2.9 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalReteaua Dragavei, anihilata

Reteaua Dragavei, anihilata

Capii unei retele internationale de falsificatori de carduri au relatii mult prea strânse cu familia procurorilor craioveni Budiana.


Ceea ce multi sopteau pe la colturi acum a fost dat in vileag, pe fondul unor arestari spectaculoase operate de politistii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova si procurorii Biroului Teritorial Dolj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Familia procurorului Nicolae Budiana, magistrat la DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, si a sotiei sale, Alexandra Budiana, prim-grefier la Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj, are legaturi deosebit de strânse cu grupari infractionale organizate care actioneaza in intreaga Europa.


Amor fara bariere


Fiica procurorului Budiana traieste de ani multi in concubinaj cu Stelica Ionescu, de 36 de ani, cunoscut in lumea interlopa drept Stelica Dragavei, locuind impreuna intr-un apartament pe care procurora l-a achizitionat chiar de la mama concubinului sau, Islazeanca Ionescu. Relatia procurorei Claudia Budiana cu Dragavei n-a fost afectata de faptul ca acesta are doar sase clase si nici de antecedentele penale ale sale: furturi sau infractiuni privind regimul armelor si munitiilor.


Dupa ce s-a recasatorit cu Alexandra Budiana, in prezent prim-grefiera a Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj, procurorul Nicolae Budiana s-a ales cu o fiica vitrega, Oana Vancea. Aceasta este, la rândul ei, mult prea apropiata oamenilor care au avut probleme cu legea, fiind iubita craioveanului Adrian Posulescu, de 33 de ani, patron al mai multor firme, inginerul electronist care, cu ani in urma, a reusit clonarea cartelelor telefonice. Arestat preventiv in anul 2000 pentru aceasta fapta, Posulescu a stat doar cinci zile in spatele gratiilor, fiind pus in libertate, apoi alegându-se cu o solutie de scoatere de sub urmarire penala.


Luni, dupa o operatiune in forta a politistilor de la Crima Organizata si a procurorilor de la DIICOT Dolj, ambii potentiali gineri ai procurorului Budiana au ajuns insa in spatele gratiilor.


Filiera franceza


Inca din aprilie 2006, politistii de la Crima Organizata din mai multe state europene au inceput colaborarea pentru a da de urma unei retele care actiona in Franta, Italia, Spania, Germania, Austria si Olanda, golind conturile a sute de europeni cu ajutorul unor carduri falsificate. Dupa o ampla actiune de monitorizare a suspectilor, prima miscare au facut-o politistii francezi, care au prins saptamâna trecuta in flagrant trei persoane ce utilizau carduri clonate. Cei trei arestati sunt doljenii Stefan Orlando Iordache, de 34 de ani, din Bailesti, Gabriel Negrila, de 49 de ani, din Craiova (fratele lui Stelica Dragavei) si sotia acestuia, Rodica Negrila, de 46 de ani. Asupra acestora au fost gasite sute de carduri clonate si sume de ordinul zecilor de mii de euro.


Urmatoarea miscare a fost una sincronizata, derulata atât in România, cât si in Franta si Italia. Politistii craioveni de la Crima Organizata au descins luni in opt locatii din Craiova si Bailesti. In urma perchezitiilor, au ridicat carti de credit clonate, cititoare de carduri bancare, guri de bancomat (dispozitive care se instaleaza pe bancomate pentru a citi datele de pe cardurile originale), microcamere de luat vederi (care se amplaseaza pe bancomate pentru a filma codul PIN format de posesorii cardurilor), mai multe laptopuri si calculatoare doldora de programe informatice pentru falsificarea cartilor de credit, mai multe agende cu schite si date tehnice privind modalitatea de falsificare a cardurilor, dar si droguri, sute de documente, extrase de cont, liste cu conturi, un mic arsenal (pistoale si sute de cartuse) si o masina despre care se banuieste ca ar fi fost achizitionate cu bani obtinuti din fraude.


„Ginerii“ procurorului


Cu aceeasi ocazie au fost arestati Stelica Ionescu (Dragavei) si Adrian Posulescu, concubinii fiicelor procurorului Nicolae Budiana de la DIICOT. Cei doi sunt cercetati pentru constituire de grup infractional organizat, efectuare de operatiuni financiare frauduloase, detinerea de echipament pentru falsificare de carduri. In acelasi timp au mai fost operate inca trei arestari in Franta si sase in Italia. „Pe numele celor doi au fost emise mandate de arestare europene, care tin locul formelor de extradare, astfel ca ei vor fi predati autoritatilor franceze pentru a fi judecati. Se vor intoarce insa in România pentru a-si executa pedepsele“, a declarat comisarul-sef Gheorghe Bica, seful BCCO Craiova.


Oamenii legii considera ca cei doi erau liderii unei bande cu activitatea in mai multe tari europene ce se indeletnicea cu falsificarea de carduri si furtul banilor din conturile a sute de persoane. „Dragavei era liderul grupului, insa creierul operatiunii era Posulescu, cel care avea si cunostintele tehnice necesare“, a mentionat comisarul-sef Bica.


Cercetarile continua pentru a se stabili daca si fiicele procurorului Budiana, daca nu si procurorul ori sotia lui, au avut legaturi cu banda internationala de falsificatori de carduri.


Legaturi periculoase


Familia Budiana are legaturi foarte strânse cu cei doi infractori craioveni arestati de politistii de la Crima Organizata.


Tatal: Nicolae Budiana, procuror la Serviciul Teritorial Craiova al DIICOT


Fiica: Claudia Budiana, procuror la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Craiova, concubina lui Stelica Dragavei


Mama (a doua sotie a procurorului): Alexandra Budiana, prim-grefier la Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj


Fiica acesteia dint-o casatorie anterioara: Oana Vancea, concubina lui Adrian Posulescu


 


Procurori perchezitionati


Operatiunea de luni a politistilor de la Crima Organizata a vizat inclusiv perchezitionarea locuintelor a doi procurori. Este vorba nu doar de domiciliul comun al procurorei Claudia Budiana si al lui Stelica Dragavei, ci si de un apartament al lui Dragavei inchiriat prin intermediul concubinei sale altei procurore de la Parchetul Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS