În județul Dolj 213 cadre didactice din învățământul preuniversitar au fost validate pentru susținerea examenului național de definitivat, care le dă dreptul de practică la catedră. Numărul candidaților a crescut considerabil față de sesiunea din vara acestui an, când în săli s-au prezentat 111 candidați. Jumătate din cei înscriși pentru noua sesiune sunt educatori sau învățători. Zeci de candidați din cei înscriși au vechime între patru și șase ani la catedră. Există chiar și o situație în care un candidat cu nota 3 la titularizare, rezultat care nu i-ar da dreptul să mai predea, este la catedră și s-a înscris și la definitivat.
Cadrele didactice din învățământul preuniversitar fără definitivat au avut posibilitatea să se înscrie pentru a susține examenul național până pe 9 octombrie. În județul Dolj, 213 candidați au fost declarați admiși pentru următoarea sesiune. Numărul candidaților înscriși la acest examen este cu mult mai mare decât în vara acestui an, când au fost doar 111 candidați prezenți, din care au promovat 73. Pentru 2018 însă, cei mai mulți profesori care vor să susțină examenul de definitivat sunt învățători și educatori, respectiv 110. O parte din cei înscriși însă repetă chiar și pentru a treia oară experiența definitivatului, după ce în sesiunile anterioare au obținut la proba scrisă note între 1 și 5. Cu toate acestea, respectivele cadre didactice care au o vechime cuprinsă între trei și șase ani la catedră predau în unități școlare cum ar fi Grădinița cu program prelungit „Floare Albastră“, Grădinița cu program normal „Ethos“ din Craiova, la Școala gimnazială Filiași. De altfel, și la educație fizică și sport sunt profesori cu note mici la definitivat care predau la Școala gimnazială „Ion Țuculescu“, la Școala gimnazială „Sfântul Mina“ sau la Liceul din Poiana Mare.
Profesor cu nota 3 la titularizare, la catedră
Și la limba și literatura română sunt profesori care au obținut note mici atât la definitivat, cât și la titularizare și care predau în școli din comune precum Lipovu, Argetoaia, Orodel. La această disciplină există un candidat care anul acesta la examenul național de titularizare a obținut 3.20, rezultat care nu i-ar mai da dreptul să predea, dar se află la Școala Profesională Constantin Argetoianu din Argetoaia. Respectivul cadru didactic are și vechime de trei ani la catedră.
Conform metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de definitivat, cadrele didactice au dreptul la trei sesiuni în care să susțină examenul gratuit. Din anul școlar trecut, a apărut și posibilitatea ca acei profesori care nu au promovat nici o sesiune să poată susține acest examen cu taxă, aceasta fiind în cuantum de 300 de lei. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că există un singur candidat în această situație, care își desfășoară activitatea didactică la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova.
23 de profesori la prima încercare
De altfel, pentru a susține examenul național de definitivat sunt și cadre didactice care au intrat anul trecut în sistemul de învățământ preuniversitar. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, sunt 23 de cadre didactice în această situație. Candidații înscriși pentru susținerea examenului de definitivat în anul 2018 trebuie să efectueze și inspecții la clasă în perioada 1 noiembrie -31 mai. Spre deosebire de anul trecut, proba scrisă nu va mai fi în perioada anului școlar, ci în vacanța de vară, respectiv pe 18 iulie. Pentru a promova examenul, candidații trebuie să obțină minimum nota 8.