4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Santaj in subteran

Ortacii de la Mina Horasti – Gorj s-au blocat ieri in subteran, ei cerind cite 20.000 de dolari de caciula drept salarii compensatorii in cazul in care vor fi dati afara. Minerii l-au luat ostatic pe directorul Ion Anghelescu, dar nu l-au putut tine sub sechestru mai mult de o ora, intrucit acesta sufera de inima.

Aproximativ 600 de ortaci de la Mina Horasti- Gorj s-au blocat ieri in subteran, cerind conducerii Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO) garantii pentru pastrarea actualelor locuri de munca. Primii care nu au vrut sa mai iasa din mina au fost cei 150 de mineri din schimbul trei, care, dupa ce au terminat lucrul, in jurul orei 7.00, s-au blocat in galerii. Acestora li s-au alaturat si ceilalti ortaci din schimburile unu si doi. Ei au intocmit o lista cu revendicari, solicitind prezenta la fata locului a directorului CNLO, Ion Vulpe, a liderului Uniunii Federatiilor Sindicatelor Miniere Oltenia, Marin Condescu, precum si a liderilor Exploatarii Miniere Subteran (EMS) Motru.

In jurul orei 10.00, in subteran a coborit Ion Anghelescu, directorul adjunct al EMS Motru, care a fost sechestrat de mineri timp de doua ore si jumatate. Acesta a fost eliberat totusi, avind de mai mult timp probleme cu inima. Ion Anghelescu i-a convins pe grevisti ca este mai bine sa il elibereze pentru a putea sa le comunice celor de la suprafata doleantele angajatilor de la Horasti. Alti 250 de ortaci din schimbul unu au ramas si ei in subteran, la ora 15.00, la iesirea din sut, solidarizindu-se in acest mod cu colegii lor.

„Ne condamnati copiii la foame“

Minerii nu cer altceva decit pastrarea locurilor de munca. Ei sustin ca se opun inchiderii Minei Horasti deoarece stiu ca aceasta produce carbune de buna calitate. „Straturile de carbune din Mina Horasti sint de buna calitate si pot fi exploatate fara probleme pina in 2004. Pina acum am muncit ca robii si am avut o gramada de rebuturi tocmai pentru ca nu se putea exploata. Si, acum, cind am ajuns la un strat bun, o inchid. De ce isi bat joc de noi? Pur si simplu, ne lasa copiii sa ne moara de foame!“, a spus Aurel Craciunescu, miner.

In bazinul Motru sint oameni care nu stiu altceva decit sa scoata carbune din mina. „Asa sintem noi, traim o viata intreaga in intuneric. Eu nu pot sa fac nimic altceva. Mai bine sa mor eu in mina decit copiii mei de foame. Unde sa ma mai duc la virsta mea, cine ma mai angajeaza?“, a spus Eugen Mindruleanu, ortac aflat in greva.

20.000 de dolari pentru fiecare ortac

Liderii de sindicat au cerut sa stea de vorba doar cu conducerea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia si cu ministrul secretar de stat in Ministerul Industriei si Resurselor, Gavril Baican. Numai ca ministrul secretar de stat a venit la sediul Companiei din Motru, dar a refuzat sa mearga la Mina Horasti sa stea de vorba cu oamenii.

Directorul Ion Vulpe i-a anuntat pe grevisti, prin intermediul directorului de productie, Ion Anghelescu, ca va discuta cu acestia numai in sala de apel. „Ba sa vina ei in subteran!“, strigau ortacii.

„Ne-am saturat de minciunile si fentele lor. Sa vina aici sa vada in ce conditii lucram si sa semneze protocolul cu noi, aici, pe stratul de carbune! Sa vada si ei ce aer respiram noi! In sala de sedinta, noi vorbim, noi auzim, iar ei tot ce stiu aia fac“, a spus Ion Cucu, grevist.

Minerii le-au pregatit acestora o scindura pe care sa fie semnata o intelegere intre parti.

Principalele revendicari ale minerilor de la Horasti se refera la garantarea locurilor de munca, prin realizarea unui preliminar de 500.000 de tone de carbune, demiterea directorului EMS Motru, Vasile Ribu, in cazul in care doleantele nu vor fi solutionate, precum si acordarea de salarii compensatorii. Cu toate ca Mina Horasti va fi inchisa de la 1 ianuarie 2003, ortacii cred ca aceasta mai putea sa functioneze in conditii de rentabilitate. In cazul in care isi vor pierde locurile de munca, minerii solicita salarii compensatorii in valoare de 20.000 de dolari de persoana, o suma echivalenta cu salariul mediu brut pe cinci ani. La nivelul CNLO, salariul mediu brut este de 311 dolari. Vasile Rabu, directorul EMS Motru, a declarat: „Directorul Ion Vulpe a spus ca discuta cu dinsii, dar afara. Daca nu vor fi de acord, va trebui sa il conving pe acesta sa coboare cu mine in subteran. CNLO le garanteaza locurile de munca la exploatarile miniere din apropiere, adica la Jilt, unde vor fi transferati. Lucrarile de inchidere a Minei Horasti trebuia incepute in aprilie, insa nu stiu de ce s-a ajuns pina in noiembrie.“ Conform programului de eficientizare a CNLO, mineritul din Bazinul Motru va fi restrins in urmatorii trei ani, pina in prezent fiind inchise deja Minele Rosiuta si Boca.

Pina aseara, la ora 19.00, minerii au refuzat sa paraseasca subteranul pentru a veni la negocieri si nu au ajuns la nici o intelegere cu administratia. Ei ii asteapta inca pe Ion Vulpe si Gavril Baican sa coboare in galerie. In caz contrar, cei 600 de ortaci sint decisi sa declanseze greva generala incepind de astazi.

Directorul general al CNLO s-ar putea intilni cu minerii de la Horasti, blocati in subteran

Directorul general al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO), Ion Vulpe, s-a deplasat ieri seara in zona Motru si nu exclude posibilitatea sa aiba o intilnire cu minerii de la Horasti, blocati in subteran inca din cursul diminetii. Ion Vulpe dezaproba modul in care minerii de la Horasti au declansat protestul si incearca sa-si sustina revendicarile, apreciind ca, din acest motiv, nici nu ar trebui sa discute cu ei. Directorul general al CNLO a dat insa asigurari ca nici un miner nu va ramine fara loc de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS