34 C
Craiova
sâmbătă, 29 iunie, 2024

Scurte stiri

Sezonul debransarilor de la caldura

Apropierea sezonului rece si anuntatele scumpiri la utilitati i-au determinat pe craiovenii fara dare de mina si cu restante la intretinere sa ceara debransarea de la sistemul de termoficare. Numai in ultima perioada, peste 500 de persoane au solicitat debransarea totala sau partiala. „Nici o cerere nu a fost respinsa pina acum din motive tehnice. Cereri se mai pot primi pina la 1 octombrie“, a spus Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova.

Taxa de debransare este de 525.000 de lei, iar rebransarea la cerere se face gratis de catre Regia de Termoficare Craiova.

Un milion de dolari pentru drumurile comunale

Mehedintiul va beneficia de un program de finantare de un milion de dolari in vederea reabilitarii drumurilor comunale. Anual, pentru astfel de lucrari, se aloca fonduri prin programul national de finantare a pietruirii drumurilor comunale de pamint si alimentarii cu apa la sate, aprobat prin HG nr. 577/1997. Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Constantin Zimtea, au fost deja stabilite zonele unde se vor aloca fonduri pentru reabilitari: „Avem in vedere drumurile comunale din zona localitatilor Colibasi, Husnicioara, Breznita Motru, Devesel, Breznita de Ocol, Pluta Vilcesti. Lucrarile de pietruire vor demara in aceasta toamna“.

Scolile au nevoie de frigidere

Primarii mehedinteni va trebui sa finalizeze actiunea de dotare a unitatilor scolare cu frigidere destinate pastrarii in conditii optime a laptelui si a cornurilor pentru elevi, inainte de inceperea anului scolar. Conducerea Consiliului Judetean Mehedinti a solicitat luni, la intilnirea cu primarii si contabilii-sefi din judet, ca frigiderele sa fie achizitionate, daca nu exista inca fondurile necesare, din banii alocati la rectificarea bugetara. Licitatia pentru distribuirea produselor lactate si de panificatie a fost cistigata, in Mehedinti, de SC Industrializarea Laptelui si SC AURORA SA, contractul cu Consiliul Judetean urmind a fi semnat pe 4 septembrie. Costurile pentru achizitionarea de frigidere vor fi ridicate, avind in vedere ca din acest an, de corn si lapte vor beneficia si prescolarii.

Profesorii, nemultumiti ca ar putea fi testati psihologic pe banii lor

Achitarea costurilor analizelor medicale pentru profesorii din judetul Mehedinti se ridica la 1,1 miliarde de lei, bani care nu se regasesc in bugetul consiliilor locale si al consiliului judetean, ceea ce va genera o stare de nemultumire in rindul cadrelor didactice. Potrivit profesorului Mihai Dima, liderul Sindicatului Liber din Invatamint, filiala Mehedinti, cele doua institutii – care sint angajatorii profesorilor – ar trebui sa achite cabinetelor de medicina muncii 250.000 de lei pentru fiecare din cei peste 4.200 de profesori pina la data inceperii anului scolar: „Daca pentru examenul de singe si cel pulmonar, analizele sint gratuite, deoarece laboratoarele de specialitate au o relatie contractuala cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, in cazul examenului psihologic, cabinetele nu beneficiaza de astfel de contracte, iar analizele trebuie platite. Fondurile nu stim daca vor fi gasite, spre nemultumirea cadrelor didactice, care ar putea fi nevoite sa achite costul examenului psihologic“.

Abateri de informare-etichetare

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti au verificat, in ultimele zile, 30 de agenti economici, la jumatate dintre acestia fiind depistate abateri de informare-etichetare, in valoare de 100 de milioane de lei. De asemenea, au fost gasite produse cu termenul de valabilitate expirat, in valoare de doua milioane de lei, fiind aplicate patru sanctiuni contraventionale, de 20 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS