În urma concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct, unele școli vor avea o nouă conducere. De altfel și după această sesiune au rămas 12 funcții libere de director și șase funcții de director adjunct, care vor fi ocupate prin detașare în interesul învățământului până la organizarea unui nou concurs.
În județul Dolj, în luna iulie au fost scoase la concurs 44 de posturi de director și 18 de director adjunct. După înscrieri, concurența a fost destul de mare, dar au rămas și posturi libere, anunță conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj. „Pe cele 62 de funcții de conducere au fost înscrise 91 de persoane care au avut mai multe opțiuni, fiind validate astfel 147 de candidaturi, dintre care 100 pentru director și 47 pentru director adjunct. Prima probă a fost testul grilă la care a lipsit un singur candidat, după această evaluare fiind 83 de admiși și 7 respinși. Au urmat probele de evaluare a CV-ului și proba interviului. Rezultatele concursului se validează în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Sunt și unități de învățământ la care fie nu au fost candidați înscriși, fie nu au promovat concursul. Au rămas astfel neocupate 12 posturi de director și 6 posturi de director adjunct, pentru care se vor face numiri prin detașare în interesul învățământului până la organizarea unui nou concurs“, a precizat Monica Leontina Sună, inspector școlar general. Școlile care nu vor avea director cu concurs sunt cele din Bulzești, Teslui, Cerăt, Lipovu, Izvoare, Seaca de Câmp, Gighera, Gângiova, Școala Damian Sadova, Seminarul Teologic Adventist și Seminarul Ortodox „Grigorie Teologul“ din Craiova. De asemenea, pentru director adjunct nu s-au ocupat posturile de la Liceul „Beethoven“ Craiova, Școala Sadova, Liceul „Ștefan Vasilichi“ Cetate, Liceul din Poiana Mare și Liceul „Ștefan Anghel“ Băilești. Cei care vor dori să se înscrie la următoarea sesiune de concurs trebuie să facă parte din corpul de experți, pentru care ultima selecție a avut loc în luna iulie. „Au fost scoase la concurs 100 de locuri pentru care s-au înscris 99 de candidați, au fost și admiși 88“, a precizat Alexandru Dragnea, inspector școlar de management.
Schimbări de manageri de la 1 septembrie
În urma evaluărilor sunt însă și unități de învățământ la care directorii sau directorii adjuncți vor fi alte cadre didactice decât cele care sunt în prezent pe funcții. Exemple în acest sens sunt la Școala gimnazială „Traian“ din Craiova, unde pentru funcția de manager a promovat Maria Dașu, care a ocupat acest post și până la organizarea primei sesiuni de concurs de anul trecut. La Școala gimnazială „Lascăr Catargiu“ a promovat pentru funcția de director Carmen Pascu, care a fost manager și la Școala „Sfântul Mina“.
La Colegiul Național „Frații Buzești“, pe funcția de director adjunct scoasă la concurs a promovat Aurora Simon, cadru didactic care a fost manager și anii anteriori la unități de învățământ precum Școala gimnazială „Decebal“ și Liceul „Ștefan Odobleja“ din Craiova. De asemenea, un nou adjunct va fi și La Școala gimnazială „Gheorghe Bibescu“ din Craiova, concursul fiind promovat de Paul Spătaru.
Schimbări se anunță și la Grădinițele cu program prelungit „Phoenix“, „Elena Farago“ și „Tudor Vladimirescu“ din Craiova. În județ, în urma concursului vor fi directori la Școlile din Mischii, Scaești, Vârvoru de Jos, și la Școala de Arte și Meserii Daneți. Candidații care au promovat concursul vor prelua funcțiile de conducere pentru o perioadă de patru ani, începând cu 1 septembrie.