Gradația de merit este un spor de recompensă de 25% din salariul de bază care se acordă pe o perioadă de cinci ani cadrelor didactice, personalului de conducere, dar și personalului didactic auxiliar pentru rezultate deosebite. Anul acesta, în urma concursului pentru gradații de merit, pe liste pentru un astfel de spor se află și manageri de la școli la care au fost sesiuni în care elevii au obținut medii de 1, 2 și 3 ori candidații promovați se puteau număra pe degete.
Evaluarea cadrelor didactice, personalului didactic auxiliar, dar și a personalului de conducere pentru acordarea gradației de merit a avut în vedere activitatea derulată în perioada 1 septembrie 2011 – 31 august 2016. În urma evaluării au fost validate 254 de persoane, din care 234 sunt cadre didactice și manageri. Cele mai multe gradații de merit s-au acordat pentru profesori, pentru învățământ primar fiind 43 de cadre didactice validate, la educatoare sunt 30 de cadre didactice, urmate apoi de 20 de cadre didactice de discipline tehnice, categorie la care au depus și au și fost validați și directori de licee, dar și inspectori școlari. De evaluarea pentru gradația de merit au trecut anul acesta și manageri de la unități de învățământ la care rezultatele la examenele din 2016 sunt slabe și foarte slabe. De exemplu, pe lista validată se află managerul de la Școala Coțofenii din Față, unitate care în 2016 a avut rezultate catastrofale la evaluarea națională, au participat patru elevi și toți au obținut medii de 1. Alt exemplu este managerul de la Coțofenii din Dos, unitate de învăţământ unde în 2016 la evaluarea națională au participat cinci elevi, din care trei au avut medii sub cinci. Un alt exemplu, Școala Castranova, care în 2016 a avut 13 elevi la evaluarea națională și șase au fost cu medii sub 5. La această unitate școlară, și în 2015, la evaluarea naţională, au fost 17 elevi, iar 8 au avut medii sub 5. Exemplele pot continua cu Școala de la Măceșu de Sus, al cărei manager este tot pe lista gradațiilor de merit, la această unitate școlară în 2016 media generală la evaluarea națională fiind puțin peste trei. De asemenea, pe liste sunt validați și directori de licee cu rezultate slabe la bacalaureat, un astfel de exemplu fiind directorul de la Liceul Cârcea, la care elevii care promovează bacalaureatul se numără pe degete, situație similară și la evaluarea națională. Managerul a avut anterior și activitate la Școala Gimnazială Lipovu, unde și acolo numărul elevilor este destul de scăzut.
Primul criteriu de evaluare, performanțele elevilor
Condițiile de acordare a gradației de merit sunt stabilite prin ordinul Ministrului Educației 6161/2016, care are în vedere patru criterii principale de evaluare a activității didactice sau manageriale. Primul criteriu pentru acordarea gradației de merit este cel al activităților complexe cu valoare instructiv-educativă, cotat cu 70 de puncte pentru cadrele didactice și 20 de puncte pentru directori. Acest criteriu cere candidaților la gradația de merit să facă dovada unor rezultate deosebite obținute în pregătirea preșcolarilor și a elevilor în atingerea obiectivelor specifice impuse de curriculumul școlar, materializate în progresul elevilor la clasă/grupă, în rezultate ale elevilor la clasă, la testări și examene naționale de sfârșit de ciclu, precum și performanţe dovedite în pregătirea elevilor distinși la olimpiade școlare și concursuri de profil corelat cu disciplina predată, materializate prin obținerea de premii județene. Se impune pregătirea loturilor olimpice de elevi, participarea, în calitate de membru al comisiei de evaluare și organizare, la olimpiadele și concursurile școlare și extrașcolare naționale, dar și internaționale.
Alt criteriu privește performanţele deosebite în inovarea didactică sau managerială. Acest criteriu este cotat cu 30 de puncte la directori şi prevede elaborarea de programe școlare, regulamente, metodologii, ghiduri metodice, manuale școlare, elaborarea de cărți și lucrări științifice publicate în domeniul didacticii, specialității și managementului educaţional, înregistrate cu ISBN/ISSN, realizarea de softuri educaţionale în specialitate, platforme de e-learning pentru susținerea progresului școlar, avizate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.
Alt treilea criteriu vizează activitățile extracurriculare şi este cotat cu 10 puncte. Candidaților li se cer performanţe dovedite în pregătirea elevilor distinși la concursuri cultural-artistice, tehnico-științifice și sportive avizate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, organizarea de concursuri și festivaluri la nivel internațional, național sau regional/interjudețean; organizarea de spectacole, expoziții, concerte la nivel internațional, activitate de coordonator de programe educative școlare și extrașcolare sau îndrumarea colectivelor redacționale ale revistelor școlare avizate de inspectoratul școlar.
Cel mai mare punctaj la directori este la criteriul dezvoltare instituțională, unde se acordă 40 de puncte dacă demonstrează atragerea de finanțări extrabugetare pentru unitatea de învățământ, centre de documentare și informare, laboratoare etc., având ca efect creșterea calității activității instituționale și a procesului de predare-învățare-evaluare, realizarea de proiecte și programe extracurriculare, cu finanțare extrabugetară, având drept obiectiv creșterea calității procesului de învățământ și a dezvoltării instituționale. Aceste obiective sunt doar câteva dintre cele expuse în actul normativ pentru acordarea gradației de merit. Candidații validați pentru gradație de merit trebuie să primească și aprobarea Ministerului Educației Naționale. Gradațiile de merit vor intra în plată de la 1 septembrie 2017.