O lecţie de istorie a cinematografiei
Filmul lui Nae Caranfil „Restul e tăcere“, care a avut cel mai mare buget postdecembrist din România şi a rulat în Festivalul de la Locarno, este o peliculă despre istoria cinematografiei, care ar trebui văzută pentru desăvârşirea educaţiei cinematografice, potrivit The Hollywood Reporter. Publicaţia specializată scrie că pelicula lui Caranfil, ce spune povestea realizării filmului mut din 1911 „Independenţa României“, demonstrează că cinematografia nu s-a schimbat mult în cei aproape 100 de ani care au trecut de atunci. Filmul ar trebui să fie o vizionare obligatorie pentru cineaşti şi cinefili, care doresc să-şi desăvârşească educaţia cinematografică, mai scrie publicaţia americană.
NewsIn
Anamaria Marinca în „30 şi ceva“
Actriţa Anamaria Marinca, care a jucat recent în pelicula lui Cristian Mungiu premiată la Cannes cu Palme d’Or, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, va avea un rol principal în filmul românesc „30 şi ceva“, regizat de Radu Muntean, a spus pentru NewsIn actriţa. Radu Muntean a declarat din iulie că a ales locurile de filmare şi o parte din distribuţia noului său proiect cinematografic. În rolurile principale vor mai juca Dragoş Bucur, Cornel Brănescu şi Alexandru Văncică. Filmările sunt programate pentru luna septembrie, în staţiunea Neptun, şi vor dura aproximativ 27- 28 de zile.
NewsIn
Expoziţie de artă la penitenciar
Lucrările copiilor deţinuţi la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri din Craiova au fost expuse în sala de spectacole a instituţiei. Toate lucrările au fost realizate în cadrul programelor de intervenţie psiho-socială. Aceste programe includ atelierele de terapie prin artă, activităţi ocupaţionale pe suport de lemn sau din traforaj şi iniţiere în arta fotografică.
„Interesant este că până să ajungă aici ei nu au ştiut că pot să picteze sau să cânte. Primele lor desene sunt naive. Treptat se redescoperă pe sine şi fac trecerea de la culori mai închise, la culori mai deschise“, a declarat Mircea Bîrchi, agent de educaţie şi intervenţie psiho-socială.
Mihaela CALMÎC