21.2 C
Craiova
vineri, 28 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalHidroconstructia, stapâna strazilor

Hidroconstructia, stapâna strazilor

Un angajat al Hidroconstructia SA Bucuresti a pus ieri stapânire pe strada Fulger, alergând un ziarist care fotografia domeniul public, cu tot cu utilajele infipte in el. Verdictul IPJ Dolj: Hidroconstructia SA a comis deja doua contraventii dovedite – nu detine avizul politiei pentru inchiderea de strada si nu a semnalizat lucrarile.


Un cerber fara ecuson s-a postat ieri pe strada Fulger, din Craiova, decretând ca pe acolo nu se trece si, mai ales, nu se fotografiaza. Cu poza de sef peste echipa firmei Hidroconstructia SA Bucuresti, individul a insistat sa vada o acreditare pentru acces pe domeniul public, dupa care, nefiindu-i satisfacute poftele, l-a tras de mâna pe un jurnalist al Gazetei de Sud departe de zona sapaturilor, desi perimetrul nu este ingradit, nu este identificat ca santier si nu exista vreo interdictie de acces pe strada Fulger, conform normativelor in vigoare. Stârnit de aparatul de fotografiat, omul a continuat sa-l alunge pe intrus, strigându-i ziaristului ca n-are voie pe strada Fulger, dar nevazând motoscuterul care dadea sa sara peste canalul in lucru. Dumitru Hornoiu, directorul Hidroconstructia, unitatea care a contractat executia canalizarii pe fonduri ISPA in Banie, sustine ca accesul pe toata strada este interzis, ca asa scrie in contract, pe care s-a si angajat sa ni-l trimita la redactie. „Noi va demonstram ca n-aveti voie pe strada Fulger, atâta timp cât avem acolo un santier, in orice punct ar fi amplasat. Este prevazut in contract“, a aratat Hornoiu. In privinta atitudinii subalternului sau, Hornoiu a declarat: „Poate ca vi s-a parut…“.


Primarul Craiovei, Antonie Solomon, considera ca nimeni, nicaieri pe domeniul public al municipiului nu are dreptul sa interzica cuiva libera circulatie ori fotografierea, daca regimul obiectivelor pozate nu prevede altfel. „Cum sa n-aveti voie pe strada Fulger? E domeniu public, pâna una-alta, iar in Craiova nimeni nu poate sa se proclame stapân pe el. E o aberatie“.


Contraventii la vedere


Dupa declaratiile directorului Hidroconstructia, locuitorii de pe strada Fulger ar trebui fie alungati, fie blocati in propriile case, desi lucrarea unitatii se intinde doar pe patru-cinci metri patrati din toata suprafata strazii, la intersectia cu alta strada, pe care, de fapt, se amenajeaza in aceste zile canalizarea, pe strada Fulger realizându-se doar racordul, nu canalul.


Daca, totusi, prin absurd, cineva ar permite unui constructor sa inchida o strada in aceste conditii, atunci solicitantul trebuie sa aiba acceptul Politiei Rutiere. Potrivit comisarului-sef Nicusor Badea, adjunctul sefului PJ Dolj, nu a fost emis vreun aviz de inchidere de la Rutiera pentru strada Fulger si, in plus, nici nu este semnalizata lucrarea. „Ne aflam deja in fata a doua contraventii clare: nedetinerea avizului politiei si nesemnalizarea lucrarilor. Asteptam ca Hidroconstructia sa ne prezinte si autorizatia pentru lucrari, pe care pretinde ca o are. In caz contrar, activitatea in zona respectiva se incadreaza la infractiune“. Badea mai spune ca, daca un constructor interzice accesul in situatia mentionata, atunci iarasi e o problema, dar care trebuie probata. De aceeasi parere este si inspectorul Silviu Poenaru, de la Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj. Poenaru spune ca, potrivit HG nr. 300/2006, santierele de lucrari la canalizare sunt santiere mobile si trebuie neaparat delimitate. Asadar, Dumitru Hornoiu, directorul Hidroconstructia, trebuie sa se decida ce normative incalca, atât prin declaratiile proprii, cât si prin mâna subalternului sau de pe strada Fulger: ori pe cele ale circulatiei, ori pe cele ale organizarii de santier, ori pe cele penale.


24 de milioane de euro pentru canalizare


Hidroconstructia SA Bucuresti are de incasat 24 de milioane de euro pentru componenta ISPA pe canalizare, se pregateste sa mai ia peste 20 de milioane pentru alimentarea cu apa, evaluata de specialisti la 12,6 milioane de euro, si s-a anuntat si pentru Statia de epurare Facai, pentru care sunt alocate alte 24 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU