3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘcoli primare din Dolj, desființate din lipsa elevilor

Școli primare din Dolj, desființate din lipsa elevilor

În județul Dolj s-au împuținat unitățile de învățământ primar
În județul Dolj s-au împuținat unitățile de învățământ primar

Numărul școlilor primare din județul Dolj scade de la an la an. Propunerea de diminuare a rețelei școlare este făcută, anual, de reprezentanții administrațiilor locale și transmisă inspectoratului școlar. Pentru acest an școlar, modificări importante s-au făcut la învățământul primar. Astfel, dacă în 2016-2017 la nivelul județului Dolj erau 90 de unități de învățământ primar, pentru acest an au rămas 80. De asemenea, diminuări au avut loc și la învățământul gimnazial, de la 170, la 169.
În schimb, a crescut numărul grădinițelor, de la 262, în 2016, la 265. Inspectorii școlari spun că în clădirile în care au funcționat școlile primare au rămas grupele de grădiniță. De altfel, aceste unități de învățământ au trecut și prin procesul de comasare în anii școlari anteriori, având statut de structuri.
„Inspectoratul Școlar Județean Dolj, la propunerea administrației publice locale, a avizat rețeaua învățământului primar de stat la nivelul fiecărei localități. Au fost situații în care când, din cauza scăderii naturale a populației școlare, la structurile unităților de învățământ unde au fost clase de învățământ primar și preșcolar cu acces separat a rămas să funcționeze în anul școlar 2017-2018 doar învățământ preșcolar“, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu.
O astfel de decizie de a renunța la școala primară s-a luat în comuna Brădești, unde din acest an nu mai funcționează Școala Primară Răcarii de Jos. În această comună a mai fost închisă în anii anteriori și Școala Piscani, tot din cauza numărului mic de copii, în clădirea respectivă însă nu funcționa nici grădinița.
Decizia de a renunța la învățământul primar s-a luat și în comuna Afumați – pentru localitatea Covei, în comuna Orodel – pentru satele Teiu și Cornu, dar și în comuna Braloștița – pentru localitatea Racovița.
Au fost însă și situații în care decizia de a renunța la învățământul primar a afectat și preșcolarii, întrucât s-a pus lacătul pe clădiri. Așa s-a întâmplat în comuna Argetoaia, unde în anul școlar anterior s-a închis școala primară din satul Novac, la care erau înșcriși și copii pentru învățământul preșcolar. Toți copiii au fost mutați la școala de centru și sunt transportați cu microbuzul, numai că cei de grădiniță nu mai frecventează. „Am închis Şcoala de la Novac pentru că erau puțini copii. Și aceștia sunt transportați cu microbuzul la școala de centru. Pentru copiii de grădiniță este mai greu, pentru că ei nu mai ajung să frecventeze întrucât microbuzul vine dimineața devreme“, a precizat primarul comunei Argetoaia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS