Imagini apocaliptice in cartierul craiovean Lapus. Un punct termic din Craiova a sarit in aer ieri-dimineata. O femeie si-a pierdut viata si un angajat al punctului termic a fost grav ranit. Deflagratia a fost urmata de alta explozie intr-un apartament dintr-un bloc aflat la 50 de metri de punctul termic, soldata cu ranirea grava a altei persoane.
Ieri-dimineata, in jurul orei 5.00. In Craiova se inregistrau – 19 grade Celsius. In cartierul craiovean Lapus, majoritatea locatarilor dormeau linistiti. Ici-colo, câte o lumina aprinsa indica faptul ca unii se trezisera, pregatindu-se sa plece la serviciu.
Ora 5 si 19 minute. O explozie de proportii inimaginabile a zguduit cartierul Lapus. Punctul termic numarul 3, din vecinatatea blocului U 2, a sarit in aer. Peretii s-au inclinat catre exterior, iar tavanul s-a prabusit peste instalatiile care asigurau caldura si apa calda pentru 926 de apartamente. Mii de geamuri, ale apartamentelor situate pe o raza de mai bine de 200 de metri, au fost spulberate instantaneu de suflul exploziei. Zeci de autoturisme parcate pe o raza de câteva zeci de metri au fost la rândul lor avariate. Peretele din spate al punctului termic s-a prabusit peste o Dacie 1100, parcata lânga zid. In interiorul punctului termic au izbucnit flacari. Inauntru se aflau Dan Ibinceanu, de 44 de ani, angajat al Regiei de Termoficare, si Doina Trica, de 36 de ani, salariata a Regiei de Apa.
„Am crezut ca e atac terorist“
Locuitorii din blocurile invecinate s-au trezit cu geamurile in cap, iar unii chiar cu peretii interiori cazuti in mijlocul casei. Când s-au mai dezmeticit, pentru ca ramasesera dupa explozie fara curent electric, gaze si caldura, s-au imbracat si au iesit sa vada ce se intâmplase. Unii chiar au surprins momentul când Dan Ibinceanu a iesit din punctul termic pe propriile picioare, tipând, având arsuri grave pe corp. A fost preluat de o ambulanta si transportat imediat la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova.
In câteva minute au sosit la fata locului mai multe masini de pompieri, ambulante si echipele de descarcerare. La rândul lor, politistii si jandarmii au inconjurat zona care arata ca dupa bombardament. Peste tot, cioburi si darâmaturi, masini cu tabla indoita sau cu geamuri sparte. Balcoanele inchise cu termopan se contorsionasera, ca si când o mâna gigantica le-ar fi strâns cu o forta greu de imaginat, iar usile garajelor de la demisol se indoisera, desi erau din tabla groasa.
„Am crezut ca e atac terorist. A fost o bubuitura cum nici nu se poate spune. La mine nu s-au spart geamurile ca stau pe partea cealalta, da’ am iesit sa vad ce se intâmpla“, ii povestea unei vecine Mioara Popescu, care locuieste intr-un bloc din apropiere.
„Miroase a gaze! Inchideti gazele!“, a inceput sa strige o femeie de la balconul unui bloc invecinat. Pompierii erau insa mult prea ocupati, iar angajatii de la Distrigaz Sud nici n-au bagat-o in seama.
Un mort si un ranit
Aflând ca in cladirea prabusita se mai afla o femeie, pompierii au inceput sa scotoceasca printre darâmaturi, pentru a-i da de urma. Avansau greu, fiind nevoiti sa inlature resturile tavanului de beton prabusit peste tevile din interior.
Imediat a aparut si un barbat panicat, care striga ca sotia lui e in cladire. „Sotia mea era de serviciu! Nu pot sa intru! Nu poate sa intre nici SMURD-ul! E moarta?“, intreba pe toata lumea Claudiu Trica, sotul Doinei.
Dupa mai bine de o ora, au gasit-o pe femeie. „Ambulanta! Aduceti o targa!“, a strigat cineva din usa punctului termic distrus de explozie. In câteva secunde, cadrele medicale au sosit cu targa. Zadarnic… Dupa ce au fost inlaturate de pe trupul femeii ultimele bucati de beton, pompierii si cadrele medicale si-au dat seama ca nu mai era nimic de facut. „E moarta“, a strigat unul dintre pompieri. Sotul femeii si sora ei, care venisera in graba, sperând ca Doina va fi gasita in viata, au izbucnit in lacrimi.
Asezat pe o targa si acoperit cu un cearsaf, cadavrul victimei a ramas pentru câteva minute pe stratul de cioburi de lânga blocul invecinat. Pentru ca Institutul de Medicina Legala Craiova nu a fost in stare sa se doteze cu o masina pentru a transporta mortii, politistii de la Sectia 3 au venit cu autoturismul de serviciu Volkswagen Transporter, in care au introdus cu greu targa, ducând-o la morga pe femeia decedata.
Varianta tevii fisurate
Autoritatile au inceput investigatiile, pentru stabilirea conditiilor in care s-a produs explozia de la punctul termic. Initial, pompierii prezenti la fata locului au banuit ca deflagratia s-a produs din cauza unui cazan sau a unei tevi care a explodat, din cauza presiunii prea mari a agentului termic. Ipoteza nu s-a dovedit viabila, din cauza faptului ca o explozie de asemenea proportii nu se putea produce doar din cauza apei calde din circuitul de incalzire. Datând din 1983, punctul termic primea de la termocentrala agent termic, sub forma de apa fierbinte, la o temperatura de 70-80 de grade Celsius. Apa fierbinte trece prin schimbatoarele de caldura, unde este preparata si adusa la o temperatura de 50-60 de grade Celsius, dupa care este distribuita catre blocuri. Tot de aici este distribuit si agentul de incalzire, furnizat la o temperatura ce variaza in functie de conditiile meteo. In punctul termic nu exista nici o alimentare cu gaze.
„Nu se putea produce o explozie din cauza apei calde. Apa vine la o temperatura de 70-80 de grade de la TERMO CET 2, intra in schimbatoarele de caldura si pleaca la 50-60 de grade maxim catre blocuri. Nu putea fi vorba de o presiune in acest caz. Asteptam sa se finalizeze ancheta si sa reintregim instalatia. Punctele termice aveau revizia facuta“, a precizat ing. Laurentiu Anghel, directorul tehnic al Regiei de Termoficare Craiova.
Varianta infiltrarii de gaze
In jurul orei 7.10, a avut loc o alta deflagratie. A explodat… baia unui apartament situat la parterul unui bloc, la circa 50 de metri de punctul termic distrus. Barbatul care intrase in baie cu lumânarea aprinsa (nu avea curent) a scapat doar cu arsuri usoare. Intâmplarea le-a indicat insa autoritatilor o alta posibila sursa a exploziei.
„Explozia a fost cauzata de acumularea de gaze care s-au propagat pe reteaua termica. In momentul când operatorul facea citirea la contoarele de energie termica si termometre s-a produs explozia, iar suflul puternic l-a aruncat afara pe angajatul nostru. El nu are nici o vina; banuim ca s-a facut o schimbare intre pompele de caldura sau o alta manevra si ca s-a produs un arc electric care a declansat explozia. 1.700 de apartamente au ramas initial fara caldura, pentru ca explozia ne-a afectat si un al doilea punct termic, dar acesta a fost repus in functiune la scurt timp. Punctele termice au o durata de functionare de 25-30 de ani; cele din Craiova functioneaza de trei decenii“, a declarat Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova.
Aceasta varianta pare sa fie cea credibila si pentru reprezentantii Distrigaz Sud Craiova. „Am detectat in canalizatia telefonica o acumulare de gaze, care ar putea explica exploziile. Dupa incident, instalatiile au fost ventilate, aerisite, astfel ca nu mai exista pericolul producerii unei alte deflagratii. Punctul termic nu avea o sursa de gaz. Este posibila infiltrarea de gaz prin alta zona“, a mentionat Petre Ciocanescu, directorul Distrigaz Sud Craiova.
De altfel, angajatii Distrigaz Sud au inceput de ieri-dimineata sa sape pe cealalta parte a bulevardului Calea Bucuresti, incercând sa dea de urma posibilei fisuri. Pâna la ora inchiderii editiei, nu gasisera fisura din reteaua de gaze.
Guvernul pune geamuri
2.000 mp de geam vor ajunge la Craiova, pentru a fi inlocuite geamurile sparte de la apartamentele afectate de exploziile din cartierul Lapus din Craiova. Un prim transport de 1.200 mp de geam a plecat deja de la Buzau, iar cel de-al doilea va pleca imediat ce vor fi identificate mijloacele de transport. Guvernul a analizat ieri, la inceputul sedintei, situatia creata la Craiova, in urma celor doua explozii din cartierul Lapus. Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a aratat ca 1.700 de apartamente au ramas fara caldura, dintre care 200 au ramas fara geamuri, dar structura de rezistenta a cladirilor nu a fost afectata. Ministrul nu avea habar ca scara dintre parter si etajul 1, din blocul U 2, situat lânga punctul termic respectiv, a fost grav afectata de explozie, stând marturie crapaturile la care privesc cu teama locatarii de fiecare data când urca sau coboara.
Potrivit ministrului Blaga, „pâna la ora 10.15 au fost reconectate la caldura majoritatea apartamentelor, cu exceptia a 970 de apartamente, urmând ca pâna mâine dimineata (vineri dimineata – n.r.) sa fie reconectate si acestea. Se fac eforturi pentru a reconecta apartamentele la energie electrica si la gaze pâna diseara (aseara – n.r.)“.
Ancheta in derulare
Parchetul, politia si toate institutiile implicate au inceput o ancheta pentru stabilirea conditiilor in care s-a produs explozia de la punctul termic din cartierul craiovean Lapus, dar si pentru identificarea si tragerea la raspundere a celor vinovati.
„La fata locului s-a deplasat si un procuror care efectueaza urmarirea penala, din cadrul Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova, in vederea coordonarii si dispunerii de masuri. Cu prilejul cercetarii la fata locului s-au stabilit si consecintele deflagratiei: decesul unei angajate de la Regia de Apa, ranirea unui salariat de la Regia de Termoficare, spargerea geamurilor de la mai multe imobile, distrugerea punctului termic si a multor autoturisme. Urmeaza ca, in functie de cele constatate, sa se procedeze la inregistrarea cauzei si efectuarea actelor de urmarire penala pentru stabilirea imprejurarilor comiterii deflagratiei, a faptelor de natura penala constatate, a prejudiciului produs si a persoanelor vinovate“, a declarat procuror Crenguta Lionte, purtator de cuvânt al Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova.
Bilant negru
Un mort, doi raniti, peste o mie de locuinte afectate, o scoala inchisa si 3.000 de persoane fara caldura, apa si curent, reprezinta, in mare, bilantul exploziei produse in cartierul Lapus. Mai mult de jumatate dintre locuinte au geamurile sparte si peretii crapati. In jurul punctului termic, 26 de autoturisme au fost avariate, fiind depozitate in curtea Scolii nr. 37 Craiova, transformata ad-hoc intr-un soi de cimitir de masini.