Unii dintre elevii de clasa a VIII-a din județul Dolj, nemulțumiți de rezultatele inițiale afișate la evaluarea națională, au depus ieri contestații. Anul acesta, numărul cererilor de reevaluare a crescut considerabil în comparație cu anul trecut. Printre contestatari sunt și elevi care au obținut note peste 9 la limba română și 3 sau 4 la matematică.
În județul Dolj au fost înregistrate ieri peste 1.000 de cereri de recorectare a lucrărilor de la evaluarea națională. Cele mai multe solicitări sunt formulate pentru limba și literatura română. „Au fost înregistrate 1.199 de contestații, dintre care 662 la limba și literatura română și 537 de solicitări la matematică“, a transmis inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Anul acesta sunt mai mulți elevi care cer o reevaluare a lucrărilor în comparație cu 2017, când au fost înregistrate 780 de contestații.
Diferențe mari între rezultate la limba română și matematică
Rezultatele inițiale afi-șate pe site-ul Ministerului Educației Naționale arată însă că sunt și elevi care au note foarte mari la limba română și rezultate slabe la matematică. Astfel de exemple se regăsesc inclusiv la colegii. De exemplu, la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni, un candidat are 9,75 la limba română și 4,60 la matematică. Și la Segarcea sunt elevi cu note de 9 la română și cu 3 și 4 la matematică. La Apele Vii, un candidat a obținut nota 10 la limba română, dar la matematică a obținut 5,30. Astfel de situații sunt și la școli din Craiova. La Colegiul Național „Carol I“, unul dintre elevi are 9,30 la limba română și 4,80 la matematică. La Școala gimnazială „Decebal“ din Craiova, un elev are 9,35 la română și 4,35 la matematică. La Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“ din Craiova sunt elevi de 9, 10 la română care au 3 la matematică.
Mai mult de jumătate dintre candidați au luat note sub 5 la matematică
Chiar dacă procentul de promovare pe județ este de 68,82%, reflectând mediile peste cinci, pe discipline situația arată altfel. La matematică, elevii au întâmpinat cele mai multe dificultăți. Dintre cei 4.122 de elevi prezenți, mai mult de jumătate, respectiv 2.447, au obținut note sub cinci la această disciplină. La unele unități de învățământ, cum ar fi Școala gimnazială Tunarii Vechi, Școala gimnazială Țandăra, Școala gimnazială „Anton Pann“, Școala gimnazială Gubaucea, Școala gimnazială Sălcuța, nici un elev nu a obținut note peste cinci la această disciplină. Sunt și școli la care mai mult de jumătate din efectivele de elevi nu au reușit să ia peste cinci la matematică. În această categorie intră Școala din Melinești, Liceul „Horia Vintilă“ din Segarcea, Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca, Școala gimnazială Poiana Mare, Școala gimnazială Scaești, Școala gimnazială Tălpaș, Școala gimnazială Teslui, Şcoala Vârtop, Școala Argetoaia, Școala de Arte și Meserii Daneți, Școala profesională Valea Stanicului. Cadrele didactice spun însă că după contestații este posibil să apară modificări pozitive. La matematică, 13% dintre candidații prezenți la acest examen au depus cereri de reevaluare a lucrărilor. Rezultatele la contestații vor fi afișate sâmbătă, 23 iunie.
GORJ: Procentul de promovabilitate este de 71,18%
Sute de elevi au depus contestaţii în urma examenului de evaluare naţională derulat la nivelul judeţului Gorj. Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a declarat că au fost depuse 272 de contestaţii la limba română şi 253 la matematică. Contestaţiile vor fi analizate într-un centru de examen din alt judeţ. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 23 iunie. Procentul de promovabilitate în Gorj este de 71,18%. A fost înregistrate şi trei medii de zece, toate în Târgu Jiu.
OLT: Cele mai multe note sub 5 s-au înregistrat la matematică
Elevii nemulțumiți de cum au fost notați de evaluatorii examenului de evaluare națională au depus marți după-amiază contestații. În județul Olt, numărul contestațiilor depuse depășește 450, cele mai multe fiind la limba și literatura română – 262, iar 193 la matematică. În urma contestațiilor depuse anul trecut, mulți elevi s-au declarat mulțumiți de reevaluarea lucrărilor, iar numărul notelor de 10 a crescut cu unul.
În județul Olt, aproape 75% dintre candidații de la evaluare națională au obținut medii peste 5, rezultat cu trei procente sub cel de anul trecut. Cele mai multe note sub 5 s-au înregistrat la matematică, aproape 40% dintre candidați fiind notați astfel.