2 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025

Furia naturii

Cit tinjea pamintul dupa un strop de apa, cit s-au bucurat oamenii de racoarea ploii si cit prapad a lasat in urma furtuna de marti seara! In nici o jumatate de ora, alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta, pomii smulsi din radacini, acoperisurile prabusite si o parte din culturi facute una cu pamintul. Oamenii au privit neputinciosi cum acareturile le-au fost luate pe sus, iar trasnetul a lovit in oameni si copaci deopotriva. Autoritatile s-au dezmeticit cu greu din socul pe care furtuna l-a semanat cu darnicie in aproape tot judetul. Ramasi fara apa, fara curent electric, unii dintre ei fara case, oamenii isi revin cu greu de pe urma pierderilor. Putini sint cei care mai pot spune… „bine ca a plouat!“

Craiovenii au stat o zi „pe uscat“ din cauza ploii

Furtuna de marti seara i-a lasat pe craioveni fara apa la robinete. Lipsite de curent electric, pompele Regiei de Apa nu au mai avut energie sa asigure alimentarea cu apa a orasului, iar o avarie survenita pe retea a lasat Craiova „pe uscat“ mai bine de o jumatate de zi. Oficialii spun insa ca avariile vor fi remediate cit mai rapid cu putinta. „In urma furtunii de aseara (marti – n.r.)s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica si statiile de pompare nu au putut functiona. Au mai survenit si doua avarii la conducte, in zona Isalnita si Simnic, care au afectat alimentarea cu apa in oras. Am primit asigurari ca pina diseara (miercuri seara, n.r.) se remediaza defectiunile, astfel incit alimentarea cu apa a orasului sa se normalizeze“, a spus Nicusor Stancu, sef serviciu in cadrul Regiei de Apa si Canal.

Peste 40 de localitati din Dolj au ramas in intuneric

24 de localitati din Dolj au ramas mai mult de 48 de ore pe intuneric deoarece furtun a cauzat avarii pe cinci linii de medie tensiune, intrerupte in totalitate. Breasta, Barbova, Podari, Bratovoesti, Teasc, Malu Mare, Ghindeni, Preajba, Argetoaia, Valea lui Patru, Leu, Diosti si alte comune din zona au ramas in totalitate fara alimentare cu energie electrica. Alte 19 localitati din judet au ramas partial in intuneric, prin avarierea altor sapte linii de tensiune electrica. Ion Sandulescu, directorul Sucursalei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Craiova, a spus ca problemele cauzate de furtuna au fost remediate aproape in totalitate. Avariile cauzate de cablurile rupte, stilpii si copacii cazuti au fost remediate de ieri, urmind ca si defectiunile cauzate de transformatoarelor trasnite sa fie reparate in curind.

Doi copaci au cazut trasniti

Doi copaci au fost trasniti de fulgere, unul in zona Hanul Doctorului, iar celalalt, in zona Termocentralei Isalnita. Caderea pomilor nu a produs nici o paguba, iar pentru ca incurcau circulatia au fost ridicati in timpul noptii de echipe ale RAADPFL Craiova.

La Almaj, o femeie a murit si 270 de gospodarii au ramas in bezna

Locuitorii din Almaj au avut si ei probleme. Mencea Buse, de 23 de ani, din localitate, se ducea pe cimp sa-si dezlege vacile care erau la pascut, cind a fost lovita de trasnet, decedind pe loc. Ea era casatorita si avea un copil de trei ani. Cadavrul a fost depus la morga Spitalului Clinic nr. 1 Craiova pentru efectuarea necropsiei. Tot din cauza descarcarilor electrice, la sediul SC AGROMIXT EST Craiova a izbucnit un incendiu. Un patul din lemn a ars si numai interventia prompta a pompierilor militari a impiedicat extinderea focului.

Valea Stanciului, „comuna blestemata“

Locuitorii din Valea Stanciului au avut parte de o noapte de cosmar; dupa atita seceta, ploaia s-a transformat intr-o adevarata vijelie care le-a smuls acoperisurile de pe case, a distrus liniile de inalta tensiune, iar grindina cazuta le-a facut bruma de recolta una cu pamintul. N-a fost nevoie decit de un sfert de ora si munca satenilor a fost facuta una cu pamintul. „Parca era minia lui Dumnezeu, fulgera si trasnea de credeai ca e sfirsitul lumii. Acoperisul de pe casa a fost smuls, copacii scosi din radacini, geamurile au fost facute tandari. Cind ma uit la ce a ramas din casa, imi vine sa-mi pun capat zilelor!“, spune plingind Eugenia Mila. Peste doua sute de case grav avariate, o casa complet distrusa, tavane cazute, anexe si acoperisuri smulse, 270 de gospodarii ramase in bezna, scoala din comuna, gradinitele si caminele culturale afectate in proportie de 80%, terenuri agricole distruse; acesta este bilantul pe care autoritatile locale l-au intocmit dupa ce furtuna si-a facut de cap in comuna. Recolta a fost distrusa in proportie de 95%, iar oamenii au ramas si fara bucate, si fara acoperis deasupra capului. Nici biserica nu a scapat de furia furtunii, iar brazii din curtea bisericii, luati pe sus de vijelie, i-au facut pe sateni sa se gindeasca la vreo pedeapsa divina. Cei mai batrini din comuna isi amintesc de o furtuna asemanatoare de acum cincizeci de ani, cind gospodariile le-au fost facute una cu pamintul. Pina acum, pagubele au fost estimate la peste un miliard de lei. Gheorghe Petre, viceprimarul din Valea Stanciului, spune ca, deocamdata, s-a format o comisie locala care sa inventarieze pagubele, urmind sa intocmeasca un plan de masuri pentru intrajutorarea celor afectati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS