-6.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEducatie„Fierbe“ învățământul din Dolj

„Fierbe“ învățământul din Dolj

Managerii de școli din Dolj sunt convocați la consultări pentru a reduce cheltuielile cu personalul angajat, ceea ce va impune și restructurări în perioada următoare (Foto: arhiva GdS)

În perioada următoare este posibil un val de restructurări în școlile din Dolj. Managerii unităților de învățământ au început să fie convocați la Inspectoratul Școlar Județean Dolj ca să ia măsuri pentru a reduce deficitul bugetar cu cheltuielile de personal în acest an. Reducerile vor afecta atât posturile personalului didactic, cât și pe cele ale personalului didactic auxiliar și nedidactic din școlile din Craiova și din județ. Variantele discutate sunt multiple și diferă de la o unitate școlară la alta. Soluțiile găsite ar fi să se renunțe la paznici pe timp de noapte, să se reducă personalul de curățenie și să se apeleze la firme, să fie comasate clasele, inclusiv la învățământul primar și la gimnaziu, chiar dacă se va ajunge să se predea în regim simultan și chiar să se renunțe la structuri.

Unele din unitățile școlare din județul Dolj au cheltuieli de personal mai mari decât bugetul asigurat prin finanțarea per elev. Această situație însă nu mai poate continua. Managerii unităților școlare deja au fost convocați de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj să se încadreze în costul standard și să reducă deficitul. Sunt situații în care pentru anul acesta nu sunt bani de salarii pentru ultimele trei luni.
Cele mai mari probleme se anunță la liceele tehnologice și la cele vocaționale, pentru că sunt mulți profesori de practică la care nu se poate renunța, iar cei afectați de restructurări ar fi profesorii care predau discipline de cultură generală. Se fac reduceri de posturi inclusiv la unitățile școlare care au mai puțin de 50 de angajați și vor fi afectați inclusiv paznicii.
„Nu vor fi afectați titularii școlii. Rămân toți cei care sunt în prezent, dar vom face comasări la învățământul primar și la cel gimnazial și vom avea clase cu predare simultană. La una dintre clase avem un cadru didactic detașat care va pleca. Avem și posturi de auxiliar și nedidactic, care au rămas libere. În total pot face o reducere de cinci posturi din organigramă. Nu sunt mulți angajați. Sunt 35 de posturi. De asemenea, avem și alte posibilități de a diminua cheltuielile. Deja am luat măsura ca paznicii să nu mai facă de serviciu noaptea. Fac pază ziua și li se reduce salariul. Dacă în prezent iau 1.300 de lei cu sporul, vor lua cu 200 de lei mai puțin. Reduceri de cheltuieli putem face și la cadrele didactice. Ne-am înțeles cu titularii ca o parte din orele suplimentare să le facă gratuit. Adică dacă au șase ore peste normă, patru să le facă pe bani și două gratuit. Facem tot ce se poate să reducem deficitul“, a spus managerul altei școli.

Efectele ar fi școli murdare și clase cu 40 de elevi

Reducerea personalului nedidactic ar afecta și elevii, spun managerii. „Ca să păstrăm cadrele didactice, sfatul a fost să renunțăm la paza umană sau paznicii să nu mai facă tură de noapte și să facă doar pază pe zi, și toate astea pentru un spor de 25%, care ar diminua venitul. Problema e că hoții au fost depistați de fiecare dată de paznici, pentru că vin mascați. Cu sistemul de supraveghere nu îi mai depistăm. Ni s-a spus să reducem și personalul de îngrijire, să aducem firme, ceea ce ar însemna să avem mizerie în școală. Cine vine să facă după fiecare pauză curățenie la grupurile sanitare? Ce facem, condamnăm copiii la îmbolnăviri?“, a spus alt manager.
Altă măsură pentru reducerea cheltuielilor ar fi să se comaseze clasele cu efective mici. Reprezentanții unităților școlare spun că se poate face acest lucru unde sunt clase de câte 15 copii, dar unde sunt cu doi – trei elevi mai mult se va ajunge să se încalce Legea educației. „La liceele tehnologice nu avem efective de 28 de elevi și ni s-a spus să apelăm la comasare, dar dacă o să comasăm două clase de câte 17, 18 sau 20 de copii ajungem la efective de 40 de elevi, ceea ce nu e acceptat de Legea educației. Măsura s-a cerut pentru a reduce normele profesorilor care predau discipline de cultură generală, pentru că profesorii de practică nu pot fi reduși. Cu toate acestea, tot nu ne încadrăm în costul standard. Ca să nu am deficit, am făcut un calcul ca din 70 de posturi să renunț la 35“, a spus managerul unui alt liceu tehnologic din Craiova. Reducere de personal didactic se va face și la liceele teoretice sau vocaționale. „La clasele de bilingvă s-a propus să nu se mai lucreze pe grupe și atunci mulți profesori titulari ar fi afectați“, a spus alt manager.

În județ se renunță la structuri

Restructurările se impun și la școlile gimnaziale, chiar dacă au peste 1.000 de elevi. În județ, de exemplu, unitățile școlare trebuie să renunțe la structuri pentru a reduce cheltuielile de personal. „Sunt cheltuieli mari de personal pentru că am foarte mulți profesori cu gradul didactic I. Din 100 de cadre didactice, 70 sunt cu gradul I. Singura soluție este să renunțăm la clasele de gimnaziu de la o structură. Să luăm copii de acolo și să-i distribuim la clasele de la școala de centru. Așa o să dispară peste șase norme didactice. Această măsură se poate extinde și la anul la cealaltă structură, unde a început să scadă numărul copiilor“, a spus directorul unei școli gimnaziale din județ. De altfel, măsuri se vor lua la gimnaziu și la unitățile școlare din Craiova. „Pe lângă renunțarea la pază pe timp de noapte, altă măsură ar fi aceea să comaseze clase de la gimnaziu, care sunt la limită cu elevii, adică în momentul de față avem 15-16 copii. Vreau să vă spun că de multe ori la gimnaziu efectivele cresc fără să putem controla acest fenomen. Sunt copii din circumscripție care au fost plecați în străinătate cu părinții și care revin sau pur și simplu s-au dus la alte școli și după primul an s-au întors. O să se comaseze două clase la gimnaziu ca să facem încă o reducere de norme, de la cultură generală, matematică, română, engleză“, a spus managerul unei școli din Craiova. De asemenea, managerii spun că alte variante au fost acelea de a pensiona cadrele didactice care împlinesc vârsta pentru a angaja tineri care au salarii mai mici, iar orele suplimentare din unitățile de învățământ ar putea fi acordate tot personalului didactic cu vechime puțină și fără grade didactice, tot pentru a reduce cheltuielile de personal. Măsurile sunt criticate de directori, care spun că, de fapt, sunt puși să renunțe la personalul bine calificat pentru cei cu mai puțină experiență doar pentru a reduce cheltuielile de personal. Unii dintre manageri au susținut chiar că au fost puși să semneze că își iau angajamentul că vor reduce cheltuielile de personal.
Sindicaliștii spun că nu știu deocamdată probleme punctuale din școli, întrucât nu au fost convocați la discuții, dar susțin că există și unități școlare la care organigrama a fost încărcată cu contabili, secretari care ar putea fi distribuiți către alte unități școlare, unde ar fi posturi libere. De asemenea, s-ar putea ca la unele școli să dispară și un post de director adjunct.
Consultările cu directorii nu s-au terminat, acestea vor continua inclusiv săptămâna viitoare. De altfel, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj nu au dat un punct de vedere pe tema măsurilor care se impun în unitățile școlare din Craiova și județ pentru a se încadra în costul standard per elev sau pentru a reduce deficitul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS