Copiii craioveni au avut posibilitatea sa invete sa-si confectioneze singuri papusi. Profesori le-au fost cei doi membri ai trupei „Lumiolar“, care au vizitat Craiova in acest sfârsit de saptamâna. El, imbracat in straie medievale, ea, purtând o fusta multicolora si o bluza alba asemenea zânelor bune din povesti. La capatul mâinii drepte fiecare „poarta“ o papusa nastrusnica ce simte nevoia sa intre in dialog cu toti copiii care ii ies in cale. Asfel au venit costumati la Craiova Mihaela Olar si Mirel Remescu, cei doi membri ai trupei de actori profesionisti „Lumiolar“. Timp de trei zile (de joi pâna sâmbata inclusiv) acestia au instalat o miniscena in fata Casei de Cultura a Studentilor si au incercat sa aduca zâmbetul pe fetele prichindeilor craioveni.
„De obicei, alegem sa venim in zone in care nu se intâmpla prea multe evenimente“, si-a motivat Mirel Remescu sosirea pe plaiurile oltenesti. Mihaela Olar si Mirel Remescu, ambii actori papusari profesionisti, au pus bazele trupei in urma cu aproximativ trei ani si de atunci, in masura in care timpul le permite, cutreiera tara cu unicul scop de a inveseli copiii. Au fost in Moldova, Transilvania, Banat, in unele locuri au gasit intelegere din partea mai-marilor localitatilor, in altele nu.
„Pot spune ca in Medias oamenii au fost foarte receptivi la activitatea noastra, dar au fost si orase unde ne-am fi asteptat sa fim primiti cu bratele deschise, dar am avut parte de surprize neplacute“, a explicat actorul.
Spectacol interactiv pentru micuti
Trupa „Lumiolar“ incearca nu numai sa inveseleasca micutii, dar si sa le dezvolte spiritul de intreprinzator, sa-i determine sa lucreze in echipa si, bineinteles, sa-i apropie de lumea teatrului. Astfel, artistii au pus bazele unui proiect in care sa-i invete pe copii sa-si construiasca singuri papusile.
„Peste tot pe unde mergem incercam sa organizam un atelier de constructie de papusi traditionale. Procedeul prin care apar papusile, BI-BA-BO, este foarte simplu si nici nu necesita materiale scumpe. In momentul in care un copil reuseste sa-si construiasca singur o papusa capata incredere in fortele proprii si isi dezvolta spiritul inventiv. Acesta ar fi si scopul proiectului nostru“, a precizat Mihaela Olar.
Bineinteles ca actorii nu puteau veni la Craiova fara a pune in scena si un spectacol de papusi.
„Piesa pe care o vom juca se numeste «Rataciti in poveste» si nu are o durata determinata pentru ca este un spectacol interactiv, unde copiii au posibilitatea de a juca un mic rol“, a spus actrita.
Cei care au in mod frecvent parte de entuziasmul molipsitor al celor doi actori papusari sunt prichindeii din Capitala. Trupa „Lumiolar“ face parte din cadrul Centrului Cultural „Petru Tutea“, din Bucuresti. Din doua in doua saptamâni, atât primavara, cât si vara, cei doi actori participa la Serile de arta medievala, „Craii de la Curtea Veche“. Manifestarea se desfasoara la Palatul Voievodal Curtea Veche din Bucuresti si cuprinde evenimente din cele mai diverse: concerte de muzica medievala, spectacole de teatru, scenete si animatii pentru copii, spectacole folclorice, dansuri traditionale, prezentari de activitati lucrative specifice perioadei medievale (mestesugari, negustori, agricultori etc.), expozitii specifice.