4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalArtizani de martie

Artizani de martie

In spatele unui martisor minuscul se ascunde o truda indelungata. Cei care le confectioneaza incep inca din vara sa-si adune materialele necesare pentru creatiile care vor inveseli in luna martie toate femeile.


Din inspiratia proprie sau din revistele care mai dau câteva idei, multi dintre cei care comercializeaza martisoare in luna martie reusesc sa aduca pe tarabe adevarate minunatii.


„Nu-mi ies niciodata la fel, pentru ca la unele difera florile, la unele am mai putina rabdare, iar la altele am mai multa inspiratie“, a declarat o comercianta care nu a vrut sa-si dezvaluie numele.


De patru ani se ocupa craioveanca de aceasta munca, devenita pentru unii o adevarata arta. Toate martisoarele facute de mâna ei sunt unice in felul lor.


Flori strânse din vara si lasate la uscat, boabe de fasole, ghinde, scoici, cochilii de melci si o rochie de catifea de la bunica sunt doar câteva dintre materialele necesare pentru realizarea unor adevarate minuni in miniatura. Totul tine de inspiratia de moment a creatorului.


In aceasta perioada, sute de modele de martisoare au invadat tarabele din centrul Craiovei. Comerciantii apeleaza uneori si la produse care se gasesc in comert de câtiva ani buni. Acestea necesita o munca mai putin greoaie si nu-ti mai trebuie un an pentru a strânge toate materialele necesare. „De obicei le cumpar facute. Figurinele si cutiutele se gasesc la Bucuresti, de acolo le cumpar si apoi doar le asamblez acasa, impreuna cu familia“, a dezvaluit alt comerciant, care s-a ferit sa-si deconspire numele.


Europenilor le plac martisoarele „made in Romania“


Cu greu reusesti sa determini vreun artizan de martisoare sa-ti vorbeasca despre arta lui. Majoritatea invoca faptul ca nu-si pot dezvalui secretul meseriei. „Ehe, pai ce, vreti sa-mi furati meseria?“, a exclamat Adrian Stamache. De doi ani, craioveanul a intrat in bransa celor care fac si comercializeaza martisoare. Mestesugul nu l-a invatat de la cineva, ci l-a deprins singur, punându-si in valoare imaginatia. Pentru ca este nevoie de foarte multa imaginatie sa realizezi martisoare. La urma urmei, nu oricine poate sa combine pânza de sac cu flori uscate sau artificiale, scoarta de copac sau boabe de fasole si sa iasa un obiect demn de admiratia femeilor (care se stie ca sunt destul de pretentioase in ceea ce priveste cadourile). Inca de pe 20 februarie, Adrian Stamache s-a infiintat cu o masuta doldora de martisoare si isi asteapta clientii. Martisoarele le-a confectionat din timp, impreuna cu sotia. „Trebuie sa recunosc ca Paula (sotia – n.r.) are mai multa rabdare decât mine si este mai atenta la detalii, ea fiind inginer arhitect“, a marturisit craioveanul. Martisoarele sotilor Stamache au putut chiar sa fie admirate si peste hotare, in Spania, Italia sau Portugalia. „Strainii sunt foarte interesati de astfel de obiecte. Chiar acum (joi seara – n.r.) ma pregatesc sa trimit un pachet in Italia“, a precizat Adrian Stamache. Si daca aici le vinde cu cel mult 20 RON (pe cele mai mari), europenii sunt dispusi sa dea chiar si 15-20 de euro pentru astfel de obiecte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS