2.9 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieProfesorii din preuniversitar au ieșit la proteste

Profesorii din preuniversitar au ieșit la proteste

Cadre didactice afiliate la FSLI Dolj au protestat ieri în Piața Prefecturii din Craiova (FOTO: Claudiu Tudor)
Cadre didactice afiliate la FSLI Dolj au protestat ieri în Piața Prefecturii din Craiova (FOTO: Claudiu Tudor)

Drepturile salariale obținute în instanță și care nu au fost plătite, calculul incorect al sporurilor, școlile care stau să cadă, programele școlare vechi ce nu mai răspund la cerințele pieței muncii, dar și manualele care nu sunt în concordanță cu cerințele pentru examenele naționale sunt câteva dintre problemele învățământului preuniversitar semnalate de cadrele didactice ce au protestat ieri în Piața Prefecturii din Craiova.

Aproximativ 200 de cadre didactice din învățământul preuniversitar doljean afiliate la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ s-au adunat ieri, în semn de protest, în Piața Prefecturii din Craiova. Nemulțumirile dascălilor au în vedere atât drepturile salariale, cât și Legea educației și condițiile actuale din unitățile de învățământ.
„Atragem atenția Guvernului și Parlamentului României că în învățământ lucrurile nu sunt așa cum ar trebui. În noua lege a salarizării învățământul este la coada societății, respectiv salariul maxim în învățământ are coeficientul 2,76 pe o scară de la 1 la 12. Este inadmisibil acest lucru. Avem încă hotărâri judecătorești din anul 2009 care nu au fost plătite. Deși la 1 ianuarie 2017 s-a acordat o creștere a salariilor, sporurile se calculează la salariul de bază din decembrie 2016 și unii colegi pierd aproape jumătate din creșterea astfel promisă. Și nu numai asta ne nemulțumește. Dorim o lege a educației dezbătută cu cadre didactice, părinți, elevi. Nu se poate ca plata salariilor să se facă prin primării. Drepturile salariale stau în pixurile primarilor. Dacă nu vrea un primar să dea salariile, profesorii nu iau banii. S-a întâmplat de multe ori în Dolj, și încă se întâmplă. La Braloștița, la Lipovu, la Apele Vii salariile se dau și acum cu întârziere și de două-trei săptămâni“, a spus Constantin Rada, președintele FSLI Dolj.

Colegiul „Carol I“ din Craiova, una din școlile ce stau să cadă

Profesorii au mai atras atenția că investițiile în infrastructură sunt aproape nule și multe școli stau să cadă, exemplu în acest sens fiind dat Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, instituție de învățământ cu vechime de 190 de ani. „Învățământul este subfinanțat. România acordă sub 4% din PIB. Investițiile în învățământ sunt aproape nule. Multe școli sunt în paragină inclusiv în Craiova, Colegiul Național «Carol I», instituție de învățământ de prestigiu, stă să cadă“, a spus președintele FSLI Dolj. Constantin Rada. Au fost și profesori care au arătat spre școlile neautorizate sanitar, în Dolj fiind 150 de clădiri în această situație. „Suntem o categorie total marginalizată. Suntem departe de ceea ce se strigă cu voce tare și se bat cu pumnii în piept, că învățământul este o prioritate națională. Nu vorbim de grija pe care o au față de salarii și față de învățământ în general. Avem școli care nu au autorizație de funcționare, copii care se duc la toaletă în curtea școlii“, a spus profesorul Florian Ionescu.

Programele școlare și manualele nu mai răspund cerințelor

Cadrele didactice au spus că așteaptă de ani buni actualizarea și aerisirea programelor școlare. „Programele școlare sunt vechi, neadaptate la cerințele pieței muncii, elevii nu mai știu și nu mai sunt pregătiți pentru ceea ce se cere la ora actuală pe piața muncii. Noi cerem de câțiva ani să se modifice aceste programe. Din păcate, fiecare ministru care vine zice «da», dar rămân tot așa. Mai este și problema manualelor, de ani buni manualele nu au fost gata niciodată pentru 15 septembrie“, a subliniat președintele FSLI Dolj.
De altfel, cadrele didactice au spus că manualele nu îi pregătesc pe copii nici pentru examenele naționale. „Programele școlare și manualele nu mai sunt în concordanță cu piața muncii. În primul rând, copiii învață teoretic, dar practic nimic. În plus, la disciplina limba și literatura română manualele nu reflectă nici măcar 10% din subiectele de examen, atât la evaluarea națională, cât și la bacalaureat. Din anul 2000, manualul nu a mai fost schimbat, în condițiile în care subiectele de examen se tot modifică anual. Anularea auxiliarelor de anul acesta îi afectează în mod direct pe elevi, pentru că acolo găseau modele de subiecte. Aceste auxiliare însemnau manual ajutător“, a spus Ramona Diaconu. De altfel, cadrele didactice au spus că programele școlare încarcă foarte mult elevii. „Elevii sunt foarte solicitați și probabil că din cauza asta nici rezultatele nu pot fi pe măsură. După șase-șapte ore pe zi, acasă trebuie să continue să se pregătească. Nu mai au timp să se recreeze așa cum este specific unui copil. Nu am luat banii nici pe hotărârile judecătorești, sporurile sunt plătite pe vechiul salariu. Nici investiții nu sunt. Am tot așteptat investiții, pentru că și asta contribuie la stimularea copiilor“, a spus Dana Balaci. Cadrele didactice au trimis revendicările la guvern și spun că așteaptă ca în perioada următoare să se ia măsuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS