24.6 C
Craiova
joi, 27 iunie, 2024

Lupte de stradă


După o perioadă de linişte, conflictele au reizbucnit, sâmbătă, cu o violenţă sporită, în Craiova, când mai multe familii de romi s-au împuşcat, s-au tăiat şi şi-au distrus locuinţele.

Zeci de jandarmi şi poliţişti au intervenit sâmbătă, în cartierul craiovean Romaneşti, după ce două familii de romi au încercat să-şi rezolve neînţelegerile cu pistoale, săbii, bâte şi pietre.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Dolj, conflictul a început sâmbătă, în jurul orei 15.50, când patru persoane s-au dus la domiciliul lui Dinu Ion, zis „Cara“, de pe strada Râului, unde au făcut scandal şi au bătut doi bărbaţi. „La faţa locului s-au deplasat un echipaj mobil de jandarmi şi efective de poliţie, care au constatat că în locuinţa cetăţenilor de etnie romă se aflau aproximativ 15 persoane ce acuzau faptul că la adresa respectivă au intrat patru bărbaţi, tot de etnie romă, şi au agresat doi bărbaţi, lovindu-i cu bâte şi săbii. Agresorii au părăsit locul faptei înainte de sosirea poliţiştilor şi jandarmilor. Persoanele agresate au refuzat îngrijirile medicale, rămânând în continuare la domiciliu“, a declarat locotenent Ion Ţapu, ofiţer de relaţii publice în cadrul IJJ Dolj.  

Răzbunarea romilor

În jurul orei 17.25, poliţia a fost sesizată de faptul că pe strada Bârseşti din Craiova are loc un conflict în care sunt implicate persoane de etnie romă. Se pare că membrii familiei Dinu s-au mobilizat şi s-au dus peste cei din familia Pascu, domiciliaţi pe strada Bârseşti, pentru a se răzbuna. În urma scandalului, casa familiei Pascu a fost devastată, iar patru persoane au fost rănite. „În baza sesizării primite, 20 de jandarmi şi efective de poliţie s-au deplasat la faţa locului şi au luat măsuri de aplanare a conflictului. Având în vedere numărul mare de cetăţeni de etnie romă implicaţi în conflict, a fost solicitat sprijinul efectivelor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, iar la scurt timp conflictul a fost aplanat“, a precizat locotenentul Ion Ţapu. Membrii familiei Pascu au explicat că scandalul a pornit de la o neînţelegere mai veche. „Ăia din familiile Cocoş şi Cara au intrat peste noi în casă să ne omoare. Acu’ o săptămână au mai băgat unul de-ai noştri în spital“, a povestit Mariana Băbeanu, una din victime.

Cei din familia Pascu au mai spus că agresorii, după ce i-au lovit şi au spart toate geamurile la casă, au încercat să violeze o tânără. Răfuiala dintre romi s-a mutat la o benzinărie din apropiere, care a fost devastată de agresorii care încercau să pună mâna pe câţiva membri ai familiei Pascu care se refugiaseră în incintă.

Scandal pentru o pirandă

În urma intervenţiei poliţiştilor şi jandarmilor, au fost conduse la poliţie, pentru cercetări, 25 de persoane implicate în scandal, care au fost audiate. Totul a pornit de la faptul că Brătian Pascu, de 25 de ani, din Craiova, ar fi întreţinut relaţii sexuale cu Mona M., de 18 ani, sora lui Ion Dinu. Conform conducerii IPJ Dolj, în baza probelor administrate, şase persoane au fost reţinute pe bază de ordonanţă, urmând să fie prezentate Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă.

„Se pare că acest conflict a izbucnit după ce unul dintre membrii unei familii a întreţinut relaţii sexuale cu o tânără din altă familie de romi. În acest caz, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, încăierare şi distrugere“, a declarat comisarul-şef Georgel Enescu, şeful IPJ Dolj. Pentru a preveni reizbucnirea conflictului între familiile de romi, în cartierul Romaneşti au patrulat toată noaptea efective de jandarmi şi de poliţie.

Romi războinici

La ultimul scandal între romii craioveni, la sfârşitul lunii septembrie, şase persoane au fost rănite cu pistoale şi săbii. În urma conflictului între familiile Miclescu şi Poenaru, Gabriel Poenarul a fost împuşcat în piept şi abdomen, fiind operat la Spitalul de Urgenţă Craiova. Procurorii doljeni nu au finalizat cercetările în acest caz, precizând că încă sunt audiaţi martori dintre cele peste 30 de persoane implicate în conflict.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

46 COMENTARII