6.2 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalModernizare cu bucluc

Modernizare cu bucluc

Primaria Craiova este obligata sa intrerupa astazi lucrarile de modernizare a centrului. In caz contrar, reprezentantii municipalitatii risca sa primeasca amenda de 750 de milioane de lei si sa se aleaga cu dosar penal.


Edilii au primit ieri un ultimatum pentru stoparea lucrarilor la proiectul de modernizare a centrului Craiovei. Sesizata in nenumarate rânduri ca accepta incalcarea legii, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Dolj a decis sa puna piciorul in prag si sa faca ordine pe mosia primarului. Conform adresei nr. 1629/14 iunie 2006, trimisa catre municipalitatea craioveana, conducerea directiei cere imperativ „sa dispuneti sistarea imediata a lucrarilor pe santierul din zona Bisericii «Sfânta Treime», Piata Prefecturii Dolj, Calea Unirii, Piata Minerva si incheierea contractului de supraveghere arheologica si descarcare de sarcina arheologica cu Muzeul Olteniei“. Daca administratia locala continua sa ignore avertismentele directiei, in aceeasi adresa se precizeaza ca astazi-dimineata se va aplica o amenda, care variaza intre 250 de milioane de lei si 750 de milioane de lei. De asemenea, DJCCPCN Dolj sustine ca va inainta Parchetului dosarul cu documentatia pentru inceperea urmaririi penale fata de reprezentantii Primariei Craiova care se fac vinovati.


„Am gasit o modalitate de aplicare a amenzilor stipulate in OG nr. 43/2000 impreuna cu un reprezentant al Inspectoratului Judetean de Politie Dolj. Daca reprezentantii primariei nu se vor conforma si mâine (azi – n.r.) nu inceteaza lucrarile, vom dispune sanctionarea lor. Pâna in prezent, am incercat o colaborare, trimitându-le mai multe adrese in care ii atentionam ca au nevoie de o supraveghere arheologica a terenului, dar si de descarcarea de sarcini a terenului. Din pacate, acestea au ramas de fiecare data fara efect“, a precizat Dan Lupescu, directorul DJCCPCN Dolj.


Adresa catre primarie a fost inmânata ieri de arhitectul Mircea Berindei, din cadrul directiei, care a precizat ca a discutat amanuntit cu reprezentantii municipalitatii. „Noi le-am tot spus de trei luni, inainte sa inceapa lucrarea, ca au nevoie de cele doua activitati. Am inteles ca azi (miercuri – n.r.) cei de la primarie au purtat discutii cu cei de la Muzeul Olteniei pentru a gasi o modalitate de compromis“, a spus Berindei.


Primaria nu are bani pentru arheologi


Ca autoritatile locale tin cu dintii sa continue lucrarea din centru a confirmat si directorul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor. Acesta a precizat ca ieri a avut o discutie, intre patru ochi, cu sefa compartimentului investitii din cadrul Primariei Craiova, Sabina Dumitru.


„Am purtat discutii pe marginea pasilor care trebuie facuti pentru supravegherea arheologica a terenului si descarcarea de sarcini. Pentru demararea procesului trebuie sa incheiem contractul de prestari servicii. Pe baza acestuia, un arheolog din cadrul muzeului va face actiunile“, a declarat Mihai Fifor.


Pentru serviciile pe care le ofera, Muzeul Olteniei va trebui insa remunerat. Problema a aparut insa când primaria si-a dat seama ca nu are prevazut nici un ban pentru plata acestor servicii. Desi municipalitatea a incercat sa negocieze cu institutia de cultura nu s-a ajuns insa la un compromis. Potrivit specialistilor arheologi, activitatile ar ajunge la maximum 100 de milioane de lei. Decizia DJCCPCN Dolj de a aplica, in al doisprezecelea ceas, prevederile OG nr. 43/2000 si de a trage de mâneca Primaria Craiova pentru ilegalitatea comisa, a fost salutata si de Comisia Nationala de Arheologie. Secretarul acesteia, Emil Garmureac, a precizat ca este bine ca pâna la urma ruinele descoperite vor fi atent analizate si probabil conservate.


Organele abilitate nu stiu cum sa aplice legea


Vazându-se incoltiti, reprezentantii primariei au decis ieri dupa-amiaza sa trimita o adresa catre Muzeul Olteniei in care specificau ca au nevoie de asistenta la supravegherea lucrarilor, dar si la descarcarea de sarcini a terenului. Informatia a fost confirmata de directorul institutiei. „In prezent, nu stim insa daca incheierea unui contract implica oricum sistarea lucrarilor. Mâine (azi- n.r.) va fi o conferinta de presa in care vom lamuri acest aspect“, a incheiat Fifor.


Aceeasi dilema in legatura cu sistarea lucrarilor exista si la nivelul DJCCPCN Dolj, care nu stia ce va face in cazul in care primaria va incheia un acord cu muzeul. Potrivit OG nr. 43/2000, „pâna la descarcarea de sarcini a terenului, autorizarea de construire se suspenda sau, dupa caz, primarul localitatii dispune intreruperea oricarei activitati“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII