Profesorii de limba și literatura română și cei de religie de la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova au deschis acțiune în instanță împotriva conducerii școlii, dar și a Inspectoratului Școlar Județean Dolj pe motiv că s-ar forța titularizarea unor persoane pe ore care nu sunt libere.
Prima listă cu ore didactice vacante publicată în luna februarie de Inspectoratul Școlar Județean Dolj a creat tensiuni în cancelaria Colegiului Național „Carol I“ din Craiova. Cadrele didactice spun că în Consiliul de Administrație al unității școlare s-a avizat o încadrare, iar pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Dolj a apărut altă situație cu ore mai multe. Conflictul se duce în jurul catedrelor de limba și literatura română și religie. „La religie au fost transmise patru ore și la română nici o oră. Această situație a fost făcută de comisia de mobilitate a școlii și aprobată de Consiliul de Administrație. Conform legii, Inspectoratul Școlar Județean Dolj trebuia doar să publice orele respective. Numai că ne-am trezit cu mai multe ore ca fiind trecute libere. 18 ore la religie și 12 ore de limba și literatura română. Este ilegal să se publice altceva decât a transmis școala. Se dorește probabil aducerea unor persoane la acest colegiu de prestigiu. În fiecare an, școlile cu rezultate bune se trezesc că au presiuni pentru inspectori școlari, directori de școli sau alte persoane din anturaj care fie fug de la liceele tehnologice, fie fug de la școlile din mediul rural. Problema este că momentan nu se mai poate face mutarea că nu mai sunt ore libere“, spun profesorii de limba română.
Cum au apărut neînțelegerile
Neînțelegerile între cele două institituții, Colegiul „Carol I“ și Inspectoratul Școlar, ar fi pornit de la niște date pe care inspectorii de resurse umane le aveau de la etapele anterioare. La religie, anul trecut a rămas o catedră liberă după ce profesorul Iuliana Gheorghe s-a mutat la Colegiul Militar, iar la limba română, anul acesta, la prelungirea activității peste vârsta de pensionare, un cadru didactic nu a primit aprobare. Aceste ore nu au mai apărut în încadrările trimise de colegiu. Profesorii spun că, de fapt, lucrurile stau altfel. „Situația s-a schimbat la religie de anul trecut. Scade numărul claselor. Avem o clasă de a XI-a care a renunțat la religie. Avem clasele de pregătitoare și clasa a IX-a la care nu s-au făcut opțiunile. Mai sunt patru ore libere. Nu sunt mai multe. Nu putem primi pe cineva pe 18 ore, cât s-a publicat, pentru că nu sunt“, spun cadrele didactice. Inspectorii școlari spun însă că au și o situație la religie cu 12 ore transmisă de colegiu, însă profesorii spun că aceea este o situație inițială.
Și la română este altă variantă. „Catedra care exista la română, pentru care s-a cerut prelungire, era realizată din ore de la profesorii titulari cu vechime de peste 25 de ani și gradul I, care cedau câte două ore din normă ca doamna să aibă 12 ore în trunchiul comun, la care se adăugau patru ore opționale. Odată ce pleacă profesoara, opționalele dispar pentru că sunt create de dânsa, iar noi, titularii, ne-am încărcat norma la maximum cu 18 ore. Și este normal să facem acest lucru pentru că nu ne permitem să riscăm să dăm libere ore din norma noastră, ca să vină alt profesor pe perioadă nedeterminată, pentru că numărul claselor este în scădere și riscăm ca anul viitor să intrăm în restructurare“, spun profesorii de limba română.
Au acționat școala și ISJ în instanță
Profesorii Colegiului „Carol I“ spun că, odată ce au văzut neconcordanțele, au solicitat ISJ Dolj să remedieze situația. Au fost în audiență și la inspectorul școlar general. Au făcut mai multe ședințe și au reluat procedura și au tranmis datele. Cum nu au apărut modificări au deschis acțiune la Tribunalul Dolj împotriva conducerii școlii și a ISJ Dolj. Președintele comisiei de mobilitate, inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu, spune că a cunoscut de curând situația, și că a început demersurile pentru a o remedia. „Inspectoratul Școlar Județean Dolj încearcă să remedieze situația, astfel încât să nu fie afectată încadrarea de la Colegiul Național «Carol I» din Craiova“, a spus Vașcu. Orele libere au fost solicitate ieri de cadre didactice de la nivelul județului Dolj, care au intrat în restrângere de activitate și au cerut avizul Consiliului de Administrație al Colegiului Național „Carol I“ pentru a le ocupa în ședința publică din 27 martie. „Comisia de mobilitate nu a permis nici unui cadru didactic restrâns să ocupe orele de la Colegiul «Carol I». Au venit să își depună dosarul profesorii Ștefănescu Flori – și pe religie și pe română (profesor restrâns de la Școala gimnazială Coțofenii din Dos), Ursu Mihaela pentru orele de română, cadru didactic care ocupă funcția de director la Școala Daneți și Ionescu Florin, profesor de religie de la Liceul «Traian Vuia»“, au mai spus profesorii de română din „Carol I“. „Este o problemă internă. Hotărârile Consiliului de Adminstrație vor fi publice“, a declarat directorul Colegiului „Carol I“, Angel Cristian Stăiculescu.