O nouă afacere necurată se pare că şi-a făcut apariţia în două judeţe din România. În urma mai multor apeluri dubioase efectuate de pe numere private de telefonie mobilă, mai mulţi oameni au căzut în plasa „băieţilor deştepţi“, căutaţi acum pentru înşelăciune.
Primul caz s-a înregistrat pe 22 iunie, în jurul orei 11.30, când Poliţia din Anina a fost sesizată de o pensionară de 56 de ani, din localitate, cu privire la faptul că în urmă cu o zi a fost contactată pe telefonul mobil, cu număr ascuns, de mai multe ori, de un bărbat, care s-a recomandat ca fiind funcţionar în cadrul unei companii de telefonie mobilă din Bucureşti şi a anunţat-o că, în urma unei trageri la sorţi, a ieşit câştigătoarea unui premiu în valoare de 600 de euro. Pentru a intra în posesia premiului însă, trebuie să cumpere patru cartele pentru reîncărcarea telefonului mobil, în valoare de zece euro fiecare. A revenit cu alt apel telefonic prin care i-a solicitat părţii vătămate să răzuiască acele cartele şi să-i comunice codurile. „I-am transmis codurile, că sunt pensionară şi aveam nevoie de bani. Am crezut că pot lua cei 600 de euro. Eu mai joc la concursuri de prin reviste şi de la televizor şi am crezut că mi-a pus Dumnezeu mâna în cap. Nu am câştigat niciodată, dar acum mi-am pierdut şi toată pensia pe cartele telefonice“, a declarat bătrâna.
Bărbatul a sunat-o din nou pe bătrână, solicitând cumpărarea altor cartele. „La scurt timp a revenit cu alt telefon prin care solicita să i se comunice codurile de pe alte patru cartele, pe motiv că primele patru erau de doar şapte euro fiecare. Femeia s-a lăsat păcălită de trei ori cu o sumă totală în valoare de 360 de lei – 12 cartele reîncărcabile“, a declarat ofiţerul de serviciu de la IPJ Caraş-Severin.
În cauză s-a întocmit dosar penal faţă de un autor necunoscut, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Cercetările continuă pentru identificarea autorului şi recuperarea prejudiciului.
Poliţia mehedinţeană a fost, de asemenea, sesizată de doi severineni care, în urma unor telefoane anonime, au cumpărat şi ei cartele reîncărcabile de aproape cinci milioane de lei vechi. Codurile au fost transmise prin telefon tot unui bărbat, care i-a anunţat că sunt câştigătorii unui concurs interactiv al firmei Vodafone. Pentru a nu cădea victime activităţilor ilegale de acest gen, poliţia recomandă cetăţenilor să nu dea curs sub nici o formă solicitărilor telefonice, prin e-mail etc., prin care li se cere să comunice informaţii confidenţiale (cod de reîncărcare a cartelelor pentru telefonul mobil, user/parolă, număr de card, data expirării acestuia, codul PIN etc.).