• Fitch: „Demisia guvernului de la Bucuresti va spori incertitudinile“ • Scheele: „Ne intereseaza rezultatele reformelor“ • WIFO: „Aderarea va fi aminata“ • Agentia Reuters: „O reforma-cheie a justitiei a fost blocata de partidul de opozitie al fostilor comunisti“
Demisia guvernului, alegeri anticipate, aminarea aderarii României, toate acestea fac parte dintr-o ecuatie cu cel putin o necunoscuta. In timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu sustine ca „intoarcerea la popor“ este singura solutie de a iesi cu fata curata in fata Uniunii Europene, o serie de analisti, dar si de oficiali sint tot mai sceptici in privinta capacitatii României de a se tine de calendarul stabilit cu UE. Mai ales ca in ultima perioada au existat voci care, fara a se pune problema anticipatelor, au sustinut ca decizia aminarii aderarii pentru 2008 este aproape o certitudine. Autoritatile de la Bucuresti au respins, cu jumatate de gura, acest scenariu. Pentru ca premierul declara ca aminarea integrarii pentru 2008 n-ar fi cea mai mare tragedie. Cert este ca, cu sau fara anticipate, România trebuie sa-si respecte angajamentele convenite la incheierea negocierilor. Ramine de vazut insa daca anticipatele care, teoretic, se vor desfasura in preajma prezentarii raportului de tara, vor avea vreun efect asupra concluziilor acestuia. Unii oficiali europeni spun ca nu, sustinind ca activarea clauzei de salvgardare ar putea avea loc cel mai devreme in primavara anului viitor. Se ridica intrebarea cit timp mai ramine pentru a satisface cerintele UE. Demisia guvernului de la Bucuresti va spori incertitudinile legate de România, iar discutiile privind o eventuala aminare a momentului aderarii la UE se vor amplifica, este de parere Nick Eisinger, director in cadrul agentiei de rating Fitch. Totusi, el apreciaza ca este prea devreme pentru a putea afirma cu siguranta daca aderarea va avea loc dupa ianuarie 2007, pentru moment agentia de evaluare financiara considerind ca data stabilita este realizabila.
Potrivit lui Eisinger, este posibil ca o decizie finala privind data aderarii sa fie luata in primavara anului 2006, ceea ce va face ca aminarea reformelor, determinata de alegerile anticipate, sa nu aiba efecte prea grave. „Alegerile anticipate vor spori cu siguranta incertitudinile in România. Este important de vazut cit de repede vor avea loc acestea si daca reformele vor avea de suferit in perioada de interimat“, a mai aratat Eisinger.
Analistul a spus ca nu este neaparat necesar ca reformele legate de integrarea in Uniunea Europeana sa aiba de suferit de pe urma alegerilor anticipate.
„Exista un consens politic larg in privinta chestiunilor legate de aderare, asa ca e posibil sa existe cooperare si la nivelul subiectelor care au mai ramas de discutat in perspectiva integrarii“, a afirmat Eisinger. El a mentionat totusi existenta unor subiecte delicate, fapt demonstrat in opinia sa de respingerea de catre Curtea Constitutionala a pachetului legislativ privind reforma justitiei, „care se refera la independenta judecatorilor, coruptie etc“. „Aceste subiecte probabil ca nu vor putea fi solutionate decit abia dupa alegeri. Deci, daca alegerile anticipate vor avea loc in toamna, se ridica cu siguranta intrebarea cit timp mai ramine pentru a satisface cerintele UE“, a precizat Eisinger.
Data integrarii nu depinde de alegeri
Jonathan Scheele spune ca o decizie in cazul României nu „depinde de alegeri sau nealegeri“. „Va depinde de ce se va intimpla pe plan concret in România pentru reforma justitiei, pentru lupta anticoruptie si in alte domenii, pentru ajutoarele de stat. Daca guvernul interimar va putea sa continue sa implementeze angajamentele, nu va avea un impact. Daca guvernul interimar nu va fi in stare sa implementeze, exista riscul de a avea probleme. Ceea ce ne intereseaza sint rezultatele procesului de reforma“, a afirmat, intr-un interviu la Radio Mix, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.
Spre deosebire de reprezentantul Fitch, expertii Institutului pentru Cercetari Economice de la Viena (WIFO) au certitudinea lui 2008. Extinderea Uniunii Europene va fi cu certitudine aminata, sustin ei, citati de Focus News, pornind de la premisa ca sansele largirii UE au scazut odata cu esecul referendumurilor asupra Tratatului Constitutional. Aderarea României si Bulgariei va fi, mai degraba, aminata cu un an, ceea ce nu va insemna insa o tragedie pentru cele doua tari , a precizat unul dintre experti.
Mass-media europene dau vina pe comunistii din PSD
Reactiile aparute in principalele medii de informare din Europa au fost, in majoritate, favorabile deciziei de convocare a alegerilor anticipate in România. Cele mai multe voci din mass-media din tarile Uniunii Europene considera ca legile promovate pentru reforma justitiei erau necesare pentru integrarea României si ca blocarea lor la Curtea Constitutionala justifica demisia guvernului. Agentia Reuters noteaza ca miscarea surpriza a executivului vine dupa ce „o reforma-cheie a justitiei a fost blocata de partidul de opozitie al fostilor comunisti, crescind astfel riscul ca România sa rateze integrarea la 1 ianuarie 2007“. „Decizia Curtii a fost cel putin discutabila“, a declarat agentiei un diplomat occidental aflat la Bucuresti. Reuters scrie ca analisti si diplomati din tarile UE au declarat ca decizia Curtii Constitutionale arata ca o parte a sistemului de justitie are legaturi strinse cu opozitia si ca se opune reformelor care ar elibera tara de o retea politica cu radacini in perioada comunista. Si site-ul euobserver.com, dedicat stirilor despre Uniunea Europeana, noteaza ca pachetul legislativ promovat in parlament de guvern reprezenta „un pas crucial in vederea implementarii cerintelor UE“. Aceasta actiune ar fi trebuit sa fie un pas inainte in lupta impotriva coruptiei si pentru stabilirea unui sistem judiciar independent, scrie sursa citata, adaugind ca aceste reforme au fost blocate de „ex-comunistii ramasi fara putere in decembrie trecut“.
Aceeasi atitudine o are si Herald Tribune. Cunoscutul ziar considera ca, daca reformele ar fi fost adoptate, ar fi intarit lupta anticoruptie si independenta justitiei si da vina tot pe „fostul partid comunist PSD“, care a blocat reformele promovate de actuala putere. Pe acelasi ton se exprima si revista The Times si britanicii de la BBC, acestia din urma afirmind ca, fara aceste reforme, raportul UE din octombrie va recomanda, probabil, aminarea aderarii României.