3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCe specializări au ales elevii la școlile profesionale

Ce specializări au ales elevii la școlile profesionale

O nouă etapă de admitere în învățământul profesional va fi în perioada 29-31 august
O nouă etapă de admitere în învățământul profesional va fi în perioada 29-31 august

Mecanic auto, operator mașini cu comandă numerică, mecanic echipamente hidraulice și pneumatice, frizer, coafor, manichiurist, acestea au fost cele mai căutate specializări de către elevii din Dolj care au optat pentru învățământul profesional. Au fost și situații în care elevii au susținut examen. Admiterea la învățământul profesional continuă la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie.

Absolvenții de gimnaziu care au ales să învețe o profesie și-au îndreptat anul acesta atenția spre învățământul profesional dual la care firmele se implică în mod direct, asigurându-le stagiile de pregătire practică, dar și burse lunare. La Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova s-a înregistrat concurență, iar selecția s-a făcut pe bază de examen, fiind obținute note peste cinci.
„Pentru specializarea mecanic echipamente hidraulice și pneumatice la învățământ dual, la care avem parteneriat cu Ford, am avut 27 de înscriși pe 14 locuri, s-a susținut examen cu probă scrisă de o oră, în care candidații au avut de răspuns la întrebări care le verificau cunoștințele de bază pentru domeniul mecanic. Condiția minimă pentru admitere – obținerea notei 5 la această probă. Doar doi candidați nu au obținut acest punctaj, în rest toți elevii au avut note peste 5, iar repartizarea s-a făcut în ordinea descrescătoare, primii 14 elevi cu cele mai mari note fiind repartizați la această specializare. Ceilalți au fost repartizați la învățământ profesional dual în domeniul construcții, la care am avut 30 de locuri pe trei specializări și la care mai avem locuri libere“, a precizat Ion Daniel, directorul Colegiului „Ștefan Odobleja“ din Craiova.
De asemenea, la învățământul dual s-au ocupat toate locurile și la Liceul de Transporturi Auto din Craiova, la specializările operator mașini cu comandă numerică, sudor, lăcătuș construcții metalice și utilaje.
„La învățământul profesional dual s-au ocupat toate locurile din prima etapă fără examen pentru că numărul solicitărilor nu a depășit numărul de locuri. Mai avem locuri la sculer matrițer și electricieni joasă tensiune la învățământul profesional tradițional“, a precizat Georgică Bercea, directorul Liceului Tehnologic Auto din Craiova. Și la Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“ s-au ocupat toate locurile la clasa de mecanic auto, specializare care se regăsește și la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, unde mai sunt 28 de locuri din cele 56 alocate pentru anul școlar următor.
Absolvenții de gimnaziu și-au îndreptat atenția și spre specializările frizer, coafor și manichiurist din cadrul Liceului UCECOM din Craiova.

A scăzut cererea la bucătari și ospătari

Dacă în anii anteriori cea mai mare concurență era la bucătari și ospătari, la clasele cu aceste specializări au mai și rămas locuri libere. „Cea mai mare concurență la bucătari a fost în urmă cu trei ani, când s-a și susținut examen de admitere. Anul acesta însă, numărul solicitărilor nu a mai depășit oferta și nu a mai fost cazul pentru evaluarea candidaților. La bucătar a mai rămas un loc liber și la ospătar – opt locuri. La aceste specializări, mediile de admitere au fost peste 5. Cei care vor să mai opteze pentru învățământul profesional mai au o etapă la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Și mai avem locuri libere și la specializarea lucrător comercial – cofetar – patiser“, a declarat Dumitru Iftimov, directorul Colegiului Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova. Locuri libere au rămas și la Liceul Tehnologic „George Bibescu“ la instalator instalații tehnice și de gaze, specializare la care s-au ocupat jumătate din cele 14 locuri, la fel ca și specializarea tinichigiu vopsitor auto, unde mai sunt 14 locuri libere din cele 28 aprobate. Și în județ mai sunt locuri libere la învățământul profesional. De exemplu, la liceul din Poiana Mare s-au ocupat doar jumătate din locurile alocate la specializarea agricultor culturi de câmp, iar la Liceul „Dimitrie Filișanu“ din Filiași nu este nici un candidat înscris la clasa de lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic. O nouă etapă de înscriere la învățământul profesional se va derula în perioada 29-31 august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS