26.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalStomatologia nimănui

Stomatologia nimănui

Singurul cabinet de urgenţe stomatologice de la Spitalul Judeţean Craiova nu are nici mamă, nici tată. În timp ce pacienţii se plâng de dotarea sub orice critică, finanţarea acestui serviciu rămâne un mister chiar şi pentru conducerea spitalului.

O durere de măsea poate deveni un adevărat coşmar pentru pacienţii care apelează pentru rezolvarea acestei probleme la cabinetul dentar de urgenţe al Spitalului Judeţean Craiova.

Banalele soluţii calmante, ca şi toate medicamentele pentru urgenţe lipsesc din dotarea cabinetului, astfel încât persoana care ajunge aici urlând de durere nu este tratată decât cu vorbe bune, o freză cu capăt ruginit şi cu o reţetă cu calmante care se pot procura de la farmaciile de lângă spital.

„Cabinetul aparţine de Unitatea de Primire Urgenţe“

Lipsa medicaţiei de bază din cabinetul de urgenţe stomatologice nu a fost sesizată însă şi de conducerea Spitalului din Craiova. Managerul Cristina Calangiu s-a mirat de acest lucru, dar susţine că angajaţii cabinetului sunt de vină, pentru că nu s-au ocupat de aprovizionare. „Cabinetul stomatologic aparţine de Unitatea de Primire Urgenţe, care este finanţată de Ministerul Sănătăţii. Ca să se aprovizioneze trebuia să facă referate, să i le ducă domnului Andrei Pană, dar probabil ei nu au făcut acest lucru“, a spus dr. Cristina Calangiu. Managerul a recunoscut apoi că nu are informaţii prea multe despre cabinetul de urgenţe stomatologice din cauză că nu există comunicare între ea şi angajaţii acestuia.

În ciuda numeroaselor sesizări de la pacienţi care au fost trataţi la cabinetul de urgenţe stomatologice, cadrele medicale de aici nu recunosc că ar fi probleme. Dr. Carmen Cosma, de exemplu, susţine că întotdeauna cabinetul a avut strictul necesar şi chiar a dovedit acest lucru, arătându-le ziariştilor o mulţime de sticluţe înşirate pe rafturi.

UPU nu aprovizionează şi cabinetele stomatologice

De unde se aprovizionează totuşi cabinetul cu medicamente şi materiale sanitare nu am reuşit să aflăm. În timp ce managerul susţinea că medicaţia este furnizată de UPU, persoana răspunzătoare de aprovizionarea UPU spunea că nu are nici o treabă cu cabinetul de stomatologie. „Cabinetul nu este al Unităţii de Primire Urgenţe. Nu ştiu cum se aprovizionează ei“, a spus Andrei Pană. Acesta susţine că nu există bază legală pentru acest lucru: „În ordinul de înfiinţare a Unităţii de Primire Urgenţe nu scrie nimic despre preluarea cabinetelor stomatologice, iar acest lucru nu se poate face decât printr-un alt act normativ al Ministerului Sănătăţii“.

Pană nu s-a lăsat impresionat nici de faptul că respectivul cabinet fusese trecut în organigrama spitalului, aprobată de ASP Dolj, ca fiind în componenţa UPU, iar managerul Cristina Calangiu a insistat până la capăt că UPU se ocupă de aprovizionarea cabinetului stomatologic.

Poate că până la urmă problema aprovizionării cabinetului de stomatologie de la Spitalul de Urgenţe Craiova ar putea fi rezolvată de organele de control abilitate să verifice modul de folosire a banilor, în condiţiile în care cabinetul are un buget pe anul în curs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII