul de analiză neliniar, creat cu fonduri de la un program complex de cercetare în valoare de 1, 8 milioane de euro“, a spus prof. univ. dr. Vicențiu Rădulescu.
Pe locul al doilea în clasamentul excelenței s-a situat conf. univ. dr. Paul Chiriță, de la Departamentul de Chimie, care în cei doi ani a publicat zece articole cotate ISI, o carte în domeniul nemetalelor și a fost referent al unor articole pentru jurnale publicate de „Nature sau Elsevier“, având o strânsă colaborare cu cercetători de la instituții de prestigiu din țară și din străinătate. „Rezultatul este o muncă de echipă și mă bucur să văd printre nominalizați și doctoranzi“, a spus conf. univ. dr. Paul Chiriță. Pe locul al treilea în clasamentul excelenței s-a calificat lect. univ. dr. Silviu Constantin Săraru de la departamentul de Fizică, având trei lucrări publicate în reviste cotate ISI și prezentând două lucrări în conferințe internaționale de mare impact. „Țin să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la formarea mea încă din clasele primare, dar și celor din cadrul Universității din Craiova, care contribuie la realizarea unui climat propice cercetării“, a spus laureatul. În cadrul galei au fost și momente artistice asigurate de studenți ai departamentului de Arte al Universității din Craiova.