Cea de a doua sesiune a examenului național de bacalaureat a debutat ieri cu proba scrisă la limba și literatura română. În județul Dolj erau așteptați în sălile de examen 580 de candidați, dar aproape un sfert dintre aceștia nu s-au mai prezentat. Nu au lipsit nici incidentele. Un candidat a fost eliminat pentru că a fost surprins în sala de examen cu fițuici asupra sa, după cum au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
Sesiunea de toamnă a examenului național de bacalaureat din acest an numără cel mai mic număr de candidați. În județul Dolj, examenul s-a desfășurat doar în trei licee, respectiv Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Liceul „Matei Basarab“ și Colegiul „C.D. Nenițescu“, la prima probă scrisă, la limba și literatura română fiind așteptați 580 de candidați. Aproape un sfert dintre aceștia nu s-au mai prezentat. „Au fost înregistrați 118 absenți la profilul real și 12 de la profilul umanist“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună. Pentru elevii care au întârziat s-a mai dat o șansă. „Am solicitat comisiei naționale aprobare pentru subiecte de rezervă întrucât avem un candidat care a întârziat din motive tehnice. Examenul va fi reluat în cadrul Liceului «Matei Basarab» din Craiova“, a declarat inspectorul școlar general. Și de această dată au fost candidați eliminați pentru tentativă de fraudă. „La Colegiul Tehnic «Nenițescu» am eliminat un candidat pentru că a fost găsit cu fițuici. A fost eliminat în ultimele minute ale examenului“, a explicat inspectorul școlar general Monica Sună.
Candidații au avut de ales între două opere
Candidații care au susținut proba scrisă la limba și literatura română au precizat la ieșirea din săli că subiectele nu i-au pus în dificultate. La prima parte, aceștia au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza poeziei „Elegie“, a lui Ion Pilat. La subiectul al doilea, cerința a fost să redacteze un text argumentativ despre importanța toleranței în relația de prietenie, iar la subiectul al treilea au avut de tratat tema și viziunea despre lume într-un text narativ aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. Experiența candidaților în ceea ce privește proba scrisă la limba și literatura română a fost diferită. „Am mai fost la prima sesiune, acum mi se pare mai ușor. Am ales la ultima parte opera lui Camil Petrescu. În rest, am avut de realizat textul argumentativ și exerciții“, a spus Cristi Roșu, candidat de la Colegiul Tehnic „C.D. Nenițescu“ din Craiova. În bănci au fost și candidați care au revenit să susțină examenul, după ce au fost eliminați anul trecut în vară. „A fost ușor de data aceasta. Am mai fost la bacalaureat anul trecut, dar am fost eliminat pentru că am intrat la ultima probă scrisă cu telefonul în buzunar. Era închis, dar nu s-a luat în calcul acest aspect. S-a întâmplat la ultimul examen scris și mi s-au anulat toate notele. Acum reiau sesiunea. Sper să promovez, speranțe mai multe aveam anul trecut. Între timp m-am și angajat, cu competențele din liceu. Dacă reușesc să promovez bacalaureatul vreau să mă înscriu la facultate, pentru că e de viitor“, a spus Alexandru G., candidat la Colegiul „C.D. Nenițescu“ din Craiova. Printre candidați au fost și elevi care și-au încheiat situația școlară mai târziu. „Este pentru prima dată când susțin bacalaureatul, pentru că nu am avut situația școlară încheiată. Subiectele au fost destul de ușoare. Mă așteptam la «Moara cu noroc» la ultimul subiect, dar a picat «Ion» de Liviu Rebreanu. A fost bine per ansamblu. Sper să promovez sesiunea pentru că voi opta pentru postliceala de asistenți medicali“, a spus Sorina. Sesiunea va continua cu probele scrise, miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului pentru care s-au înscris 749 de candidați.