Absolvenţii de liceu care vor să urmeze cursurile de Moaşe, Asistenţă Medicală Generală, Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare, dar şi Tehnică Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie au susţinut, astăzi, examenul de admitere. 365 de tineri s-au înscris pentru cele patru specializări, însă, în total, doar 71 de locuri sunt la buget.
Specializarea Tehnică Dentară a fost cea mai căutată. Pentru cele 9 locuri la buget s-au înscris 81 de candidaţi, adică 9 pe loc. Însă, cei care nu vor reuşi să prindă un loc la buget, vor avea posibilitatea să ocupe unul dintre cele 36 de locuri la taxă. Pentru specializarea Asistenţă Medicală Generală, Universitatea de Medicină şi Farmacie a pus la dispoziţia viitorilor studenţi 29 de locuri la buget, iar la concurs s-au înscris 216 tineri, adică aproape 7,5 persoane pe loc. Însă, cei care nu vor obţine un loc la buget, pot urma cursurile la taxă, acolo unde sunt disponibile 95 de locuri. La concursul de admitere al specializării Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare şi-au depus dosarele 51 de candidaţi, însă numai 19 dintre aceştia vor avea posibilitatea să studieze fără să plătească. La taxă sunt puse la dispoziţie alte 11 locuri. Pentru specializarea „Moaşe“ lucrurile sunt mult mai echilibrate. Aici au fost puse la bătaie 14 locuri la buget şi s-au înscris17 tineri. De asemenea, aici există alte 11 locuri la taxă.
Subiectele, destul de simple în viziunea candidaţilor
Foarte mulţi candidaţi au ieşit optimişti din sălile de examinare, mai ales că subiectele li s-au părut destul de accesibile. „Am optat pentru specializarea Asistenţă Medicală, iar examenul a fost uşor, a fost foarte bine. M-am pregătit un an, dar în acelaşi timp am învăţat şi pentru bacalaureat. Nu ştiu dacă voi intra la buget, însă la taxă intru sigur“, a declarat Alexandra Elena Dumitraşcu. „Am datexamen pentru Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare şi examenul mi s-a părut accesibil, au fost 50 de întrebări grilă şi cred că am răspuns corect la peste 35. A fost relativ uşor. M-am pregătit cam jumătate de an pentru acest examen. Din clasa a VIII-a mi-am dorit să fac kinetoterapie. Dacă reuşesc să intru, când o să termin facultatea este posibil să plec în străinătate, însă mi-aş dori să pot lucra şi undeva în România sau chiar la Craiova“, a declarat Ionuţ Cioară.
Toţi cei care au participat la concurs au avut la dispoziţie trei ore pentru a duce la bun sfârşit examenul. Rezultatele le vor afla destul de repede, foarte probabil chiar în această seară, când se vor afişa pe site-ul Universităţii de Medicină şi Farmacie. În cazul primei sesiune de examene, pentru Medicină Generală, Medicină Dentară şi Farmacie, viitorii studenţi şi-au putut vedea notele în seara zilei în care au susţinut examenul, pe 26 iulie.