Mădălina Mandache, de la Colegiul Național „Frații Buzești“, și Adela Ungureanu, de la Colegiul Național „Elena Cuza“, sunt cele două eleve din Craiova care au reușit să promoveze prima sesiune a bacalaureatului cu 10, punând Doljul pe harta județelor cu performanță la acest examen național. Cele două fete au în comun nu numai media 10, ci și opțiunea de a urma studiile universitare la Craiova.
Adela Ungureanu, una din cele două eleve care a obținut media 10 la bacalaureat, a studiat la clasa de filologie de la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova. Pregătirea ei pentru examenul de bacalaureat s-a intensificat de la începutul clasei a XII-a. „Am susținut examenul la limba și literatura română, istorie și logică, argumentare și comunicare. Nu vreau să mă laud și să spun că a fost un grad foarte mare de dificultate sau să fiu arogantă și să spun că a fost extrem de ușor, dar m-am descurcat, pentru că, în principal, mi-am propus de la începutul clasei a XII-a să nu tratez cu subiectivism și să nu am subiecte pe care să nu le pot aborda deloc. În acest mod am ajuns să nu mi se mai pară dificil“, a spus eleva. Perioada liceului este descrisă de tânără ca fiind cea mai frumoasă de până acum. „Mi-a plăcut enorm liceul. Am încercat să împletesc învățatul cu libertatea pe care am dobândit-o. Am descoperit multe lucruri frumoase. În primul rând, am făcut o pasiune pentru limba spaniolă. În gimnaziu am avut tangență doar cu limba engleză și franceza. La liceu am ales spaniola ca să învăț ceva nou și am descoperit că îmi place mult. În clasa a XI-a am susținut examenul DELE și am obținut și un certificat care susține competențele de comunicare scrisă și orală. Când am ales disciplinele pentru bacalaureat, istoria mi s-a părut cea mai dificilă, dar pe parcurs am ajuns să îmi placă și mai mult“, a povestit Adela. Pentru formarea sa profesională va alege însă un alt domeniu de studiu. „Voi opta pentru Facultatea de Drept de la Universitatea din Craiova. Când am făcut alegerea am considerat că Dreptul este un domeniu care oferă prestanță și, totodată, este un domeniu destul de dificil. Sunt foarte puțini cei care reușesc să profeseze și aș vrea să cred că și eu pot face asta pe viitor. Pe 25 iulie va fi examenul scris, am acumulat până acum cam tot ceea ce îmi trebuie pentru acest examen“, a spus Adela.
Media 10 a elevei Adela Ungureanu nu este singura reușită la nivelul colegiului. „Suntem bucuroși că avem o medie de 10 la bacalaureat. Elevi de 10 sunt însă mai mulți la nivelul unității școlare. După rezultatele inițiale, sunt peste 40 de elevi care au câte două note de 10, în general la matematică și la informatică sau la matematică și biologie. Aproximativ 50% dintre absolvenți au reușit să obțină medii peste 9 la bacalaureat, ceea ce demonstrează că învățământul de masă la Colegiul «Elena Cuza» este de foarte bună calitate. Toți elevii care s-au prezentat au reușit. Au fost doar trei eliminați, care au micșorat procentajul de 100%“, a precizat Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Național „Elena Cuza“ din Craiova.
„Mi se pare o idee frumoasă să îi pot ajuta pe cei din jur“
Colegiul Național „Frații Buzești“ a continuat și anul acesta tradiția mediilor de 10 la bacalaureat. Ca și în 2016, acest rezultat aparține unei eleve de la profilul științe ale naturii. „Nu mă surprinde că o elevă de la clasa de științele naturii a obținut media 10. În urmă cu patru ani, copiii de la acest profil se aflau pe primul loc pe țară din punct de vedere al mediei de admitere la clasa de științele naturii“, a spus Carmen Ștefănescu, directorul colegiului.
Mădălina Mandache, eleva liceului care a promovat examenul național cu media 10, a avut și la admitere o medie foarte mare. „Ultima medie de admitere în urmă cu patru ani la științele naturii a fost 9,93. Au fost șase sau șapte elevi cu 10, au fost alți opt cu 9,94, medie pe care am avut-o și eu. A fost o luptă strânsă. Aveam emoții că poate nu voi reuși să fiu admisă la acest profil, după ce obținusem la evaluarea națională 9,80 la limba și literatura română și 10 la matematică. Și pe parcurs am ajuns printre cei mai buni. La fiecare materie am reușit să acumulez cunoștințe de bază. Am fost și la olimpiade. La engleză și la lingvistică am ajuns la etapele naționale. La engleză am promovat apoi examenul Cambridge cu punctajul maxim“, a povestit Mădălina.
La bacalaureat nu i-au lipsit emoțiile. „Am susținut bacalaureatul la limba și literatura română, la matematică M2 și la biologie. Cele mai multe emoții le-am avut la limba și literatura română pentru că este mai multă materie. Sunt 18 opere de parcurs. Am reușit să citesc toate operele ca să știu conținutul și să mă pot descuerca dacă mi se întâmpla să mă blochez la ultimul subiect, care cerea un eseu de 600-900 de cuvinte. Am avut și noroc că mi-a picat o operă care mi-a plăcut“, a explicat eleva.
În continuare, ea se pregătește pentru a deveni studentă la Medicină în Craiova. „Din clasa a VI-a îmi doresc să urmez medicina, de când am văzut serialul «Doctor House». Mi s-a părut foarte interesant. Este o idee la care nu am renunțat de atunci. De aceea am ales și la liceu profilul științele naturii. Aș vrea să urmez chirurgia. Mi se pare o idee frumoasă să îi pot ajuta pe cei din jur și mă fascinează laturile pe care nu le-am descoperit, cum ar fi creierul uman. Aș vrea să devin neurochirug, să lucrez în domeniul despre care se spune că numai bărbații pot activa în el. Vreau să încerc să văd dacă pot reuși. Depinde și de ceea ce voi descoperi pe parcurs. Deocamdată, mă concentrez pe examenul de admitere, care va fi pe 26 iulie“, a spus Mădălina.
Rezultatul elevilor la bacalaureat este un barometru pentru performanța profesională a cadrelor didactice. „Faptul că din 259 de elevi avem un copil de 10 și că 68,34% dintre elevii noștri au obținut medii între 9 și 10 dovedește că activitatea în liceul nostru s-a desfășurat susținut și atât cadrele didactice, cât și părinții și elevii au înțeles importanța acestui examen“, a declarat directorul colegiului, Carmen Ștefănescu.