3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandalul sifonarilor

Scandalul sifonarilor

Distribuitorul de apă din Craiova s-a chitit pe doi privaţi care încarcă sifoane şi înscriu pe etichetă inclusiv sursa din care este alimentată reţeaua publică: Izvarna.

Doi întreprinzători din Craiova, altfel muncitori într-o unitate privată, s-au gândit să dea lovitura de marketing într-o afacere cu sifoane, înscriind pe eticheta produsului: apa folosită provine din reţeaua de distribuţie publică, sursa Izvarna. Un „Izvarna“ care sare în ochi destul cât distribuitorul de apă al Craiovei, Compania de Apă „Oltenia“ SA, să pună tunurile pe cei doi sifonari. „Domnule, ei nu pot să scrie nicicum «Izvarna» pe sifoane, în nici un context, fiindcă asta înseamnă că induc populaţia în eroare. Lumea va crede că Izvarna înseamnă apă de izvor, dar nu e aşa. Apa pe care noi o transportăm de la Izvarna este tratată“, a spus directorul Companiei de Apă „Oltenia“, Constantin Stamatoiu. El recunoaşte că, practic, nu are nici o treabă cu afacerea celor doi sifonari, care au contract de furnizare cu Compania „Oltenia“, că nu există deocamdată marcă înregistrată pentru „Sursa Izvarna“ şi că aspectul cu inducerea în eroare ţine de Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Dolj, pe care urmează să-l sesizeze. Costel Manea, unul dintre cei doi asociaţi care gazează apa şi o bagă în peturi sub presiune, spune că nu a comis nici o neregulă. „Noi am verificat înainte de a ne deschide afacerea, am văzut că nu există marca «Izvarna», că nu ne trebuie licenţă pentru «Izvarna», fiindcă nu producem apă, nici plată, nici minerală, sub acest nume, pe care oricum nu-l utilizăm la personalizarea unui produs. Noi facem un banal sifon, pe care precizăm reţeaua şi sursa. Credem că e corect aşa, decât să nu spunem de unde este apa“, a arătat Costel Manea.

Organele, sub presiune

Directorul OJPC Dolj, Gheorghe Marinescu, a declarat ieri că organismul pe care îl conduce nu poate lua măsuri împotriva celor doi încărcători de sifoane: „Din punctul nostru de vedere, consumatorii sunt informaţi corect prin acele etichete. În privinţa compoziţiei produsului, vorbim despre aceleaşi sifoane care se produc peste tot: din apă de la reţea şi gaz“. Atelierul unde se îmbuteliază controversatul sifon a fost vizitat ieri şi de poliţiştii economici. Din primele verificări, aceştia au constatat că patronii firmei care vinde apa acidulată nu au săvârşit vreo faptă care să facă obiectul unor cercetări penale. „Nu există nici un element care să anunţe comiterea vreunei fapte penale, dacă vorbim de aspectul comercializării acelor sifoane, întrucât înscrisul nu este nume al unui produs. În plus, nu am identificat până acum, nicăieri în ţară, fiindcă am cerut şi sprijinul colegilor din alte judeţe, sticle de apă sub marca «Izvarna»“, a afirmat comisar-şef Georgel Enescu, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj.
O eventuală licenţă „Izvarna“ i-ar aduce mulţi bani proprietarului, în perspectiva dezvoltării industriei de apă şi ţinând cont de numele arhicunoscut, mai ales în Oltenia. De aici, şi scandalurile pe seama folosirii acestui nume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU