România si Bulgaria pun la punct in aceste zile o strategie comuna de lupta impotriva coruptiei.
In acest sens, ieri a inceput la Bucuresti un seminar trilateral Marea Britanie – România – Bulgaria pe tema luptei anticoruptie. La acest seminar iau parte Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Steve Foster, consilier britanic anticoruptie, coordonatorul programului prin care a fost infiintata cu 18 luni in urma Directia Generala Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor din România, procurorul Marian Sintion, directorul general al DGA, Nicolay Spasov, directorul DGA din Bulgaria, impreuna cu mai multi politisti si magistrati din institutiile specializate ale celor trei tari participante. Impreuna, vor incerca sa puna la punct tehnicile operationale comune impotriva celor care eludeaza legea, pentru reperarea si sanctionarea acestora, dar si metodele prin care poate fi prevenita coruptia din administratie si politie.
DGA produce „energii negative“
Facând un bilant al activitatii DGA, procurorul Sintion a declarat la deschiderea seminarului: „Problema principala de care ne-am lovit in activitatea noastra a fost aceea ca angajatii MAI sa se obisnuiasca cu existenta DGA. Pentru ca DGA nu a fost privita ca un lucru sanatos. Aceasta unitate nu este facuta sa dea flori ori sa preintâmpine coruptia numai prin discutii. Pentru unii producem energii negative“.
In cursul anului trecut, politistii de la DGA au facut verificari cu privire la 2.122 de persoane, din care 1.321 de politisti. In 128 de cazuri, ofiterii anticoruptie au obtinut probe suficiente pentru probarea unor infractiuni si au sesizat Parchetele competente. „Au fost angajati ai MAI pe care i-am dovedit, iar cazurile au fost inaintate Parchetului. In care putem sa le dovedim activitatea infractionala, ei pierd totul, incepând de la libertate si pâna la partea pecuniara, la casele sau vilele pe care si le-au dobândit de-a lungul timpului“, a mentionat directorul general al DGA.