Primele rezultate ale examenului național de bacalaureat au fost afișate ieri. În Dolj, promovabilitatea este de 68,93%, fiind obținute și două medii de 10.Cea mai mare promovabilitate a fost înregistrată la Colegiul Național „Frații Buzești“ și la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova. Și în această sesiune, după primele rezultate, sunt trei licee la care niciun elev nu a promovat examenul.
Emoțiile primei sesiuni a examenului de bacalaureat au luat sfârșit ieri la prânz, odată cu afișarea primelor rezultate. La nivel național, 71,4% din candidați au promovat examenul. În Dolj, procentul este sub media pe țară. 68,93% din candidații care au susținut examenul apar ca promovați, înregistrându-se însă o creștere față de anul trecut, când promovabilitatea a fost de 66,54%. „În această sesiune, prezența a fost foarte bună – 92,76%, fiind înregistrați 314 absenți. Au fost prezenți 4.036 de candidați, din care 2.791 au promovat, iar 1.245 nu au promovat sesiunea. Dintre cei nepromovați, 188 au medii între 5 și 5,99. Situația lor s-ar putea schimba după contestații“, a declarat inspectorul școlar general Monica Sună. Spre deosebire de anul trecut, s-a dublat și numărul mediilor de 10, fiind obținute două astfel de rezultate. Unul aparține elevei Mădălina Mandache de la Colegiul Național „Frații Buzești“, și altul elevei Adela Ungureanu de la Colegiul Național „Elena Cuza”.
Două colegii cu 100% promovaţi
În ceea ce privește rezultatele acestei sesiuni pe unități școlare, Colegiul Național „Frații Buzești“ și Colegiul Național „Carol I“ din Craiova au 100% promovați. „Aceste colegii au înregistrat progres față de anul trecut. Pe lista unităților de învățământ cu progres se află și Colegiul Național «Ștefan Velovan» din Craiova, care anul acesta are promovabilitate 96,03%, față de 94,4% anul trecut, Colegiul Național «Nicolae Titulescu» Craiova, care anul acesta are 92,24%, față de 88,74% anul trecut, și Liceul Teoretic «Henri Coandă», unde procentul de promovabilitate este de 89,20%, în creștere față de 2016, când a fost de 88,62%“, a mai spus Monica Sună.
La polul opus, cu nici un elev promovat, sunt trei licee care și în anii anteriori au avut același rezultat, respectiv Liceul „Bethoveen“ din Craiova, Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu“ din Cârcea și Liceul Tehnologic „Ing. Aurelian Ionete“ din Malul Mare.
Rezultatele s-ar putea schimba după contestații. Candidații au avut ieri patru ore la dispoziție să solicite reevaluarea lucrărilor, cererile putând fi depuse la centrele de examen în intervalul orar 16.00-20.00. Rezultatele finale se vor afișa pe 10 iulie.