0.1 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025

Afara din case!

In dupa-amiaza de 19 octombrie 1994, un incendiu devastator mistuia pina la temelie Sala Polivalenta din Craiova. Dupa ce pompierii si-au facut datoria, lasind in urma scheletul inca fumegind, au intrat in scena echipele de investigatie, in cautarea vinovatului. Si l-au gasit sau, mai bine zis, i-au gasit: trei copii care, cu putin timp inainte, se jucau in preajma Polivalentei. Aceiasi trei minori fusesera primii care anuntasera incendiul intr-o circiuma din apropiere, cerindu-i femeii de la bar sa anunte pompierii. In spatele lor, instanta a aruncat fara mila povara prejudiciilor evaluate la aproape un miliard de lei, trecind fara sa se clatine peste recursurile formulate. Coplesit de disperarea parintilor sai, unul dintre impricinati a fugit in cele din urma de acasa. Acum, o hotarire judecatoreasca definitiva, irevocabila si necrutatoare scoate in strada trei familii, ale caror vieti sint puse sub sechestru. Cu covoarele strinse de pe podele si impachetate in folie de plastic si fara perdele la ferestre, tapii ispasitori asteapta ca executorii sa le bata la usa.

In 1994, Alin Golea, Cristian Juganaru si Sergiu Pata aveau 15 ani, neimpliniti. Se cunosteau din jurul blocului, fiind vecini. Isi facusera o „cazemata“ in apropierea Salii Polivalente craiovene, in care asternusera, pentru un „confort“ sporit, camasile pepite de elevi. Pe 19 octombrie 1994, cei trei au incercat, pentru prima oara, in adapostul cazematei, gustul de tigara. O experienta nefericita pentru ca, asa cum au demonstrat mai apoi organele de cercetare penala, incendiul de proportii al polivalentei ar fi fost cauzat de mucul de tigara nestins.

Directia pentru Tineret si Sport (DTS) Dolj a inceput, asa cum era de asteptat, urmarirea in instanta a celor trei „presupusi“ vinovati. Dupa expertiza celor sase profesionisti care s-au ocupat de caz, prejudiciul a fost stabilit la 965.777. 888 de lei, suma exorbitanta pentru 1994, dar si pentru anul 2003. Dupa infinite procese, schimbari de aparatori, epuizarea tuturor cailor de atac, cele trei familii ale minorilor inculpati se vad in situatia de a renunta la munca de o viata pentru o fapta pe care sint convinsi ca fiii lor nu au comis-o. Dupa noua ani de neliniste, dupa cosmarul de a-ti vedea propriul copil minor inchis 87 de zile alaturi de cei mai josnici infractori, plin de paduchi si cu rani la miini de la catuse din exces de zel de organele de politie, trei familii sint la un pas de a ramine in strada. Copiii lor au fost gasiti vinovati, din culpa, de toate instantele de judecata din Craiova.

87 de zile in arest

De-a lungul timpului, multe din semnele de intrebare care s-au nascut din lungul proces au umplut paginile ziarelor, dar si topuri de hirtie cu memorii catre mai – marii tarii. Gheorghe Juganaru, tatal lui Cristi, nici nu mai stie cui nu a scris: presedintelui Ion Iliescu, senatorului Adrian Paunescu, ministrilor de justitie, tuturor celor care s-au perindat pe la conducerea tarii in acest rastimp. N-a obtinut nici un rezultat. Oameni cunoscuti din sistemul nostru de drept le-au luat apararea copiilor. Avocati de renume ca Nicolae Cerveni si Eugen Vasiliu au incercat sa intervina, cu un sfat, in salvarea minorilor. Recomandarile lor nu au fost suficiente. Parintii celor trei baieti au pierdut procesul undeva intre procedurile de judecata mult prea complicate pentru niste oameni simpli ca ei si serviciile avocatilor numiti din oficiu, atunci cind familiile inculpatilor nu mai aveau bani de piine.

„Mi-am facut doar datoria“

Ion Tirda, juristul DTS Dolj, si-a facut „doar datoria“. Gurile rele zic ca si-ar fi facut-o prea bine, si ca incrincenarea cu care ar fi urmarit solutionarea acestui caz era mai mult decit o indatorire de serviciu. „Pe latura umana, sociala, imi pare rau pentru aceste familii. Eu eram obligat de functie sa apelez la toate caile legale pentru a cistiga acest caz. Daca e de ales intre a-mi pune pielea la saramura pentru aceste familii, si a-mi respecta indatoririle de serviciu, atunci… “, a spus juristul, convins ca toti cei trei copii sint vinovati, mai ales ca „ei si-au recunoscut fapta in fata politiei“.

Gheorghe Juganaru crede pina in pinzele albe in nevinovatia copilului sau, plecat de acasa, pentru ca situatia in care i-a adus pe parintii sai a fost de nesuportat pentru el. „Ne chemau la politie sa-i schimbam de haine pe copii. Ca sa ne dea voie sa-i vedem, ne puneau sa semnam procesele – verbale prin care copiii nostri isi recunosteau fapta. Cum sa fie provocat un asemenea incendiu, de la o tigara, mai ales ca ei erau in afara salii, iar incendiul a izbucnit in coltul opus de cel in care erau ei. Mie mi-a zis copilul ca nu e vinovat, si eu il cred“, a spus tatal lui Cristi, pentru care singura speranta au ramas doar oficialitatile de la Bucuresti, care pina acum nu s-au „amestecat in treburile justitiei“.

Pe apartamentul familiei Juganaru s-a pus sechestru. DTS urmeaza sa recupereze o parte din prejudiciu din scoaterea acestuia la licitatie. Pentru fondurile de care are nevoie DTS pentru ca lucrarile de la noua Sala Polivalenta sa fie finalizate, miliardul la care sint obligati cei trei minori, crede Ion Tirda, nu e decit „o picatura intr-un ocean“. Pentru Gheorghe Juganaru, e motiv suficient sa faca greva foamei in fata Palatului de Justitie din Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS