4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCalificată din primul an de liceu la Cupa Mondială a Fizicii

Calificată din primul an de liceu la Cupa Mondială a Fizicii

Eleva Erminia Petra Popa va pleca în luna iulie în Singapore
Eleva Erminia Petra Popa va pleca în luna iulie în Singapore

Elevă de media 10 la evaluarea națională din anul 2016, atunci când a ales să-și continue studiile la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, Erminia Petra Popa a reușit să se facă remarcată și în primul an de liceu cu o nouă performanță: s-a calificat la Cupa Mondială a Fizicii din Singapore. Sunt doar cinci liceeni din țară calificați, iar Erminia este primul elev român de clasa a IX-a care merge la o asemenea competiție. 

În vara anului trecut, în județul Dolj se obțineau doar patru medii de 10 la evaluarea națională, iar una dintre ele aparținea elevei Erminia Petra Popa de la Colegiul Național „Carol I“. Nu era un rezultat întâmplător. Erminia avea un portofoliu impresionant: peste 70 de premii la olimpiadele și concursurile școlare și numai medii de 10 la clasă. Pasionată de matematică și fizică și având o tradiție în familie – tatăl și bunicul fiind absolvenți ai acestei unități de învățământ, Erminia a ales să rămână la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, la specializarea matematică-informatică. De curând, s-a remarcat printr-o nouă performanță: a participat la Olimpiada Națională de Fizică, unde a obținut locul III și a avut ocazia să se înscrie la selecția pentru Cupa Mondială de Fizică. La aceasta s-au calificat doar cinci elevi din țară, printre care și Erminia, care este cea mai mică din concurenți. A fost îndrumată de profesorul de fizică de la clasă, dr. Gabriel Florian. „Este prima dată când o elevă de clasa a IX-a reușește să se califice la o asemenea competiție“, a spus dascălul. Reușita Erminiei este pusă pe seama personalității ei complexe. „Pe Erminia o cunosc din clasa a VI-a, dar doar de la distanță, i-am urmărit evoluția. Fiind elevă a județului Dolj, i-am urmărit rezultatele la olimpiadele naționale. În clasa a VIII-a am lucrat cu ea doar pentru proba experimentală și am observat perseverența de care dă dovadă și efortul pe care îl depune pentru a reuși să facă performanță. Pentru reușită, contează ca un elev să fie un bun experimentator, să cunoască foarte bine limba engleză, pentru că prezentările și experimentele pe care le-a realizat trebuie să fie prezentate cu un limbaj științific adecvat. Este foarte important să aibă nu numai cunoștințe de TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor – n.r.), ci cunoștințe avansate de informatică. Și trebuie să ai o personalitate complexă pentru a răzbi, așa cum are Erminia“, a mai spus prof.dr. Gabriel Florian. Dascălul o va însoți și la etapa din Singapore, fiind team leader-ul echipei României. La competiție vor participa elevi din Asia, America și Europa.

Pasiunea pentru fizică a apărut din clasaa VI-a

Erminia spune că această calificare la Cupa Mondială de Fizică este o încununare a muncii sale, dar și o modalitate de a-și exprima pasiunea pentru fizică, care i-a fost insuflată de tatăl său. „Din clasa a VI-a am început să descopăr fizica și de atunci am început să fac o pasiune pentru ea, ajutată și de tatăl meu, care este inginer aerospațial, dar și de profesorii de la clasă. Este o pasiune care necesită și multă muncă, dar care pentru mine nu este extenuantă. Am fost în fiecare an la olimpiadele naționale de fizică. Reușita de a mă califica în primii cinci elevi din țară pentru a merge la Cupa Mondială de la Singapore este o încununare a muncii mele“, a povestit eleva. Drumul către o competiție internațională a fost deschis datorită temei selecției. „Am descoperit acest concurs la Timișoara, unde a avut loc și olimpiada națională de fizică, și mi s-a părut interesantă tematica abordată, însă nu eram extrem de sigură că voi fi aleasă pentru etapa internațională, deoarece sunt cea mai mică și niciodată nu s-au mai ales copii de clasa a IX-a. Colegii mei calificați sunt din clasele a XI-a și a XII-a. Împreună vom forma o echipă“, a spus eleva. Pregătirea pentru această competiție este continuă. „Este prima competiție internațională de fizică la care particip. Am mai fost la concursuri internaționale, dar pe literatură. Pregătirea este continuă pentru competiția din Singapore, care va fi în perioada 5-14 iulie“, a spus Erminia.
Până va ajunge în Singapore, Erminia va beneficia și de o pregătire suplimentară la Universitatea de Vest din Timișoara, în perioada 23-29 iunie, unde se va întâlni cu ceilalți colegi calificați, care sunt din Brașov și Timișoara. Zilnic este prezentă la școală. Nu renunță nici la celelalte pasiuni, prin intermediul cărora se relaxează. „De la vârsta de cinci ani am studiat pianul. Am făcut doi ani pauză, iar acum îl redescopăr. E o modalitate de a mă relaxa“, a explicat Erminia. Pentru viitor, ea se gândește la o carieră care să implice și fizica. „Voi alege, probabil, un domeniu care să implice să continui să studiez fizica, probabil inginerie. Poate voi avea posibilitatea să studiez la Oxford sau la Cambridge, și când zic posibilitate mă gândesc că CV-ul trebuie să îmi permită să fiu admisă cu bursă, ca să îmi pot continua rezultatele frumoase. Dacă nu, voi merge la Universitatea din București“, a spus eleva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS