3.6 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalRAIUL STABILOR DEGHIZATI

RAIUL STABILOR DEGHIZATI

Cu toate ca din punct de vedere administrativ este doar un drum de munte, in ultimii zece ani, Rinca a devenit un adevarat platou turistic, proprietate impartita intre Novaci si Baia de Fier. In frunte cu Nicolae Mischie, sefii judetului se lupta de ani de zile sa declare Rinca statiune, insa de fiecare data au esuat. Principala cauza este, cum era, de altfel, de asteptat numarul prea mare de vile particulare, majoritatea apartinind stabilor si oamenilor de afaceri controversati. In acest fel, Rinca s-a transformat peste noapte intr-o zona cu circuit inchis. Turistii obisnuiti au acces cu greu la cele citeva moteluri sau cabane de aici. In oaza de lux, la adapost de privirea contribuabililor care traiesc de pe o zi pe alta, vin la sfirsit de saptamina fosti sau actuali mahari si intreprinzatori care au facut averi peste noapte. Imaginea si chiar identitatea acestora sint protejate cu mare grija de edilii orasului Novaci sau chiar de conducerea judetului. Toti mizeaza pe un virtual interes turistic al judetului, insa publicul-tinta inca nu are idee ce se ascunde intre brazii de la Rinca. De pilda, Nadia Comaneci si Ilie Nastase, care concesionasera cite o felie din piciorul de rai, nu s-au incumetat sa se invecineze cu potentatii din inima muntelui si au renuntat la investitie. „Nu vreau scandal. Nu pot sa furnizez astfel de informatii. O sa va trimit ceea ce cred eu ca e bine“, a spus primarul din Novaci, Ion Chiriac.

P+1, cinci miliarde!

In filosofia potentatilor vremii, Rinca a devenit un miraj care, atunci cind devine realitate, esti cu adevarat implinit. Nu conteaza ce functii, cite masini si cite case ai. Daca nu ai vila la Rinca, nu esti in rindul lumii „bune“. Terenurile concesionate de Primariile Novaci si Baia de Fier care isi impart administrativ zona, se dau mai abitir ca piinea calda. Iar pretul unei concesiuni este mai mult decit convenabil: aproximativ trei milioane de lei pe an, pentru o suprafata maxima de 250 de metri patrati. Pina in prezent, la Rinca au fost eliberate peste 350 de autorizatii de constructie, insa numarul parcelelor concesionate este mult mai mare: peste 500. Pentru ca pricipala conditie ceruta de primarii este realizarea unei constructii cu cel putin un etaj si intr-un anumit timp, unii dintre cei care au obtinut concesiuni au fost nevoiti sa renunte la ele. Aceasta conditie a reprezentat si o modalitate de selectie a celor cu foarte multi bani.

Valoarea unei case la Rinca este greu de calculat, avind in vedere ca mina de lucru este de trei-patru ori mai scumpa decit in oras, iar pentru transportul materialelor se percep preturi umflate de citeva ori. Aceasta explozie a preturilor a condus la imbogatirea unor firme de constructii sau de transporturi. Una dintre acestea este ARC Tirgu Carbunesti, societate infiintata intr-o zona defavorizata, sau firma de constructii a omului de afaceri Baltoi din judetul Olt. O vila gata construita se vinde cu 1.000 – 1.200 de euro pe metrul patrat locuibil. Pentru o casa cu parter si etaj, pretul poate ajunge pina la 5 miliarde de lei. Firma ARC are in prezent mai multe lucrari la Rinca, intre care hotelul Uniunii Federatiilor Sindicatelor Miniere Oltenia. Cu firma sau fara firma, la Rinca se construieste in draci. Si asta pentru ca se vorbeste ca terenurile disponibile sint pe terminate.

Magistratul Miruta, mai mult cu barosul decit cu ciocanelul

Ca pe niciunde in lume, la Rinca s-a demonstrat ca salariul de bugetar este suficient pentru a construi o vila de lux. Garda Financiara Gorj are la Rinca reprezentanti de seama – fosti sau actuali sefi. Vilele lor eclipseaza casele vecinilor: fostul comisar-sef Ion Danescu si-a construit vila linga cea a colegului sau Stoian, subaltern la un moment dat si actual sef de divizie. Casele sint aproape identice doar culoarea ajutindu-i pe proprietari sa le diferentieze. Actualul comisar-sef nu s-a lasat nici el mai prejos si a urmat traditia institutiei. Pentru ca nu a mai prins loc linga colegii sai, Marinel Nedelut s-a multumit cu un loc in zona administrata de Baia de Fier. Vila este aproape gata, mai fiind de realizat ultimele retusuri exterioare. Marinel Nedelut si-a adus zilele trecute si mobila.

Chiar daca nu este impreuna cu fostul sau coleg Danescu, actualul comisar-sef se bucura de vecinatatea lui Gheorghe Miruta, presedintele Tribunalului Gorj. Desi s-a apucat de lucru in urma cu trei ani, Gheorghe Miruta nu a reusit sa tina pasul cu vecinul sau. Casa lui Miruta se afla inca in constructie, de doua saptamini proprietarul muncind de zor alaturi de echipa pe care a angajat-o. „Ce faceti pe aici? Ati venit sa imi vedeti casa? Asta este! Acum o sa-i faceti si poza? Si ce o sa scrieti? Sa scrieti asa: ca presedintele Tribunalului era in salopeta si cizme si lucra la casa! De trei ani am inceput. Este destul de greu cu concesiunea asta si terenul e cam mic…Trebuie sa iti aduci curentul singur. Eu am linga mine niste doljeni. Daca stiu pe unde o fi vila lui Nedelut? Nu stiu“, a spus Gheorghe Miruta, vecin la o casa cu seful Garzii Financiare.

Institutii si vipuri vor vile de vacanta la Rinca

Institutiile publice din Gorj si Dolj au gasit fonduri necesare pentru a-si cladi cite o cabana, motel sau vila. Aici vin in concediu sefii de la Fabrica de Tigarete din Tirgu Jiu, cei de la HIDROCONSTRUCTIA, Directia de Drumuri si Poduri din Craiova, Universitatile din Tirgu Jiu si Craiova. Alaturi de angajatii unor institutii publice sau private care vin sa se relaxeze, vipurile circula pe stradutele nepavate ca la ele acasa. Masini de ultimul tip din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Neamt, Vilcea, Dolj, Olt sau Constanta se pot vedea in fata caselor de la Rinca. La un moment dat, Nadia Comaneci si Ilie Nastase concesionasera terenuri la Rinca, atrasi de frumusetea locurilor. Asa s-a intimplat si cu prefectul Toni Grebla si cu Nicolae Mischie, care au pierdut concesiunile. Pentru a fi departe de ochii alegatorilor, multi dintre politicieni s-au ferit sa isi ridice vile la Rinca. Exceptie a facut fostul prefect Pantelimon Manta. Proprietarii de vile din zona spun ca in doi-trei ani, la Rinca se va termina de construit. Pina atunci, e doar locul unde stabii se racoresc deghizati in sefi de santier.

Primarul isi apara cu dintii vila si vecinii

Spre deosebire de colegul sau de la Baia de Fier, Constantin Mihutescu, primarul din Novaci, Ion Chiriac, a sarit ca ars cind i-am cerut, in baza legilor in vigoare, lista nominala a celor care au solicitat eliberarea autorizatiilor de construire. Motivul e lesne de inteles: casa acestuia, pe care a inceput-o inca de pe vremea cind era doar consilier local la Novaci. Daca de la Baia de Fier s-a respectat legea si ni s-au furnizat informatiile cerute, primarul Ion Chiriac a considerat ca numele vecinilor sai trebuie tinute secret. „Si la ce va trebuie numele alea? Vreti sa le dati la ziar? Eu nu vreau sa am scandal, ca stiu ce s-a intimplat de atitea ori pe acolo cu casele alea. Nu vreau scandal! Nu pot sa furnizez astfel de informatii. O sa va trimit ceea ce cred eu ca e bine. O lista cu numarul caselor construite si cu concesiunile“, a opinat Ion Chiriac, caruia nu i-a pasat ca datele respective vor fi obtinute prin intermediul instantei de judecata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS