-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEducatieNumărul elevilor care primesc „Bani de liceu“, înjumătățit

Numărul elevilor care primesc „Bani de liceu“, înjumătățit

În județul Dolj, doar 1.885 de elevi vor mai beneficia de bursa „Bani de liceu“
În județul Dolj, doar 1.885 de elevi vor mai beneficia de bursa „Bani de liceu“

Bursa „Bani de liceu“ a fost acordată pentru a reduce abandonul școlar în rândul elevilor cu venituri mici și foarte mici din mediul rural. A fost inițiată în 2004, când salariul minim brut pe economie era de 280 de lei pe lună. La vremea respectivă, guvernul a dat dispoziția ca această bursă să se acorde pentru elevii care provin din familii cu venitul mimim brut de 150 de lei pe fiecare membru. De atunci au trecut 12 ani, dar condițiile au rămas aceleași. Numărul beneficiarilor a început să scadă odată cu creșterea salariului minim. Cele mai vizibile scăderi au fost în ultimii doi ani. Astfel, dacă în 2015 erau, la nivel național, 60.000 de elevi, în 2016 au ajuns să fie 44.792, iar în acest an școlar numărul elevilor care primesc acest sprijin cu scopul de a frecventa școala a ajuns la 30.000. Și în județul Dolj este o scădere vizibilă în ceea ce privește elevii care primesc bursă. Astfel, dacă la începutul anului școlar 2015-2016 erau 3.178 de beneficiari, anul acesta numărul lor a ajuns la 1.855.
În Craiova, cei mai mulți elevi care beneficiază de acest program sunt la Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ – 108, la restul unităților de învățământ fiind de ordinul zecilor. De exemplu, la Colegiul „Ștefan Odobleja“, anul trecut erau 118 beneficiari, iar anul acesta au rămas doar 76. La Colegiul Energetic, anul trecut erau 57, iar anul acesta numărul lor s-a redus aproape la jumătate. „La Colegiul Energetic, anul acesta sunt 29 de elevi care au făcut cerere. Sunt mai puțini decât anul trecut pentru că a crescut salariul minim, dar pentru acordarea acestei burse a rămas drept condiție ca venitul brut pe membru de familie să nu depășească 150 de lei“, a precizat Ionuț Bistriceanu, directorul colegiului.
Cereri multe au rămas în special la liceele din județ: Liceul Tehnologic „Petre Baniță“ din Călărași – 129 de beneficiari, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ Dăbuleni – 117, Liceul Tehnologic „Dimitrie Filișanu“ Filiași – 110 și Liceul Amărăștii de Jos – 102. Anul trecut și în urmă cu doi ani, numărul elevilor de la aceste unități școlare care au beneficiat de această bursă era dublu.

Cazarea în cămin, mult mai scumpă

Cuantumul bursei „Bani de liceu“ este 180 de lei pe lună, fiind și el înghețat la nivelul anului 2004. Banii nu mai acoperă în prezent nici cheltuielile elevilor de liceu pentru cazare în cămine. „Cazarea în cămin, în condițiile în care regia este 1 leu pe zi, la care se adaugă 13 lei pe zi pentru a asigura și trei mese, ajunge la 280 de lei pe lună. Beneficiarii bursei «Bani de liceu» trebuie să mai pună o diferență de 100 de lei pe lună pentru a acoperi aceste cheltuieli“, a spus Ionuț Bistriceanu, directorul Colegiului Energetic din Craiova. Cei care nu își permit să pună diferența fac naveta. „În special elevii care au de făcut mai puțin de 50 km merg zilnic acasă“, a mai spus managerul Colegiului Energetic din Craiova.
Sunt și unități liceale la care prețul cazării depășește 300 de lei. „Un elev care optează pentru cămin plătește 320 de lei pe lună. În acești bani intră și cheltuielile cu hrana, pentru care se plătesc 12 lei pe zi. Elevii din cămin provin nu numai de la liceul nostru, ci și de la Liceul «Traian Demetrescu», Colegiul Național «Carol I», Liceul CFR și Colegiul Național «Gheorghe Chițu»“, a precizat Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS