Mai multe unități liceale din Craiova și județ au preferat ca, pentru anul școlar următor, la cursurile de zi să schimbe oferta educațională, renunțând la anumite specializări fie pentru a îmbunătăți performanțele elevilor la concursuri ori la bacalaureat, fie pentru a scăpa de specializări la care nu atrăgeau absolvenți de gimnaziu.
Planul de școlarizare și admitere la liceu pentru 2018-2019 cuprinde noutăți. Cel puțin 14 unități școlare au făcut modificări în ceea ce privește specializările de la învățământul de zi. Inspectorul școlar general Monica Sună a precizat că „noutățile se datorează faptului că și liceele, pentru a atrage elevi, trebuie să aibă specializări atractive“.
Noutăți au fost incluse chiar și de Colegiul Național „Frații Buzești“, unde a apărut o clasă de matematică-informatică intensiv informatică. Această clasă a fost formată folosind 28 din cele 84 de locuri care erau alocate anul anterior pentru specializarea matematică-informatică. Potrivit managerului, specializarea a fost introdusă pentru a oferi elevilor pasionați de informatică mai multe ore de pregătire la această disciplină. „Cu ani în urmă, am mai avut o asemenea specializare, și datorită rezultatelor obținute în ultimul timp de elevii noștri la informatică am considerat oportun să o reînființăm. La această clasă, elevii vor avea două-trei ore în plus pe săptămână la informatică, față de specializarea matematică-informatică“, a precizat Carmen Ștefănescu, managerul colegiului.
Și la Colegiul Național „Elena Cuza“ sunt noutăți. A fost inclusă o clasă de științe ale naturii cu predare bilingv germană, fiind singura unitate școlară din Dolj cu o asemenea specializare. Managerul a explicat că a inclus această specializare la solicitarea părinților, întrucât sunt tot multe școli gimnaziale în care se învață limba germană.
Modificări au apărut și la Colegiul „Ștefan Odobleja“, unde programul de predare bilingv a dispărut de la specializarea matematică-informatică pentru a fi inclus la clasa de filologie. Managerul spune că programul bilingv nu este atractiv la clasa cu profil real. „Am avut dificultăți în realizarea clasei de matematică-informatică bilingv engleză. Cei care aleg profilul matematică-informatică, aleg mai mult cu intensiv informatică și nu cu bilingv. Programul bilingv se potrivește mai bine la filologie și am preferat să-l păstrăm pentru că elevii care au abilități de comunicare într-o limbă străină sunt mai bine pregătiți“, a spus Ion Daniel, managerul colegiului.
Și alte licee teoretice au apelat la noutăți. Astfel, la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova s-a reintrodus specializarea matematică-informatică, care a mai existat în anii anteriori, renunțând la una dintre cele două clase de filologie. La Liceul „Henri Coandă“ în schimb, s-au suplimentat locurile la filologie, fiind alocate două clase, după ce s-a renunțat la o clasă de științele naturii. Și la Liceul „Traian Vuia“ a fost introdusă o clasă de filologie în locul uneia de științe sociale.
Schimbări și la liceele tehnologice din Craiova
Și la liceele tehnologice au apărut noutăți anul acesta. La Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“ a fost inclusă specializarea tehnician mecatronist în locul specializărilor din domeniul industriei textile și pielărie. „Mecatronica este specialitatea viitorului în domeniul mecanicii și am reintrodus această specializare pentru că o aveam doar la clasa a XII-a, pe când designer vestimentar avem la clasele a X-a, a XI-a și a XII-a“, a spus managerul colegiului, Laurențiu Puicin. Aceeași modificare a apărut și la Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu“.
Schimbări au apărut și la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, care a inclus de anul acesta specializarea tehnician industrie alimentară, preluând 28 de locuri din cele 56 pe care le avea anterior specializarea tehnician în gastronomie.
Două licee din județ au renunțat la profilul real pentru cel umanist
Modificări au apărut și la liceele din județ. La Liceul Teoretic „Adrian Păunescu“ din Bârca, unde este doar o clasă de liceu teoretic, profilul de științe ale naturii va fi înlocuit de filologie. Managerul spune că a schimbat profilul real cu cel uman pentru a crește procentul de promovare a bacalaureatului. „Pe științele naturii, rezultatele au fost mai slabe la bacalaureat, sub 30%, iar la profilul umanist pe care l-am avut în anii anteriori promovabilitatea a fost peste 49%. Acesta a fost motivul principal pentru care am renunțat la profilul real pentru cel uman“, a spus Dumitru Petre, managerul liceului din Bârca. Același lucru s-a întâmplat și la Liceul „Gheorghe Vasilichi“ din Cetate.
Noutăți sunt și la celelalte licee. La Liceul „Ștefan Milcu“ din Calafat apare de anul acesta o nouă specializare, cea de tehnician veterinar. La Călărași, la Liceul Tehnologic „Petre Baniță“, noutatea este specializarea tehnician în activități economice, iar la Liceul „Dimitrie Filișanu“ din Filiași a fost introdusă o clasă de protecția mediului. Noile specializări au fost introduse prin renunțarea la una din cele de anul trecut. De exemplu, la Filiași s-a renunțat la clasa de construcții.
A fost și o situație în care numărul de clase s-a redus. La Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești s-a renunțat la clasa de filologie-bilingv engleză introdusă anul trecut, fără a avea o altă specializare în loc. „S-a dovedit că în zonă nu a fost o ofertă care să atragă. În general, copiii care aleg bilingv pleacă spre Craiova. Era o șansă pentru copiii foarte buni să rămână la Băilești. Clasa a fost desființată. Am rămas cu oferta tradițională, cele patru clase de matematică-informatică, științele naturii, științe sociale și filologie“, a precizat Gabriel Tica, managerul liceului.
Media de admitere la liceu anul acesta va fi formată din 80% media de la evaluarea națională și 20% media din clasele de gimnaziu. Elevii vor fi repartizați computerizat pe data de 9 iulie.