Zis si Dili, consilierul judetean Constantin Serbanoiu este unul dintre cele mai pitoresti personaje ale lumii politice craiovene. El este cel care a umblat cu camera de filmat pe umar in timpul revolutiei din 1989, el este cel care s-a retras din cursa pentru postul de subprefect in favoarea fostei sale sotii, el este tatal lui Claudius – un tinar de mare angajament politic, judecind dupa celebrul „Sa moara ma-ta, napirca!“, adresat unei ziariste -, in fine, el este autorul unei celebre interventii in sedinta CJ, cind le-a explicat colegilor ca e imposibil sa cumperi actiuni de cinci miliarde la o societate cu capital de 101 milioane de lei (anume SCFC Universitatea SA). Mai putin cunoscuta este latura afaceristica a lui Serbanoiu, patron al societatii SC CLUB DILLY SRL. Caracterizat de fosta sotie, subprefecta Elena Serbanoiu, ca un „tip mai agitat, din cauza zodiei, probabil“, Dili s-a facut remarcat, de curind, prin maniera in care a rezolvat un litigiu cu SC DOLBIER. Mai exact, suparat ca a fost dat afara dintr-un spatiu apartinind DOLBIER, Serbanoiu a rupt sigiliul executorilor si a schimbat yala de la usa de acces in respectivul imobil.
Dili intra cu chirie
Spatiul comercial in suprafata de 35,52 metri patrati de care vicepresedintele PSD s-a atasat atit de mult, incit refuza sa-l paraseasca in ciuda unei sentinte a Curtii de Apel, este amplasat intr-una din zonele bune ale Craiovei, respectiv la parterul blocului M7 de pe Calea Bucuresti. Incinta cu pricina apartine SC DOLBIER SA Craiova, fiind primita ca aport, alaturi de alti 3.160 de metri patrati de constructii, de la SC COREAL SA. DOLBIER a oferit spatiul comercial spre inchiriere printr-o licitatie din august 1994, pe care firma lui Serbanoiu si-a adjudecat-o, oferind 100.000 de lei pe metru patrat. SC CLUB DILLY nu a platit insa nimic catre DOLBIER, drept pentru care proprietarul s-a adresat instantei, solicitind evacuarea chiriasului. Prin sentinta definitiva si executorie nr. 2084 din 15 iulie 2002, Tribunalul Dolj a admis actiunea formulata de DOLBIER, dispunind astfel evacuarea piritei SC CLUB DILLY. In motivatia deciziei, instanta arata ca firma lui Serbanoiu nu a facut dovada nici ca este proprietara a spatiului, nici ca plateste chirie adevaratului proprietar. De altfel, considerind adevarat ca Dili era proprietar al respectivului spatiu in baza unui ordin de repartitie, care oricum nu a fost vreodata prezentat magistratilor, este inexplicabil de ce CLUB DILLY a mai participat la licitatia organizata de DOLBIER pentru inchirierea celor 35,52 mp. Acest aspect este sesizat si de instanta, care consemneaza ca firma lui Dili „nu avea titlu asupra spatiului, de aceea s-a si inscris la licitatia de inchierere a spatiului respectiv.“
Daca apelul nu merge, apelam la surubelnita
Serbanoiu a contestat, la Curtea de Apel Craiova, decizia Tribunalului, insa nici de aceasta data nu a convins instanta ca are dreptatea de partea sa, judecatorii Sectiei Comerciale a Curtii hotarind ca Serbanoiu nu si-a dovedit dreptul de proprietate in fata tribunalului. De aceea, CLUB DILLY a fost evacuata de executorii judecatoresti in dimineata de 12 decembrie 2002. La aceeasi data, reprezentantii DOLBIER au schimbat yalele la usi si au pus sigilii asupra spatiului. Ignorind toate acestea, Dili a hotarit insa sa-si faca singur dreptate si, acum citeva saptamini, a rupt sigiliul, a spart yalele si a patruns in incapere. Mai mult, Dili a schimbat yalele, asa incit cei de la DOLBIER s-au pomenit ca nu mai pot deschide usile. „Cind am vrut sa intram, ne-am trezit ca nu mai putem deschide usile. Imediat m-am gindit ca domnul Serbanoiu nu a tinut seama de sentinta Curtii de Apel si a intrat abuziv si nelegal in spatiul ce de drept apartine SC DOLBIER. Aceasta este o fapta penala deosebit de grava, motiv pentru care vom sesiza organele abilitate“, spune Eugen Balaci, avocatul SC DOLBIER.
„Patronul spiritual“ inclina balanta la Curte
Constantin Serbanoiu nu se considera insa vinovat de nici o incalcare a legii. Din perspectiva, petentul stie mai bine decit instanta cine are dreptate. „Am intrat in spatiu pentru ca este proprietatea mea. Decizia Curtii de Apel este nelegala. Eu nu am comis nici o ilegalitate cind am schimbat yalele de la usi pentru ca, repet, spatiul e al meu“, a declarat, telefonic, consilierul. Si cum, de aici incolo, mobilul lui Dili a devenit imun la apelurile ziaristilor, orice lamuriri suplimentare au fost imposibil de obtinut.
Interesant de mentionat este ca Serbanoiu a deschis un nou dosar la Curtea de Apel, insa impotriva aceleiasi decizii 2084/2002 a Tribunalului Dolj. Culmea, desi fondul problemei era neschimbat, de data aceasta contestatia in anulare a fost admisa de instanta, spre nelamurirea avocatului Balaci:
„Nu inteleg cum de a fost acceptata contestatia in anulare avind in vedere ca, pentru motivele invocate, nu se poate declansa o procedura de urgenta. Dar, chiar si asa, executarea noastra era legala, iar faptul ca domnul Serbanoiu a intrat din nou in spatiu este o infractiune, pentru ca, prin admiterea contestatiei in anulare, nu s-a anulat executarea facuta de noi. Acest lucru nu ar trebui insa sa ma mire daca ma gindesc ca in alt proces impotriva aceluiasi domn, care urmeaza sa se judece astazi, mie pur si simplu magistratii mi-au interzis sa vad dosarul pentru a formula apararea. Mai mult decit atit, mi-au respins si cererea de recuzare. Ceva nu este in regula aici pentru ca, subit, domnul Serbanoiu se bucura de foarte multa trecere la instantele din Craiova“.
Tot ce-ar mai fi de spus este ca Dili Serbanoiu, care indeplineste functia de vicepresedinte al PSD Dolj, este asistat, in fata judecatorilor Curtii, de Bianca Predescu. Avocata este nimeni alta decit fiica senatorului PSD de Dolj Ion Predescu, membru al Comisiei Juridice din Senatul Romaniei, fost ministru al justitiei si, spre onoarea sa, recunoscut ca un „patron spiritual“ al justitiei craiovene. „Nu pot sa discut nimic. Sint obosita, agitata, am de scris niste cursuri. Altadata!“, ne-a aminat, telefonic, Bianca Predescu.