1.2 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlcoolemie pe bani

Alcoolemie pe bani

Dacă ai condus băut în zona Dăbuleni, pregăteşte-te să scoţi 80 de lei din buzunar! Oricât ar suna de ciudat, Spitalul de aici este singurul din judeţ care percepe taxă pentru stabilirea alcoolemiei. Situaţia este neclară pentru autorităţile sanitare din judeţ.

Poliţiştii din Bechet sunt singurii oameni în uniformă din Dolj care stau la mâna medicilor dacă vor să demonstreze cu probe că un şofer s-a urcat băut la volan. Asta pentru că Spitalul din Dăbuleni cere bani pentru recoltarea sângelui. „De fiecare dată când mergem la spital cu un şofer depistat cu etilotestul că a consumat băuturi alcoolice, trebuie să avem 80 de lei în buzunar, să plătim analiza, în cazul în care şoferul nu are bani la el. Şi chiar dacă ar avea, cine ar plăti ca să se aleagă, eventual, cu dosar penal? După aceea îi recuperăm noi sau ne înţelegem cu cei de la cabinet ca şoferul să aducă banii a doua zi. E singurul spital din judeţ care cere bani. Niciunde altundeva nu se procedează aşa. La Calafat, Băileşti sau Filiaşi, analiza este gratuită“, a declarat Sorin Domozină, din cadrul Poliţiei Bechet.

Directorul Spitalului Dăbuleni, dr. Victor Popa, a explicat că este nevoit să ceară bani pentru a-şi recupera cheltuielile pe care le face cu trusele medicale devenite obligatorii în astfel de cazuri de la jumătatea anului trecut. „Trebuie să ne recuperăm cumva banii, deoarece Casa Judeţeană de Asigurări (CAS) Dolj nu decontează aceste cheltuieli. Recoltarea alcoolemiei nu este o urgenţă, pentru că nu este pusă în pericol sănătatea persoanei. Nu ştiu de ce celelalte spitale nu percep bani. Poate au prea mulţi. Dacă persoanele cărora li se face alcoolemia nu au bani, îi credem pe poliţişti când spun că acestea vor aduce banii după aceea. Au fost şi cazuri în care oamenii nu au mai venit cu banii. Avem posibilitatea să refuzăm, dar nu am făcut-o niciodată“, a declarat Victor Popa.

 

Alte spitale orăşeneşti o fac gratis

 

Conducerile celorlalte spitale din judeţ au fost surprinse să afle că la Dăbuleni se percepe o astfel de taxă. Victoria Tudor, directoarea financiară a Spitalului Calafat, a declarat că la ei analiza se face gratis.

„Până acum am primit gratis trusele medicale de recoltare a probelor biologice şi nu am cerut bani. Nici de acum încolo nu o vom face. Dacă nu încheiem protocol cu poliţia, nu ştiu cum vom recupera banii cheltuiţi cu achiziţia truselor. Poate vom aproba în Consiliul director să suportăm noi cheltuielile“, a spus Victoria Tudor. Aceeaşi gratuitate şi la Filiaşi. „Încă nu percepem taxă. Am înţeles că e gratuit. Banii pe trusele medicale ni-i va deconta poliţia. Noi luăm trusa pe factură de la IML, iar apoi vom centraliza facturile şi le vom trimite la poliţie. Cred că la Poliţia Calafat“, a declarat Ioana Dumitru, directoarea Spitalului din Filiaşi.

Spitalul Clinic Judeţean Craiova, unde funcţionează Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), face, de asemenea, recoltarea de probe biologice fără costuri. „Nu plătim nimic. Trusele de recoltare ne sunt aduse gratis de IML, iar manopera, recoltarea efectivă, se face de către personalul de urgenţă, fără să cerem bani“, a declarat Cristina Calangiu, directoarea spitalului.

 

Care trusă medicală?

 

La Casa de Asigurări de Sănătate, trusele medicale buclucaşe sunt un mister. Directorul de relaţii contractuale, Nicolae Mărgărit, nici măcar nu ştia de existenţa lor. „De trei ani nu am auzit aşa ceva. Nu ştiam că există şi, oricum, nu este treaba noastră. Nu are nici o legătură finanţarea Casei cu acele truse medicale, pentru că nu este o măsură de urgenţă. Când este controlat, omul nu are nici un contract cu noi. UPU nu este în relaţie contractuală cu noi. În cazul celorlalte spitale, noi decontăm cheltuielile în caz de accident, nu special pentru recoltarea sângelui în vederea stabilirii alcoolemiei. Dacă poliţia vine cu accidentatul la secţie sau la cabinetul de urgenţă şi i se recoltează sânge pentru a stabili diagnosticul şi tratamentul, decontăm cheltuielile. În acest caz nu se face distincţie între recoltarea sângelui pentru alcoolemie şi celelalte analize. Acesta este pachetul minimal de urgenţă“, a declarat Nicolae Mărgărit. Biroul Poliţiei Rutiere Craiova nu s-a lovit de problema truselor de recoltare impuse de ministrul sănătăţii. „La noi, Spitalul de Urgenţă face gratuit analizele pentru stabilirea alcoolemiei“, a spus Emil Zuican, şeful biroului.

 

IML trage să moară

 

În timp ce spitalele spun că primesc gratuit trusele medicale de la Institutul de Medicină Legală (IML), instituţia spune că le distribuie contra-cost şi dă vina pe legislaţia neclară. „Noi cumpărăm trusele şi le livrăm spitalelor care fac solicitări. Prima dată le-am achiziţionat şi nu ne-au dat banii, aşa că nu mai luăm. Ultima dată am cumpărat în decembrie 2007. Spitalele pot achiziţiona şi singure truse de la furnizorii agreaţi de Ministerul Sănătăţii. Avem de recuperat banii pe aproximativ 100 de truse. Ordinul ministrului sănătăţii nr. 376/2006 nu prevede modalităţi de recuperare a banilor daţi pe acestea“, au declarat surse din cadrul IML Craiova. Pe lângă cei 80 de lei pentru trusă, Institutul percepe şi un tarif de 80 de lei pentru analiza probelor.

„Plăteşte cine vine să ridice rezultatul analizei. Poate fi persoană fizică sau juridică“, au mai precizat sursele citate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS