Pasionați de informatică încă de la vârste fragede, medaliați atât la olimpiade naționale, cât și internaționale, acesta este portofoliul elevilor din mai multe orașe ale țării care s-au calificat în finala concursului național Algoritmiada, derulat în perioada 2-4 noiembrie la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova. Competiția s-a desfășurat pe două secțiuni: juniori și seniori, iar Bănia a fost reprezentată atât de olimpici de la liceu, cât și de la gimnaziu.
Timp de un an, elevii români pasionați de informatică au trecut prin mai multe teste de selecție, susținute pe o platformă on-line, Infoarena. În cele din urmă, 55 de candidați din toată țara au reușit să se califice pentru finala care s-a derulat la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova. Concurenții au fost atât elevi de gimnaziu, cât și elevi de liceu sau absolvenți care au reușit să se remarce și la olimpiadele de profil, la care au obținut diverse medalii. Din Craiova, de exemplu, la secțiunea de juniori a reușit să se califice Radu Nicolae. S-a înscris la acest concurs când era în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Mircea Eliade“. Acum este elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova. Portofoliul său cuprinde premii importante obținute încă din gimnaziu. „Am început să descopăr informatica din clasa a VI-a, am avut trei participări la olimpiada națională și am obținut o medalie de bronz și una de argint. Pentru mine, informatica înseamnă aproape tot. Este materia mea preferată, la care lucrez între două și opt ore pe zi. Aș vrea să fac programare sau robotică. Este o disciplină de viitor“, a spus Radu Nicolae.
Printre participanți sunt și elevi de clasa a VIII-a, cum este Vlad Ciuperceanu, elev tot la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova. Și el are experiență în ceea ce privește olimpiadele. „Am participat la Olimpiada Națională de Informatică și am obținut o medalie de bronz. Am fost și la alte concursuri pe Infoarena și mai am și premii de la etapele județene ale olimpiadelor. Informatica este o materie foarte interesantă și mă poate ajuta foarte mult în viață. Cunoștințele de la informatică m-au ajutat și la matematică, de exemplu. Am pornit pe acest drum cu ajutorul domnului profesor Marius Nicoli și al doamnei Mihaela Grindeanu“, a spus Vlad.
Eleve care fac performanță la informatică
Printre concurenți s-au aflat și fete, care au reușit să facă performanță la această disciplină. Un exemplu în acest sens este Alexandra Nanu. Eleva spune că a studiat în mai multe școli gimnaziale, dar că nu și-a pierdut pasiunea pentru informatică, descoperită în clasa a V-a. „Am descoperit informatica din clasa a V-a, atunci eram în București. În primii doi ani nu am ajuns la națională, dar apoi, în clasele a VII-a și a VIII-a, m-am calificat și am luat bronz și mențiune“, a povestit Alexandra. Eleva a participat în clasa a VIII-a și la Algoritmiada, la care s-a înscris fiind la Școala Gimnazială „Traian“. În prezent, este în primul an de liceu la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova.
„Îmi propun ca anul acesta să fiu în primii cinci la națională și să am rezultate care să arate munca mea. Pentru mine, Algoritmiada este un concurs puțin mai greu decât o olimpiadă, dar mai interesant. Particip la juniori, unde cred că mai sunt 10-15 contracandidați, din mai multe orașe ale țării. Sunt elevi din lotul național de informatică, de la licee foarte bune“, a mai spus Alexandra Nanu.
Pasiunea pentru informatică a fost descoperită încă din clasele primare și de Alexandra Nicola, de la Școala Gimnazială „Sfântul Dumitru“ din Craiova. „Am început să particip la concursurile de informatică încă din clasa a IV-a, când am descoperit această disciplină, care mă reprezintă cel mai bine. Am învățat cel mai mult de la profesorul Marius Nicoli. Este un profesor extraordinar, căruia îi datorez toate cunoștințele. Particip la olimpiadă încă din clasa a V-a și m-am calificat în fiecare an la națională, iar de curând am descoperit concursul Algoritmiada, la care am reușit să mă calific în runda finală. Am vrut să mă autodepășesc, să învăț alte tipuri de probleme, să cunosc și persoane noi. Experiența dobândită aici înseamnă mult pentru mine. Informatica reprezintă un domeniu în care vreau să mă dezvolt. Mi se pare o știință exactă, interesantă și de viitor. Am ca modele pe colegii mei mai mari, care au obținut rezultate bune la olimpiade și m-au determinat să mă pregătesc mai mult și să particip și eu“, a mai spus Alexandra Mihaela Nicola.
În competiție intră și elevul medaliat cu aur la Teheran
În cadrul competiției au fost și elevi ai Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova care au experiență la olimpiadele internaționale, cum ar fi Alexandra Udriștoiu, Emanuel Dicu şi Bogdan Iordache. Ei au avut însă contracandidaţi la fel de puternici. Printre cei calificați la finala Algoritmiada s-a numărat și Ștefan Constantin-Buliga, de la Colegiul „Tudor Vianu“ din București, medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Informatică desfășurată la Teheran. Pentru el, Algoritmiada reprezintă o competiție importantă, pentru că e susținută de o platformă despre care spune că a reprezentat 80% din dezvoltarea sa personală.
„Acest concurs, Algoritmiada, reprezintă o pregătire foarte bună pentru taberele de selecție care vor urma la vară. Selecția a avut un nivel foarte ridicat și foarte asemănător cu cel pentru olimpiadele internaționale. Nu mai este un alt concurs de asemenea calitate. Este și o oportunitate foarte bună să mă întâlnesc cu oameni din comunitate, din alte orașe și din alte județe, pe care în mod normal nu apuc să-i văd atât de des, să socializez și să învăț de la ei. În plus, acest concurs este organizat de o platformă care a reprezentat 80% din dezvoltarea mea informatică. Este un suport de învățare net superior programei școlare. Cel mai bun rezultat al meu a fost medalia de aur de la Olimpiada Internațională de anul acesta și sper să se repete și anul viitor“, a spus olimpicul. Pentru el, informatica a devenit interesantă pentru că și tatăl său lucrează în domeniu. Ștefan Constantin-Buliga spune că a descoperit pasiunea pentru informatică pe când era în clasa VIII-a și consideră că pentru a face performanță „este nevoie de foarte multă muncă, dar făcută cu cap“.
Elevii craioveni premiaţi
La etapa finală a concursului Algoritmiada, derulat în perioada 2-4 noiembrie, la Colegiul Național „Frații Buzești“, elevii din Craiova au obținut următoarele premii: Emanuel Dicu (locul 5, seniori), Alexandra Udriștoiu (locul 9, seniori), Mihai Nițu, absolvent al Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, promoția 2014 (locul 4, seniori), în prezent fiind student la Universitatea din București. Câștigătorul marelui premiu a fost totodată învingătorul de la seniori, Costin Oncescu din Câmpulung, multiplu medaliat internațional al României.
Membrii echipei Infoarena prezenți la finală sunt medaliați internaționali: Adrian Budău, Daniel Posdărăscu, Andrei Popa, Radu Muntean.