3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLiceele din Craiova - pauză de la meditațiile pentru bacalaureat

Liceele din Craiova – pauză de la meditațiile pentru bacalaureat

La Colegiul „Ștefan Odobleja”, pregătirea suplimentară a fost întreruptă de concediul profesorilor (Foto: Bogdan Grosu)
La Colegiul „Ștefan Odobleja”, pregătirea suplimentară a fost întreruptă de concediul profesorilor (Foto: Bogdan Grosu)

Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat va începe în mai puțin de două săptămâni și, spre deosebire de anii anteriori, primele probe vor fi cele scrise. La liceele din Craiova însă, pregătirea suplimentară a elevilor șchioapătă. Graficele cu zilele în care ar trebui să se desfășoare meditațiile gratuite nu se regăsesc nici pe site-urile unităților de învățământ și nici la avizierele acestora. De altfel, nici elevii și nici profesorii nu sunt în școli.

Elevii care nu au promovat prima sesiune a examenului național de bacalaureat au dreptul la ore de pregătire suplimentară care trebuie să se organizeze în unitățile de învățământ la care au studiat. Și în județul Dolj sunt 1.533 de elevi care nu au promovat sau nu s-au mai prezentat la acest examen. Cei mai mulți elevi nepromovați provin de la liceele cu specializări din domeniul tehnologic. La Colegiul „Ștefan Odobleja“, de exemplu, din cei 155 de absolvenți, 73 nu au promovat sesiunea anterioară. În curtea unității școlare nu a fost marţi nici un elev. La avizierele școlii, puse la loc vizibil pentru părinți, nu se regăsește nici un grafic de pregătire suplimentară. Sunt afişate doar rezultatele de la examenul de bacalaureat, precum şi lista elevilor corigenți sau cu medii neîncheiate. Directorul adjunct al Colegiului „Ștefan Odobleja“, Adriana Călinoiu, a precizat că meditațiile gratuite au fost întrerupte pentru că profesorii sunt în concediu, întrucât cursurile s-au terminat mai târziu, pe 20 iulie. Pregătirea suplimentară va fi reluată după zilele libere de Sfânta Maria. Managerul a precizat că anul acesta s-a pus accent pe pregătirea suplimentară la școală. „Rezultatele la prima sesiune a examenului de bacalaureat pentru noi au fost foarte bune, în comparație cu cele din anii precedenți. Anul acesta a avut loc o creștere de trei ori a procentului de promovare a bacalaureatului. Foarte mulți elevi au promovat examenul datorită modului în care au fost pregătiți de profesorii lor. S-a pus accent pe pregătirea suplimentară, pentru că se știe foarte bine că, singuri, elevii nu se pot pregăti, întrucât nu au capacitatea necesară și nici puterea de concentrare. Ei vor să facă lucrurile repede, ușor, și să nu consume foarte mult timp. Pentru sesiunea de toamnă s-au înscris 46 de elevi din seria curentă, dintre care 19 nu au susținut deloc bacalaureatul, iar 27 au participat la prima sesiune, dar nu au promovat una sau două discipline de examen. De asemenea, sunt 38 de elevi din seriile anterioare care au susținut acest examen, dar mai au probe scrise la care nu au promovat. Orele de pregătire suplimentară vor fi organizate în datele de 16, 17 și 18 august, iar programul va fi afișat pe site-ul liceului: www.colegiulodoblejacraiova.ro. S-au mai făcut niște ore de pregătire suplimentară după prima sesiune, dar acum cadrele didactice au luat concediu întrucât cursurile s-au terminat mai târziu, pe 20 iulie“, a precizat directorul adjunct al colegiului.

La Liceul „Traian Vuia” – poarta închisă și bine păzită

La Liceul „Traian Vuia” nu se poate ajunge nici la avizierul școlii (Foto: Bogdan Grosu)
La Liceul „Traian Vuia” nu se poate ajunge nici la avizierul școlii (Foto: Bogdan Grosu)

La Liceul „Traian Vuia“ din Craiova, care a și intrat în programul ROSE de creștere a procentului de promovare a examenului de bacalaureat, după prima sesiune, din cei 234 de elevi înscriși, 112 elevi apar nepromovați sau neprezentați la examen. Marţi, însă, la prânz, la unitatea școlară nu era nici un elev. Nici managerii nu erau. Poarta unității școlare era bine păzită de două doamne, care au precizat că „nu este nimeni în școală, și nu se poate intra în curte decât cu acordul celor din conducere. Nici la avizier nu puteți merge decât cu acordul dumnealor“. Informații în ceea ce privește graficul de pregătire suplimentară pentru bacalaureat nu se regăsesc nici pe site. Pe pagina liceului se află doar listele cu elevii care au mediile neîncheiate sau sunt în situație de corigență, dar sunt prezentate și proiectele europene în derulare.

La Colegiul „Constantin Brâncuși“ a dispărut graficul de la avizier

Altă unitate școlară la care am încercat să vedem cum se desfășoară meditațiile gratuite pentru elevi a fost Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“ din Craiova. Aici au promovat 22 de elevi din 93 de înscriși. Pentru sesiunea de toamnă s-au înscris însă 53 de elevi. Nici unul din ei nu a fost prezent marţi la școală. Managerul unităţii de învăţământ, Laurențiu Puicin, a precizat însă că orele de pregătire suplimentară se fac doar de două ori pe săptămână, iar marţi era zi liberă.
„Sunt 53 de candidați, care vor susține bacalaureatul la centrul de examen de la Liceul «Matei Basarab» și le dorim baftă. În ceea ce privește pregătirea suplimentară, există graficul din timpul anului școlar, iar pentru perioada de toamnă s-a dublat programul de pregătire suplimentară, în sensul că fac de două ori pe săptămână, la fiecare disciplină. Azi (marţi -n.r.) nu a fost zi de pregătire. Sunt patru discipline la care se asigură ore suplimentare: română, matematică, biologie și geografie. Orele se desfășoară de dimineață pentru că elevii noștri sunt în proporție de 90% navetiști, prin urmare, pregătirea se desfășoară în intervalul orar 10.00 – 12.00 și mai sunt situații în care sunt de la 14.00 la 16.00. În mod curent au participat 30 de elevi din cei 53“, a spus managerul. Graficul de pregătire suplimentară nu a fost însă de găsit nici la avizierul acestei unități școlare. „Graficul orelor suplimentare a fost afișat la avizier, dar s-au lipit alte situații peste el. Îl vom afișa și pe site“, a mai precizat Laurențiu Puicin, managerul Colegiului Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“ din Craiova.

Colegiul Energetic – elevii se pregătesc acasă

Ore de pregătire suplimentară pentru bacalaureat nu am găsit nici la Colegiul Energetic din Craiova, unde din 86 de înscriși în prima sesiune au promovat doar 20 de elevi. Managerul unităţii de învăţământ, Ionuț Bistriceanu, a precizat că astfel de ore nu se organizează pentru că elevii nu se prezintă. „Pentru a doua sesiune s-au înscris 58 de elevi, dintre care 46 sunt din seriile anterioare, iar 12 din seria curentă care au fost corigenți. Sunt mai mulți din seriile anterioare pentru că, dacă au terminat cursurile, au pierdut legătura cu pregătirea suplimentară. Diriginții au avut obligația să transmită părinților că elevii au posibilitatea să facă pregătire suplimentară, iar pentru cei din seriile anterioare nu se asigură pregătire. Din păcate, nici cei din seria curentă nu s-au prezentat la pregătire la școală. Bănuiesc că se pregătesc în particular, acasă“, a precizat Ionuț Bistriceanu, directorul Colegiului Energetic din Craiova.
Anul acesta, cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat va debuta pe 21 august cu probele scrise, prima fiind proba scrisă la Limba și literatura română.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS