3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLiceul din Malu Mare nu poate fi deschis după reabilitare

Liceul din Malu Mare nu poate fi deschis după reabilitare

Liceul Tehnologic „Ing. Aurelian Ionete“ din Malu Mare este ținut închis după lucrările  de reabilitare și modernizare pentru că nu se poate face recepția (Foto: Lucian Anghel)
Liceul Tehnologic „Ing. Aurelian Ionete“ din Malu Mare este ținut închis după lucrările de reabilitare și modernizare pentru că nu se poate face recepția (Foto: Lucian Anghel)

Liceul Tehnologic „Ing. Aurelian Ionete“ din comuna Malu Mare a fost reabilitat și modernizat cu bani de la Ministerul Dezvoltării, fiind alocați pentru asta peste 800.000 de lei. Lucrările s-au terminat încă din toamna anului trecut. Clădirea are, însă, lacătul pus pe porți pentru că nu se poate face recepția.

Lucrările de reabilitare și modernizare a Liceului Tehnologic „Ing. Aurelian Ionete“ din Malu Mare s-au derulat anul trecut. Suma estimată alocată de Ministerul Dezvoltării a fost de 816.884 de lei fără TVA, fiind organizată licitație la care au fost depuse patru oferte. Contractul a fost atribuit pe 29 ianuarie 2017 pentru suma de 711,643 fără TVA firmei Beton Logistic din Balta Verde, județul Dolj, firmă înființată în 2010 și la care cifra de afaceri a crescut considerabil în perioada 2013-2015. Astfel, în 2013 firma avea o cifră de afaceri de 320.000 de lei, în 2014 a ajuns la 3,7 milioane de lei, iar în 2015 la o cifră de afaceri de cinci milioane de lei. În anul 2015 a avut și cele mai multe lucrări de reabilitare la școli, obținute prin cumpărări directe. În iulie 2015 a preluat la Ghindeni un contract de extindere și modernizare la Școala cu clasele I-VIII în valoare de 433.000 de lei fără TVA. Pe 12 august 2015 a preluat alt contract de extindere și modernizare la Școala Puțuri din comuna Castranova, în valoare de 439.000 de lei fără TVA, și la încă o săptămână distanță a luat alt contract de extindere și modernizare la Școala gimnazială Castranova, în valoare de 423.000 de lei, fără TVA. La încă o săptămână distanță, aceeași firmă a preluat și la Apele Vii un contract de reabilitare și modernizare școală gimnazială în valoare de 421.000 de lei, fără TVA. Și contractul de la Liceul Malu Mare s-a succedat la scurt timp, având ca termen de execuție 12 luni. În mod normal, recepția clădirii trebuia să înceapă la sfârșitul anului trecut. Numai că lucrurile nu stau deloc așa. Reprezentanții administrației locale spun că situația a început să se complice înainte de terminarea lucrărilor, pentru că au depistat că a început reabilitarea și modernizarea fără avizul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC). Deși legislația în vigoare prevede că autoritatea cu drept de proprietate asupra terenului sau clădirii trebuia să ia avizul ISC, cei din administrație spun că acest aviz intra în atribuția proiectantului. „Avizul ISC trebuia solicitat și obținut de proiectant și nu s-a făcut acest lucru la timp. În consecință, am solicitat la Tribunalul Dolj și am obținut anularea autorizației de construcție în luna noiembrie 2016. Am luat avizul ISC, însă lucrările erau în stadiu avansat. Când am început recepția lucrării, în decembrie anul trecut, am constatat că ceea ce se cerea în documentație nu se regăsește pe teren, pentru a primi avizele ISU. Sunt și aspecte care nu au fost prevăzute în contract. Se vor face remedieri“, a precizat inginerul din cadrul Primăriei Malu Mare.
Primarul comunei Malu Mare, Ilie Dodocioiu, are speranțe că unitatea școlară se va deschide din toamna acestui an: „Sper și am încredere că se va face ceea ce este necesar, astfel încât să putem face recepția lucrărilor și liceul să fie deschis elevilor din toamnă“.
Se mai cer bani

Reprezentantul firmei Beton Logistic, cea care a realizat lucrările de reabilitare și modernizare, spune însă că pentru remedierile care se impun la clădirea Liceului din Malu Mare este nevoie de alți bani. „Nu se poate face recepția pentru că s-au schimbat normele de securitate la incendiu ale ISU, ni se cere să punem uși rezistente la foc, care nu au fost trecute în contractul inițial. Aceste schimbări le putem face dacă se alocă bani. Nu s-au dat bani până acum, nu am început să facem nici remedierile“, a precizat Aurel Băloi, reprezentantul firmei Beton Logistic.
În prezent, Liceul Tehnologic „Ing. Aurelian Ionete“ este ținut închis, cu lacătul pe porți, încă din 2016. Elevii de la liceu și școala profesională au fost mutați în clădirea Școlii Gimnaziale din Malu Mare, unde s-a învățat în două schimburi și s-ar putea menține acest program și în anul școlar următor, dacă nu se va face recepția lucrărilor.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS