Înființat în 2015 sub cupola Universității din Craiova, Liceul „Voltaire“ din Craiova nu va mai funcționa în spațiile instituției de învățământ superior. Universitatea a notificat Primăria Craiova să caute o soluție pentru această unitate școlară, dar până acum nu s-a găsit niciuna.
Universitatea din Craiova a înființat în anul școlar 2015-2016 Liceul „Voltaire“. Instituția de învățământ preuniversitar a primit atunci dreptul de a funcționa în spațiile Facultății de Drept din Craiova, într-un circuit separat, fiindu-le rezervate sălile de curs, cancelaria, sălile pentru after-school. Spațiul respectiv a fost atribuit numai pentru un semestru. Conform unei decizii a Consiliului de Administrație al Universității din Craiova din 22 aprilie 2016, elevii au fost mutați în sediul Facultății de Mecanică, dar tot pentru o perioadă temporară. Inițial, termenul era 1 octombrie 2016. Imediat ce a luat decizia, rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Spînu, a explicat că mutarea s-a făcut pentru obținerea personalității juridice pentru a se asigura finanțarea de la Ministerul Educației, precizând că „Liceul va rămâne sub tutela universității, dar nu va fi finanțat de universitate, pentru că nu ne permitem astfel de cheltuieli“. De asemenea, la începutul anului școlar, rectorul Universității din Craiova a declarat că se încearcă cu sprijinul consiliului local găsirea unei clădiri în care să fie mutat definitiv. Problema nu a fost rezolvată. Consiliul de Administrație al Universității din Craiova, întrunit pe 1 noiembrie, a notificat Primăria Craiova cu privire la faptul că Liceul „Voltaire“ nu își va mai putea derula activitățile educative în spațiile instituției de învățământ superior. Gazeta de Sud a solicitat conducerii Universității din Craiova să explice de ce liceul trebuie să-și caute sediu. Prima precizare este că „începând cu anul școlar 2016 – 2017, Liceul «Voltaire» funcționează în rețeaua școlară a Municipiului Craiova“. Tot în răspunsul respectiv, conducerea universității precizează că „Prin adresa 6747/2.10.2017, conducerea liceului a solicitat Consiliului de Administrație al Universității din Craiova, ca urmare a creșterii numărului de clase, o notificare privind imposibilitatea desfășurării activităților educative în spațiile Facultății de Mecanică, unde își desfășoară activitatea în prezent“. De asemenea, universitarii craioveni au precizat că pe acest subiect mai multe date se pot obține de la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, în subordinea căruia se află toate unitățile școlare din municipiul Craiova.
Primăria a pasat solicitarea la Inspectoratul Școlar
Până la începerea noului an școlar, Liceul „Voltaire“ va trebui să aibă un nou sediu, după cum cer universitarii craioveni. Primarul Craiovei a precizat, săptămâna trecută, că a transmis către Inspectoratul Școlar o solicitare de identificare a unor spații în care pot fi mutați și elevii Liceului „Voltaire“. „S-a cerut Inspectoratului Școlar Județean Dolj să ne dea o soluție, pentru că noi am încercat să facem o inventariere a spațiilor din școli. Și colegii mei au fost în permanență și domnul Bărăgan, și domnul Manda pe la toate școlile, însă este foarte greu ca noi să ne pronunțăm asupra actului de învățământ și să dispunem unde se pot comasa într-un corp de clădire mai multe clase, dacă sunt spații excedentare sau nu, și atunci am făcut o adresă către Inspectoratul Școlar, ca să ne spună unde este spațiu excedentar, unde putem să intervenim cu amenajarea lui în ideea mutării Liceului «Voltaire» din Craiova. Deci avem în permanență în grijă acest lucru“, a precizat Mihail Genoiu, primarul Craiovei. Inspectorul școlar general Monica Sună a precizat că „nu s-a găsit încă spațiul în care Liceul „Voltaire“ ar putea fi mutat“.
Evoluția liceului
În 2015, Liceul „Voltaire“ din Craiova avea 100 de elevi, ceea ce înseamnă patru clase cu câte 25 de elevi, mediile de admitere pornind de la 9,90. Potrivit reprezentanților școlii, în prezent sunt 11 clase, fiind 250 de copii, iar în anul școlar următor se vor adăuga încă trei sau patru clase.
Pentru acest an școlar, liceul a diminuat specializările, având doar trei clase. Media de admitere a fost însă în scădere. Cea mai mare medie a fost 8.97 la științele naturii, iar la filologie cea mai mare medie a fost 8.55. Cele mai mici medii au fost la clasa de științe sociale, fiind admiși și elevi cu note sub cinci la evaluarea națională.
Unitatea școlară apare și în evidențele DSP Dolj fără autorizație sanitară. Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Dolj au menționat, într-un răspuns trimis către GdS privind autorizarea școlilor, că de la acest liceu nu au primit cerere de autorizare. Managerul liceului a precizat că „nu a fost necesar să ceară autorizație, pentru că funcționa în spațiile Universității din Craiova, care sunt autorizate“.