2.9 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAugust printre darâmaturi

August printre darâmaturi

In timp ce autoritatile ridica neputincioase din umeri si evita sa raspunda când se va finaliza reconstructia celor aproximativ 2.000 de case, lunile de vara trec si ii lasa pe sinistrati tot printre darâmaturi, asteptând materialele de constructii, banii sau casele de la guvern.


Este deja luna august si reconstructia caselor afectate de inundatii din Lunca Dunarii nu a inceput. Primarii din Negoi, Bistret, Macesu de Jos inca distribuie materialele de constructii care provoaca adevarate revolte printre sateni. Daca atunci când s-au facut anchetele sociale oamenii care nu au fost trecuti pe listele cu cazuri sociale s-au revoltat pentru ca isi vor construi singuri casele, acum a venit rândul celorlalti sa fie nemultumiti – guvernul nu le mai construieste case si pâna acum nu au primit nici materiale de constructii, nici bani de manopera. „Oamenii ar vrea sa se apuce de constructie, dar nu au venit toate materialele pentru fundatie, insa sper ca pâna la sfârsitul acestei saptamâni sa se inceapa turnarea primelor fundatii. Cei de la cazuri sociale sunt insa disperati pentru nici nu li se mai fac case si nici nu au primit pâna acum materiale de constructii. Se uita si ei spre guvern, cum ne uitam cu totii“, a spus Sorin Voinea, primarul comunei Negoi. Si in Bechet, cei 23 de sinistrati considerati cazuri sociale ii reproseaza primarului ca i-a trecut pe listele cu locuinte construite prin ANL. „Oamenii cu probleme sociale imi reproseaza ca i-am trecut pe listele de cazuri sociale si ca acum nu primesc nici case de-a gata, nici materiale ca sa le ridice singuri. Sa-mi dea materiale, ca oamenii si le vor face mai bine singuri“, a mentionat Constantin Oclei, primarul municipiului Bechet.


Primarii, „obligati“ sa raspunda de reconstructie


Sunt si localitati unde ultima luna de vara a adus si primele fundatii. Astfel, in localitatea Cârna s-a inceput constructia la sapte case, dintre care doua sunt deja ridicate pâna la jumatate. „Doua case din cele sapte pe care au inceput oamenii sa le construiasca sunt deja la nivel de centura. La volumul de munca si la timpul scurt care a mai ramas, acest inceput nu ne linisteste, pentru ca avem de ridicat 248 de case“, a spus primarul Constantin Radu. Si in Bechet, tot sapte case au inceput sa fie reconstruite, iar pentru a supraveghea lucrarile de constructie primaria a angajat un diriginte de santier. In timp ce primarii cauta raspunsuri la problemele sinistratilor, autoritatile judetene au pasat toata responsabilitatea pentru reconstructia caselor afectate de inundatii catre administratia locala. „Primarii raspund in mod direct pentru impartirea materialelor si pentru reconstructia caselor“, a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.


Casele din Rast – evaluate, nu reconstruite


Cu fiecare luna care trece, stramutarea Rastului pare tot mai indepartata, iar autoritatile in loc sa se apuce de reconstructia caselor refac anchetele si rapoartele locuintelor care trebuie reconstruite. In timp ce Primaria Rast cumpara zeci de hectare de teren pe zi in Noul Rast, pentru a rezolva situatia juridica a terenurilor si pentru a incepe constructia caselor, autoritatile de la Bucuresti modifica de la o zi la alta numarul caselor construite prin ANL. Dupa ce, in urma cu o saptamâna, reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului ( MTCT) au spus ca vor construi doar 289 de case din 567 câte au fost stabilite initial, acum Marin Cotescu, directorul Directiei de Dezvoltare in Constructii din cadrul MTCT, a declarat ca numarul caselor care vor fi reconstruite prin ANL ar putea sa se schimbe dupa ce se va face o noua evaluare a locuintelor si a anchetelor sociale. „Nu stim câte case vor construi cele 17 firme care au fost selectate, deoarece comisiile sunt din nou pe teren si reevalueaza casele din Rast distruse de inundatii“, a declarat Cotescu. Comisiile MTCT care „bântuie “ prin casele in ruina din Rast nu le-a vazut nici prefectul Nicolae Giugea, nici primarul comunei, Iulian Silisteanu. Nici prefectul si nici primarul nu au fost informati ca numarul caselor construite de MTCT s-a modificat sau se va modifica. „MTCT va construi toate cele 567 de case câte au fost stabilite initial. Nu stiu de nici o reevaluare a caselor sau de refacerea anchetelor sociale“, a spus prefectul Nicolae Giugea. Tot ce stie primarul Silisteanu este ca el cumpara pamânt in Noul Rast si nu a vazut nici o comisie prin sat. „Eu nu am vazut pe nimeni prin comuna si trebuie sa intri prin case, sa mergi pe ulita daca e sa evaluezi darâmaturile si esti membru al vreunei comisii. Pâna la ora actuala, nu am vazut picior de persoana straina prin Rast, nici macar de constructor de la MTCT. Strainii care sunt aici sunt cei doi notari publici care intocmesc actele“, a mentionat Silisteanu.


Drumurile si reteaua electrica din Rast se negociaza


Nici construirea drumului din Noul Rast nu va incepe in prima saptamâna a lunii august, asa cum au estimat autoritatile judetene. Selectia de oferte pentru cele cinci firme care vor construi reteaua de drumuri a noii localitati va avea loc saptamâna viitoare, iar firmele câstigatoare se vor putea apuca de reconstructie la mijlocul lunii august. „Mâine (azi – n.r.) vom discuta cu firmele care sunt interesate de acesta lucrare, iar saptamâna viitoare vom alege cele cinci firme care se vor ocupa de drumurile din cele cinci sectoare ale Noului Rast, pentru ca trebuie sa lasam câteva zile firmelor ca sa-si prezinte ofertele. Speram ca la selectie sa vina cel putin zece firme ca sa putem alege cea mai buna oferta“, a explicat Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj. Tot in stadiul de negociere cu firmele care vor proiecta reteaua de energie electrica a Noului Rast este si SC Electrica Oltenia SA. Mai e insa doar o luna de vara, in care mai-marii tarii si ai judetului nu vor putea sa reconstruiasca un sat si sa ridice zeci de case in alte cinci localitati, sa faca 22 de kilometri de drum si de retea de energie electrica. Tot ce le ramâne autoritatilor de facut este sa profite de vremea buna si sa faca intr-o luna ce nu au facut in trei.


Autoritatile au intarit paza


Paza in Rast a fost dublata si patrulele de jandarmi si politisti trebuie sa supravegheze cu atentie Primaria Rast si oamenii care vând pamânt in Noul Rast, pentru ca acestia au acum sume mari de bani. „Pentru ca se vehiculeaza sume mari de bani obtinute de cetateni prin vânzarea terenurilor, Primaria Rast a solicitat marirea numarului de jandarmi care sa asigurea paza cetatenilor care pot fi acum tinte pentru hoti“, a spus Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS